În perioada 21-26 octombrie, 9 primari din Republica Moldova au întreprins o vizită de studiu în Germania. Scopul a fost de a studia practicile germane privind eficiența energetică. În cadrul unui interviu pentru calm.md, Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă  a vorbit despre experiența germanilor în acest domeniu, dar și despre încercările de a implementa unele practici similare în localitățile din Republica Moldova.

De ce a fost important pentru primarii din Republica Moldova să participe în cadrul acestei vizite de studiu?

Nicolae Tudoreanu: Această experiență a fost posibilă datorită Forumului moldo-german și asociației Eco-Visio. Am văzut cum germanii încearcă să înlocuiască resursele energetice tradiționale cu resursele alternative, pentru a contribui la micșorarea emisiilor de carbon și asigurarea unei clime mai ecologice.

Aceste resurse alternative sunt mai ieftine. De ce atât de greu le implementăm în Republica Moldova?

Nicolae Tudoreanu: În Republica Moldova nu este atât de bine sensibilizată această problemă. Cultura societății germane este alta decât cultura societății moldovenești și de aici pornesc toate. Ei deja au ajuns la un nivel de dezvoltare când au în vizor problema emisiilor de carbon în atmosferă. Au planuri foarte ambițioase stabilite de către Guvernul Germaniei, totul fiind coordonat cu nevoile și posibilitățile statului lor. Am observat că statul îi susține pe toți cei care sunt implicați în acest domeniu, inclusiv sectorul privat.

Ați putea implementa în Feștelița unele practici văzute în Germania?

Nicolae Tudoreanu: Noi suntem la etapa implementării unui proiect finanțat de către Comisia Europeană. Suntem semnatari ai Convenției de la Bruxelles „Primari pentru eficiență energetică. Anul trecut în cadrul Parteneriatului Estic a fost lansat un proiect, iar în calitate de semnatar al acestei declarații vom crea Centrul de Excelență pentru Eficiență Energetică. Dorim să punem în practică mai multe tipologii de eficiență energetică, cum ar fi plantarea de culturi energetice pe care le vom utiliza ulterior la obținerea agentului termic în centralele termice ce vor fi construite. De asemenea, vom avea un parc de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 300 de kWt, colectoare solare la grădinițe și iluminat public bazat pe tehnologia LED. Toate aceste tipologii vor fi parte a Centrul de Excelență pentru Eficiență Energetică. Bugetul total este de de 800 mii de euro. 500 de mii îi alocă Uniunea Europeană, iar 300 de mii vor fi acoperite din alte surse, cum ar fi Fondul de Eficiență Energetică al Republicii Moldova și Guvernul Republicii Moldova. Scopul meu a fost să văd cum este exploatată infrastructura creată deja în domeniul eficienței energetice, în special parcurile de panouri fotovoltaice, pentru că vom avea și noi un parc care ne va aduce profituri la bugetul local, după calculele noastre este vorba de circa 800 de mii lei anual, plus că vom economisi bani la consumul de gaze naturale și de energie electrică tradițională.

V-ați gândit deja unde veți investi acești bani ?

Nicolae Tudoreanu: Vom întreține și vom extinde parcul de panouri fotovoltaice, restul vor fi direcționați către investiții capitale.

În cadrul acestei vizite ați vizitat și primării?

Nicolae Tudoreanu: Am fost primiți de către primarul și autoritățile din orașul Kassel. Am văzut mai multe zone în care s-a investit în tehnologii noi privind eficiența energetică, cum ar fi utilizarea biogazului produs din resturi vegetale și digestii de la fermele de animale. De asemenea, am văzut cum este popularizată schimbarea utilajelor electrice care consumă multă energie în casele oamenilor. Statul alocă bani pentru procurarea noilor utilaje,  iar asociațiile obștești informează oamenii despre aceste avantaje. Germanii au foarte multe politici legate de acest domeniu, Germania fiind cam la toate capitolele mult înaintea altor societăți.

Dvs reușiți să aduceți în sat proiecte, investiții, să măriți bugetul locale. Cum credeți, de ce alți primari nu reușesc acest lucru?

Nicolae Tudoreanu: Nu pot să răspund pentru alți colegi. Este un domeniu care îmi place și încerc să aplic pentru a implementa lucruri noi, deoarece avem o economie șubredă în localitate, nu avem o dezvoltare economică și eforturile pe care le face administrația locală din Feștelița este pentru a ne menține, pentru ca lumea să ne cunoască, pe această dimensiune încerc să creez un nume localității mele.

Spuneați că cultura societății germane este alta decât a noastră. Cum pregătim și societatea noastră să facă față noilor tendințe?

Nicolae Tudoreanu: Sistemul de educație ar trebui să vină cu răspuns la această întrebare. Avem absolvenți de școli generale și gimnazii care nu cunosc ce se întâmplă în Republica Moldova. Cursurile de educație civică și alte cursuri introduse în procesul de studiu trebuie să dea răspuns la multe întrebări. Cred că de la sistemul educațional începe totul. Din păcate, calitatea societății noastre este una foarte redusă în raport cu ceea ce se cere la nivel global.

Oamenii buni, competitivi, intelectuali au fost mereu în minoritate..

Nicolae Tudoreanu: Da, doar că astăzi ne-am pomenit într-o situație când acești oameni nu prea sunt luați în serios de cealaltă parte a populației, aceștia nu mai sunt un model pentru mulți. Dimpotrivă, multe modele se transformă, fiind asimilate, sunt foarte multe cazuri când procesul este invers decât cel pe care îl așteptăm, am pierdut mai multe valori. Procesul de migrație înghite foarte multe persoane pregătite, pentru că pleacă nu cei care nu știu să-și facă un pașaport sau să obțină cetățenia altui stat.

Totuși, înțeleg că sunteți o persoană optimistă, cu ambiții…

Nicolae Tudoreanu: Dacă aș putea să mai am încă o viață poate aș alege să fiu pesimist, dar anii se duc, iar noi trebuie să trăim frumos.

Vă mulțumim!

Imprimare