Pentru că numărul cazurilor de infectări cu COVID-19 în raionul Cahul este în creștere, deschiderea piețelor se amână, a declarat Europei Libere primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.
Edilul este recunoscător Uniunii Europene şi PNUD pentru lotul cu echipamente de protecţie, alte produse necesare în măsurile de prevenire şi combatere a coronavirusului de tip nou COVID-19.
Europa Liberă: Autoritățile spun că începe relaxarea începând cu data de 27 aprilie. Ce înseamnă această relaxare aici, la nivel local?
Nicolae Dandiș: „Eu studiez foarte bine hotărârile comisiilor naționale pentru situații excepționale și vreau să vă spun că probabil în cea mai mare parte atunci când fac declarațiile conducătorii țării se referă la partea de liberalizare a genurilor de activitate economică, dar există foarte multe întrebări. S-a menționat că de luni, din data de 27 aprilie, își reiau activitatea mai multe magazine, cu excepția unor centre comerciale. Nu știu cine întocmește aceste hotărâri la nivel național, dar ar trebui foarte multe explicații sau precizări, pentru că un centru comercial poate avea pe teritoriul său mai multe magazine și, invers, sunt magazine mixte, cărora li s-a permis, conform hotărârilor anterioare, să comercializeze anumite produse, iar alte produse care sunt în același magazin nu se poate. Sunt foarte mulți agenți economici amendați de către Poliția economică, pentru că, chipurile, încalcă aceste hotărâri care nu au fost gândite bine și eu fac și pe această cale un apel: atunci când se adoptă aceste hotărâri, să fie consultate sau discutate aspectele, ca să nu apară interpretări, fiindcă oamenii întreabă: „Noi putem sau nu putem să lucrăm?”.”
Europa Liberă: Și vă întreabă întâi pe Dvs.?
Lumea își desfășoară activitatea economică într-un mod ilegal
Nicolae Dandiș: „Exact! Sună și atunci eu zic: „Chiar dacă v-aș spune „da”, nu este de competența mea să schimb această hotărâre”. De aceea, fie trebuie să existe în cadrul punctului de control la Chișinău anumite telefoane sau persoane care să dea explicații la toate aspectele care țin de neclaritatea textului hotărârii, ori oamenii rămân la latitudinea, spuneam, în funcție de unii îndrăznesc să încalce sau nu. E foarte important să înțelegem că, dacă se permite de a se plimba în parc, cu siguranță asta nu va avea impact asupra economiei și alte lucruri, dar trebuie să înțelegem că reacțiile la aceste declarații sau măsuri pe care le anunță primul ministru sau președintele țării, uitați-vă din partea sistemului medical cu câtă reticență sunt privite sau chiar critic, pentru că practic noi îi anunțăm, pe de o parte, că se renunță la anumite restricții, dar, în același timp, numărul de cazuri, fiindcă se fac mai multe testări, crește proporțional. Aici este nevoie probabil anume partea economică de gândit bine și de văzut ce permitem și ce nu permitem și trebuie de focusat pe asta mai mult decât pe a deschide, a da voie sau nu să se plimbe prin parcuri. Și aici, la partea economică există foarte multe inechități sau lucruri care am avut constatări în teritoriu, lumea își desfășoară activitatea economică într-un mod ilegal.”
Europa Liberă: Adică cum ilegal?
Nicolae Dandiș: „În sensul cu ușile închise sau lumea încearcă să se descurce cumva pe furiș, practic acea economie pe care o avem trece în subteran și nu se plătesc nici taxe. De aici chiar mulți agenți economici au spus: Haideți, mai bine ne permiteți activitatea și să ne controlați cum respectăm acele măsuri, decât să fim închiși, dar din cauza situației să încercăm și noi cumva să lucrăm ceva, căci pierde și statul în ansamblu, și noi ca autorități locale în buget, dar și creăm niște practici nesănătoase. Este nevoie de o discuție mai mult pe partea de cum ar trebui de monitorizat aceste măsuri care se impun, pentru că și fizic la nivel local, dar și la nivel de țară nu poate nici Ministerul de Interne și nici alte instituții să meargă de câteva ori pe zi în orice magazin. Ne bazăm desigur pe responsabilitatea diferiților conducători, a agenților economici, dar și cetățenii se tem odată ce văd foarte multe cazuri grave. Eu țin minte că chiar și la Cahul, vorbind cu cineva, spunea: „Păi se exagerează, există foarte multă panică nejustificată”… La Cahul avem două decese, după primul deces o parte din acești cetățeni și-au schimbat atitudinea și au zis că chiar nu e de joacă; sunt și o parte din tineri care nu învață, nu au ocupații și, practic, se plimbă prin oraș. Și trebuie să avem un apel și către părinți ca să fie mai responsabili față de copiii lor, pentru că percepția că pe ei nu-i poate afecta este foarte greșită, întrucât avem deja mai multe cazuri în care sunt testați pozitiv și din rândul tinerilor și acest lucru trebuie menționat foarte clar.”
