Interviu cu Maria Vîzdoagă, Biroul Vizdoaga Law Office, New York

— R. Moldova are în continuare mare nevoie de justiție adevărată și de justițiari corecți. De ce ați ales să faceți justiție departe de casă?

— La început, nu-mi doream să devin avocată. Încă de când eram elevă, visam să lucrez la Organizația Națiunilor Unite din New York. Aveam încredere în Misiunea ONU de a menține pacea și securitatea în lume și am realizat că profesia de jurist este foarte relevantă, dacă dorești să lucrezi într-un mediu internațional, în care ar fi implicați oameni din toată lumea. Recent, după ce am obținut licența de avocată la New York și am deschis Biroul de Avocați Vîzdoagă, am înțeles că a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o în cariera mea, deoarece clienții mei sunt oameni cu necesități legale concrete. Personal, simt o satisfacție enormă, atunci când ofer asistență juridică specializată. Nu am ales intenționat să fac justiție departe de casă. Pur și simplu, în afara țării am găsit oportunități cu mult mai interesante și mai potrivite pentru visurile și planurile mele de carieră.

— Ați călătorit în vreo 50 de țări ale lumii. Dacă ar fi să faceți un top al nivelului justiției din țările pe care le-ați cunoscut, cum ar arăta acesta? Ce loc ar deține R. Moldova?

— Mai exact – 57. Am călătorit și locuit în țări din Asia, Africa, Europa și America. Consider că o țară are un nivel de justiție eficient atunci când justiția este resimțită în societate, atunci când ea persistă în interacțiunea dintre oameni, unde nivelul de educație și maniere sunt suficiente, unde există corectitudine și unde regulile sunt respectate de către toți cetățenii, indiferent de clasa socială din care fac parte. Am văzut asta în țări precum Elveția, Olanda, Suedia și, cu anumite excepții, în Statele Unite. Îmi pare rău să recunosc că R. Moldova nu se află în acest top și asta deoarece, la noi, regulile nu sunt aceleași pentru toți oamenii și există mult subiectivism în tratarea problemelor oamenilor, iar acest subiectivism ne împiedică să fim corecți și onești de multe ori. Da, R. Moldova are și lucruri foarte bune în experiența sa, dar acestea necesită consolidare și îmbunătățite.

— Noua guvernare de la Chișinău și-a propus reformarea justiției și combaterea corupției ca acțiuni prioritare. În acest sens, experiențele căror țări ar fi de urmat pentru R. Moldova?

— Consider că sunt multe practici bune și eficiente de reformare a justiției, pe care R. Moldova le poate împrumuta de la alte state. Doar că trebuie să fim atenți și să urmăm acele practici care vor funcționa în societatea noastră, practici care nu vor fi prea ambițioase sau chiar utopice. Părerea mea este că reforma justiției trebuie, printre altele, să prioritizeze îmbunătățirea pregătirii academice și practice a studenților de la facultățile de drept. Ideea că un student poate să cumpere notele este absolut inacceptabilă în țările civilizate. Din păcate, la noi acest fenomen este unul frecvent. De fapt, acesta este începutul corupției. Dacă studentul știe că notele pot fi cumpărate, cu această gândire își va căuta de lucru, va încerca să cumpere ceea ce nu poate fi cumpărat, ci doar câștigat prin eforturi consecvente și prin muncă asiduă. Este absolut necesar să ne debarasăm de această gândire eronată de a obține succes și să promovăm în funcții pe cei care merită cu adevărat.

— Ați ales să faceți avocatură în SUA. De ce nu la Chișinău?

— Foarte frecvent mi se adresează această întrebare. Răspunsul pe care-l dau este întotdeauna același: diferența de oportunități. În SUA, am certitudinea că dacă muncesc mult, voi fi răsplătită corespunzător. Spre exemplu, am studiat foarte mult ca să acced în baroul de la New York. M-am pregătit aproape un an ca să însușesc toată legislația americană și am trecut examenul de avocatură din prima încercare. Examenul a fost corect, imparțial, bazat pe meritocrație. Nu am certitudinea că același lucru s-ar fi întâmplat și în R. Moldova, unde chiar și licențele de avocat pot fi cumpărate. Mai mult, în New York, sistemul judiciar prevede o instruire continuă pentru tinerii avocați. Aici se organizează numeroase cursuri de specializare chiar și după susținerea examenul de barou. Cu alte cuvinte, ai la dispoziție resurse incredibile ca să devii un avocat bun. Trebuie doar să fii disciplinat și să menții mereu deschisă dorința de a-ți perfecționa abilitățile profesionale.

— Dar cum a fost să deschideți propriul cabinet de avocatură la New York?

— A fost un vis devenit realitate, dar a fost și muncă continuă, și concentrare maximă. În baza baroului meu de avocați, am obținut o viză de investitor pe o perioadă de 5 ani. Această viză îmi va permite să angajez în activități juriști din toată lumea, inclusiv din R. Moldova. Ideea că nu voi mai avea șefi cărora să le raportez este fascinantă pentru mine. Acum totul depinde de calitățile mele, de abilitatea de a găsi și a menține clienți, de capacitățile mele în domeniul juridic, de limbile vorbite și de comunicarea mea cu clienții, cu alți avocații, cu judecătorii din sistem, cu care interacționez zilnic.

— De obicei, cine sunt clienții dvs.?

— Clienții mei sunt cetățeni americani care au necesități juridice în domeniul succesiunii și moștenirii, întocmirea unui testament și alte acte necesare pentru transmiterea proprietății beneficiarilor. De asemenea, ofer asistență juridică și persoanelor străine care vor să se stabilească cu traiul sau să-şi deschidă o afacere în SUA. Pe acești clienți îi ajut sa depună actele pentru obținerea unei vize de investitor sau pentru alte tipuri de vize.

