Deputatul Tudor Deliu și directorul executiv al CALM Viorel Furdui au vorbit în cadrul emisiunii Regionalii de la TV 8 despre necesitatea descentralizării, aceasta fiind unica șansă de dezvoltare a comunităților locale.

Strategia  Națională de Descentralizare a fost adoptată de Parlamentul RM în  2012, fiind și o obligație asumată de RM în fața partenerilor europeni.

Tudor Deliu a amintit că prevederile Legii 435, privind descentralizarea administrativă, adoptată în 2006 şi care a intrat în vigoare la 01.01.2007, urmau a fi aplicate odată cu adoptarea Strategiei de Descentralizare.

„Din 2006 până în 2012 nu s-a făcut nimic în acest domeniu. În 2012 a fost adoptată Strategia de descentralizare, care prevedea implementarea acestor reforme până în 2018. Răsfoind acum această Strategie ne dăm seama că multe prevederi din planul de acțiuni nu au fost realizate. În această perioadă a fost adoptată și Strategia privind reforma administrației publice, termenul de implemetare a căreia a fost prelungit până în anul 2020. Capacitatea administrativă a autorităților administrației publice locale este una dintre problemele-cheie atât în Strategia de descentralizare, cât și în Strategia privind reforma administrației publice. Legea 435 expres prevede că în cazul în care o unitate administrative teritorială nu are o capacitate administrativă în proporție de cel puţin 30%,  Guvernul trebuie să întreprindă niște măsuri pentru a înlătura aceste probleme care existau și încă mai sunt în APL. Deși s-a muncit mult până astăzi, rezultate la acest capitol nu prea avem, a menţionat deputatul.

Tudor Deliu a explicat că descentralizare înseamnă delegarea competențelor de la autorităţile centrale spre cele locale. „Potrivit Legii, APL are competențe proprii, dar și delegate de către stat. În unele cazuri, statul își rezervă dreptul de a mai delega şi alte competențe APL, însă acest lucru trebuie să aibă loc după consultarea cetățenilor și  doar cu acoperire financiară. În ultimul timp noi ne-am convins că cei din APC pun în sarcina APL o sumedenie de competențe, fără nicio acoperire financiară.

Viorel Furdui a menţionat că autorităţile statului sunt foarte bune la elaborarea de strategii, planuri, Legi, întâmpinăm dificultăţi însă la implementarea acestora.  „Nicio guvernare din RM nu a înțeles cu adevărat importanța descentralizării în implementarea politicilor stratului și asigurarea legăturii lor cu situația din fiecare localitate, întărind astfel puterea autorităților publice la nivel local.  Toate guvernele se plângeau  la sfârșit de mandat că au elaborat și adoptat multe Legi, dar cetățenii nu apreciază acest lucru spunând că nu simt îmbunătățiri. Cum să simtă oamenii aceste schimbări, dacă majoritatea acestor reforme se fac la nivel legislativ, politic, dar se uită de un element foarte important – că cineva trebuie să le implementeze.Trebuie să înțelegem cu toții că pentru a putea implementa politicile statului și pentru a îmbunătăți viața oamenilor, APL trebuie întărite. Instrumentul principal în asigurarea acestui obiectiv este descentralizarea în toate domeniile .

 Potrivit lui Viorel Furdui,  Strategia adoptată în 2012 este unul dintre primele și puținele documente la elaborarea căruia a fost utilizat la scară largă procesul participativ. „ 2015 era primul termen de implentare a Strategiei de Descentralizare, dar s-a ajuns la concluzia că nu s-a reuşit realizarea acestui obiectiv și termenul a fost prelungit până în 2018, respectiv a fot prelungit și termenul de implementare a Planului de acțiuni. Anul 2018 ne bate la uşă și se va  ajunge la concluzia că motive de mândrie nu prea sunt. La elaborarea Strategiilor adoptate în 2012 și 2016 a participat și CALM-ul , pentru prima dată a fost inclusă o abordare complexă a reformei administrației publice locale și centrale, inclusiv principiul descentralizării. Din punct de vedere al cadrului normativ, al adoptării Legilor  suntem înaintea tuturor, dar la implementarea acestora avem multe probleme.

Tudor Deliu a afirmat că APL a fost mereu mărul discordiei, chiar începând cu anul 1990. „Competiția celor de la guvernare a fost mereu de a avea cât mai mulți primari, consilieri raionali sau președinți de raion fără ca să-și pună întrebarea ce fac acești primari în teritoriu, în condiţiile în care veniturile nu le acoperă cheltuielile. Eficiența APL se măsoară în cantitatea, calitatea și continuitatea prestării serviciilor publice.  Despre ce fel de servicii publice prestate de către autoritățile publice putem vobri dacă capacitatea administrativă a majorității APL este sub nivelul specificat în Lege, a întrebat retoric alesul poporului.

Potrivit directorului executiv al CALM, în procesul de descentralizare sunt două capcane: discuțiile despre capacitatea limitată a APL si reforma teritorială. „În loc sa facem măsuri concrete pe direcția descentralizării financiare, patrimoniale , administrative etc., noi suntem puși în situația de a discuta la nesfârșit despre termeni de implementare, fără a avea măcar un consens general în multe privințe (un exemplu fiind reforma teritorială).  În rezultat, când ajungem la contabilizarea unor realizări concrete, nu avem  cu ce ne lauda și dam vina pe faptul că sunt prea multe primării și că multe dintre ele nu au capacitate de dezvoltare. Dar cine ne-a încurcat sa implementăm strategiile și planurile respective, sa dăm  venituri primăriilor, să le creștem capacitatea și după aceasta sa vorbim despre reforme teritoriale, optimizare etc… Este o ipocrizie să dai vina pe primării că nu au capacități sau că sunt prea multe. Dacă ar fi implementate strategiile și planurile adoptate, rentabilitatea primăriilor ar spori și s-ar produce o descentralizare reală, a declarat Viorel Furdui.

 Viorel Furdui a amintit că în RM au fost mai multe cazuri când un partid de la guvernare controla un număr mare de autorități locale. Potrivit directorului executiv al CALM, o asemenea abordare deja aduce prejudicii, blochează dezvoltarea locală. „Centralizarea excesivă, repartizarea banilor prin niște metode mai puțin ortodoxe,  nu ajută țara să se dezvolte, ci dimpotrivă îi aduce daune substanţiale.

Tudor Deliu a menţionat că Strategia Naţională de Descentralizare are mai multe obiective specifice, printre acestea fiind creşterea resurselor financiare, a capacităţii administrative, dezvoltarea potenţialului uman, dar şi transparenţa în activitatea administraţiei publice. „Aceste obiective se regăsesc în Planul de acţiuni care este parte componentă a acestei Strategii. Cu părere de rău, nici la ora actuală nu putem constata că au fost înregistrate succese în acest domeniu.

Imprimare