Europa Liberă: Pronosticurile, estimările arată că greul abia începe. Când se vorbește despre greu, se face trimitere la situația social-economică. Credeți că criza abia urmează?
Nicolae Dandiș: „O fațetă a ei, da. Deci pot spune că aproape încă nu a început, așa cum anunțau mai multe organizații internaționale, s-ar putea să vină o altă criză alimentară sau de natură, în special, financiar-economică. Pot fi și aspecte pozitive, cum e în cazul petrolului, dar se vor răsfrânge asupra unor domenii, altele vor avea un impact și mai grav.”
Europa Liberă: Dvs. aveți o agendă post-coronavirus? Haideți că putem porni de la rectificarea bugetului, dar ar mai trebui prevăzute și multe alte măsuri.
Nicolae Dandiș: „Sunt măsuri pe termen scurt, mediu și lung. Și, pe de o parte, ține de analiza părții de încasări, venituri, buget și gestionarea proiectelor pe care trebuie să le desfășurăm în continuare, pe de altă parte, în mod aparte vom acorda mai multă atenție pe lucrul cu aceste proiecte social vulnerabile, pentru că sunt mulți din ei în categoria de risc și ca vârstă, și ca lipsă de sursă de venituri. Asta înseamnă că va trebui să avem și niște resurse alocate pentru susținerea acestor categorii și una dintre primele va fi cea care ține de transportul public a persoanelor cu venituri mai mici sau alta ce ține de sistemul educațional sau grădinițe. Aici aș începe cu aceea că în momentul în care vom reveni la activitate, se vor redeschide grădinițele și școlile, vom pune accent și pe partea de educație, educație pentru sănătate. De fapt, eu am declarat la începutul anului acesta, anul 2020 Anul copiilor și, practic, până acum din cauza situației nu am putut să derulăm mai multe activități, dar sunt activități pe care le-am planificat atunci fără să știm ce va urma, dar o mare parte a acestor activități era cu privire la educația pentru sănătate a copiilor, educația ecologică și alte lucruri. Deci, acestea vor fi printre priorități, pentru că vom educa generațiile dând chiar lecțiile actuale: măsuri de protecție, de igienă și alte lucruri; acestea vor fi cu siguranță importante pe agenda noastră.
Conlucrarea cu instituțiile medicale, cu alte instituții de stat, cum va trebui să avem niște planuri în situații de urgență care iarăși și pe această dimensiune parcă ne-a luat pe nepregătite și nu știa o instituție cum ar trebui să gestioneze un domeniu sau altul, nu au avut bani preconizați pentru un capitol sau altul. Deci va trebui să facem niște analize cu toate aceste instituții și să vedem ca pe viitor să avem aceste protocoale și niște scenarii cum ar trebui să interacționăm, cum ar trebui să procedăm în caz că va fi continuarea acestui focar sau va apărea un alt focar, sau va apărea o altă problemă de sănătate publică și atunci va trebui să fim pregătiți cât de cât la partea de dotare sau la partea de acțiuni.”
Europa Liberă: Un colac de salvare este acest ajutor pe care l-ați accesat din partea Uniunii Europene. Cum va fi gestionat?
Nicolae Dandiș: „Pentru noi acum acest ajutor pentru care suntem foarte recunoscători și mulțumim Uniunii Europene și chiar personal dlui ambasador, Peter Michalko, pentru că banii cu care au fost achiziționate aceste donații au fost relocați de pe alte proiecte și alte programe, pentru că este o necesitate. Au fost procurate o parte din materiale și urmează să fie încă procurate, deci nu s-a finalizat, vor fi încă niște loturi. Acest ajutor este foarte util pentru instituțiile medicale, chiar dacă au niște dotări acum sau le mai susțin instituțiile din partea bugetului de stat, în discuțiile cu cadrele medicale, ei înșiși spun că este foarte binevenit, avem nevoie de el și ne va permite să nu ne gândim ca să facem economii de anumite materiale, dar să ne gândim, în primul rând, să asigurăm sănătatea oamenilor, pentru că sigur orice resursă este epuizabilă și acest ajutor va permite pe o perioadă mai îndelungată să fie luate toate măsurile de către Spitalul raional Cahul, tot ceea ce ține de ambulanță, de Serviciul de urgență și, în mod deosebit, de Secția boli infecțioase acolo unde sunt internați persoanele confirmate de la Cahul.”
