Emisiunea radio

În cadrul unei noi ediții a emisiunii Vocea Administraţiei Locale de la Vocea Basarabiei, invitatul lui Victor Rusu a fost primarul localității Feștelița, Ștefan Vodă, Nicolae Tudoreanu.

Printre subiectele importante, edilul de Feștelița s-a referit la planurile anului 2018, pe mai multe domenii de dezvoltare: „Ne-am planificat mai multe obiective: lucrări la Cimitirul parohial, am semnat un acord de grant cu Comisia Europeană prin care avem o investiție de 800 mii de euro pentru un proiect energetic, în special pentru iluminatul public cu leduri, vom instala la Casa de cultura încălzire geotermală, grădinița o vom trece pe încălzire de biomasă, vom produce energie electrică și o vom vinde la un distribuitor. Vom crea un centru de excelență în energetică pentru comunitate. Avem și locuințe care își realizează individual planuri energetice pe biomasă și asamblarea de panouri solare.  Vom construi un drum public, de circa 4 km, pentru ca locuitorii unui cartier să aibă acces spre centrul localității.

Nicolae Tudoreanu a vorbit și despre șomaj și cum acesta afectează comunitatea: „Operatorii economici care se ocupă cu agricultura ne transmit că se atestă o criză a forței de muncă. Înțeleg că șomajul este prezent în forța de muncă calificată, pentru că în domeniul agriculturii se caută muncitori. Majoritatea oamenilor care au rămas în Republica Moldova nu doresc să se înscrie într-o disciplină cerută și mai bine cer ajutorul social de la stat. Pentru Feștelița un ar fi o problema ca unii oameni să se angajeze la Căușeni ori în munca agricolă. Eu cred că oamenii s-au dezvățat a munci și dau vina pe alte situații numai să nu muncească, oamenii au prins mila statului, mila partenerului de dezvoltare. Nu întotdeauna săracul are dreptate în ceea ce solicită. Nu trebuie să parazităm statul.

Potrivit edilului de Feștelița este necesar de a crea unele școli serale pentru o categorie de oameni: „Sunt oameni care nu sunt pregătiți din punct de vedere al logisticii și al respectului față de disciplina muncii și pierd oportunități. Lenea de implicare activă în procesele legislative este vizibilă, avem o somnolență profundă în societate. Sunt foarte mulți părinți care nici nu fac un ceai copiilor. Vin copii dormind la școală.

Nicolae Tudoreanu a pus în discuție și salariile pentru categoria intelectuală a statului și ce tip de educație avem în anul 2018, în special după experiența totalitară prin care a trecut Basarabia: „Educația este foarte importantă, dar efortul statului pentru educație nu este răsplătit. Părinții  nu sunt cointeresați în educația propriilor copii.  Chiar dacă le oferă copiilor telefoane, tablete, nu conlucrează cu școala, profesorii.  La sate nu vin profesorii tineri, iar cei cu dar de a fi pedagogi sunt pe cale de dispariție. Trebuie să trecem un proces natural de modernizare. Au fost distruse elitele de autoritățile staliniste, au migrat oamenii buni. Elitele locale sunt la pământ. Am venit dintr-un regim totalitar unde omul nu conta.

Un subiect important pentru autonomia locală este strategia descentralizării financiare. Primarul consideră că trebuie realizată această strategie: „Avem multe de schimbat. Impozitele proprii ale autorităților publice locale s-ar forma din impozitele bunurilor imobiliare și impozitul funciar. Prin intermediul CALM am venit cu o serie de propuneri la politica bugetar-fiscală, cu părere de rău administrația publică centrală consideră că am stârni un val de nemulțumiri. Ne trebuie politici fiscale proprii. Soluția este descentralizarea corectă și aplicarea corectă a impozitelor locale. Relația directă cu cetățeanul o are doar administrația publică locală.

Imprimare