Europa Liberă: Întreprinderile din gestionarea administrației publice locale vor avea bani până la finele anului, pentru că era o mare îngrijorare că ar putea o parte din cetățeni să nu achite facturile și atunci se va face un gol în bugetul lor și cum se vor descurca?
Nicolae Dandiș: „Deja sunt goluri în bugetele mai multor instituții. Noi, de exemplu, pentru serviciul de apă și canalizare la întreprinderea noastră, societate pe acțiuni și pentru întreprinderea gospodărie comunală, deja am dat un ajutor din bugetul municipiului Cahul, 300 și, respectiv, 500 de mii de lei pentru acoperirea unor cheltuieli curente de energie electrică sau carburanți, pentru că au scăzut simțitor achitările din partea cetățenilor. Am făcut apel ca oamenii să-și achite aceste datorii, inclusiv diversificând și din partea întreprinderilor mai multe instrumente de achitare online sau alte instrumente prin serviciile bancare ca să putem menține activitatea acestor instituții vitale, indiferent de situația care există.
Avem diferite planuri și în acest sens, inclusiv contractarea unor împrumuturi sau relocarea din buget de pe o categorie de cheltuieli pe alta pentru a ajuta aceste întreprinderi ca ele să-și mențină activitatea și cred că este o problemă cu care se pot confrunta la nivel național mai multe întreprinderi. De aceea și aici este nevoie din partea statului, cred, de anumite măsuri pe partea în special de achitare a unor impozite, pentru că aceste întreprinderi spun: „Nouă ne ajunge abia să achităm aceste impozite, dar avem angajați care trebuie salarizați, avem cheltuieli curente la diferite servicii”, cu atât mai mult că în unele întreprinderi au și datorii sau credite și trebuie să întoarcă la bancă aceste rate. De exemplu, operatorul „Apă-Canal” are credit luat de la Banca Mondială mai mulți ani în urmă și, practic, luna aprilie-mai, acum sunt ratele și dobânzile pentru creditele luate și aici Ministerul Finanțelor ar trebui să dea o gură de aer pentru ca termenele de achitare a acestor tranșe cumva să fie, dacă nu reeșalonate, cel puțin anunțate alte termene, ca o formă de susținere. Pe lângă aceasta, probabil va trebui de identificat și anumite proiecte, programe capabile să susțină planurile acestea de dezvoltare, redresare economică a operatorilor diferitelor servicii publice locale.”
Europa Liberă: Multă lume întreabă, când se va deschide piața. Aveți un răspuns?
Nicolae Dandiș: „Nu, eu nu sunt adeptul că nu trebuie deschisă tare curând. Am avut provocarea aceasta la nivel local din partea mai multor agenți economici din piață, când se va deschide…”
Europa Liberă: Ei sunt foarte supărați, indignați.
Nicolae Dandiș: „Da, sunt supărați și-i înțeleg. Cei care sunt producători, noi încercăm să-i susținem, inclusiv astăzi producătorii de produse agricole sezoniere, prin magazinele alimentare care activează în Cahul, să procure de la ei aceste produse. Practic, majoritatea magazinelor vând și această varză, ridiche, ceapă sau alte produse, producătorii pot cât de cât să-și găsească unde să le realizeze. Produsele acestea sunt pe piață, totuși spațiile din piețele noastre, în special, nu prea permit asigurarea diferitelor condiții de igienă, distanța socială sau alte lucruri. Este de înțeles nemulțumirea agenților economici, e locul de muncă, e o sursă de venit pentru familii, dar sănătatea publică prevalează. Le explicăm la oameni că nu este pentru că nu vrem să ajutăm, dar este o măsură pe care o impune situația și ca să evităm alte focare sau riscuri de îmbolnăvire pe întreaga populație a localității sau a țării.”
Europa Liberă: Vă ghidați de spusa: „paza bună trece primejdia rea!”?
Nicolae Dandiș: „Evident, măsurile de prevenire sunt mai ieftine decât cele de a soluționa problemele post-factum.”