— Ați decis să acordați asistență persoanelor în vârstă, cărora le sunt încălcate anumite drepturi. Ce cazuri ați cunoscut?

— Există companii în SUA care semnează contracte cu persoane în etate, iar condițiile acestor contracte nu sunt clar explicate clienților. Prin urmare, ei se pomenesc cu datorii enorme, deoarece au prezentat informația bancară și au semnat acte fără a le înțelege. Când apelează la noi, îi ajutăm să conteste validitatea contractului în baza lipsei capacității de exercițiu sau chiar invocând posibile fraude la întocmirea contractelor. Alte tipuri de asistență pe care le oferim persoanelor în etate includ întocmirea dosarelor necesare pentru plasarea vârstnicilor în aziluri de bătrâni, gestionarea proprietății lor, atunci când ei nu au capacitatea necesară, obținerea de beneficii medicale federale, etc.

— Munciți cu migranţii. Sunt și persoane din R. Moldova? Cu ce probleme vă contactează?

— Desigur. În domeniul dreptului imigrațional, majoritatea clienților noștri sunt din R. Moldova, România, Rusia, Ucraina, din unele țări europene. De obicei, clienții mei din R. Moldova se adresează cu întrebări ce țin de legalizarea sau de schimbarea statutului de ședere în SUA. Sunt cazuri mai ușoare, în care acest lucru e posibil, dar în alte cazuri este greu de identificat o metodă de legalizare, dacă clientul respectiv a încălcat condițiile de ședere în SUA pe o perioadă mai îndelungată. Alte necesități legale țin de întocmirea unui testament, redactarea procurilor și a altor acte juridice privind gestionarea proprietății. Mai oferim asistență legată și de procesul de deschidere a unei afaceri în SUA, tot ce ține de cerințele legate de impozite, angajarea cetățenilor americani, înregistrarea firmei, etc.

— Cum este o zi din viața dvs. de la New York?

— Tumultoasă. New York este un oraș mare și plin de oportunități. Uneori poate fi foarte obositor, motiv din care te lasă fără energie. După ce îmi beau cafeaua de dimineață, merg la birou unde, în prima jumătate a zilei, am întâlniri cu clienții. La prânz, merg la întâlniri de serviciu, iar după-amiază îmi folosesc întreaga energie și capacitatea de analiză pentru a scrie actele necesare pentru clienții mei, acte care necesită cercetare și analiză juridică.

— În ce condiții ați reveni în R. Moldova?

— Sincer, îmi este greu să dau un răspuns la această întrebare. În ultimii zece ani, am muncit foarte mult ca să obțin ceea ce am acum. Aș reveni în R. Moldova în cazul în care munca mea ar fi apreciată și valorificată eficient, dacă aș simți o creștere profesională constantă. Eu sunt o persoană căreia îi place să învețe și să crească continuu. Aici am simțit cât de plăcut este să locuiești într-o societate în care ești apreciat și remunerat pentru eforturile depuse. Poate voi reveni în Moldova la un moment dat, după ce aș acumula în SUA mai multă experiență ca avocată.

— Cum v-ați integrat în marea familie a migranţilor?

— Relativ ușor, deoarece cunoșteam limba engleză, ceea ce mi-a permis comunicarea cu diferiți oameni. De asemenea, faptul că am mers la o facultate în SUA este un mare avantaj. De altfel, aici sunt apreciați străinii care au studii la ei și care doresc să se integreze în societatea americană. Dar, unele lucruri, cele care țin de suflet, le-am păstrat intacte, așa cum erau atunci când am plecat din Moldova și nicio altă țară nu îmi va oferi acel confort emoțional pe care îl simt acasă, în Moldova.

— Ați făcut studii peste hotare, ce ați aduce din experiența academică de acolo în R. Moldova?

— Metoda socratică, spre exemplu, pe care am cunoscut-o la Columbia Law School, la New York. În timpul prelegerilor, profesorul poate în orice moment să le ceară studenților opinia lor legată de un anumit subiect, chiar dacă materialul nu a fost predat încă. Acest tip de predare încurajează simțul de analiză al studenților și îi pregătește să vorbească clar, cu încredere, chiar și atunci când trebuie să o facă spontan. De asemenea, în universitățile din vest un mare accent se pune pe formarea abilităților practice, nu doar pe cele teoretice. Spre exemplu, un avocat bun în America nu este cel care știe legea pe de rost, dar cel care știe să o găsească, atunci când este necesar, și să o aplice într-o situație concretă.

— Inițial, care au fost provocările în a practica avocatura în SUA? Care sunt acum?

— Deocamdată, sunt la începutul experienței, dar sunt lucruri îmbucurătoare care îmi arată că suntem pe drumul cel bun, inclusiv faptul că deja am clienți cărora le-am oferit asistență juridică și am angajat o asistentă (parajurist) din America. Consider că provocările cele mai mari deja au trecut: obținerea licenței de avocat, absolvirea unei facultăți de drept Ivy League la New York, obținerea vizei de investitor E-2 și deschiderea biroului de avocați Vîzdoagă. Acum urmează lucrul cu clienții care îmi aduce o satisfacție enormă și o motivație bună pentru a merge la serviciu în fiecare dimineață.

— Care a fost cel mai dificil caz de care v-ați ocupat și din ce motiv?

— Ca avocată în SUA, pot să spun că aici avocații își aleg singuri clienții și dacă, din anumite motive, înțeleg că nu îi pot ajuta, au dreptul să-i refuze. Există cazuri în care chiar mi-aș dori să ajut pe cineva, dar legea nu-mi permite. Și îmi este greu să spun „nu” unor persoane care au nevoie de ajutorul meu. Recent, am refuzat un client al cărui statut de ședere în SUA nu putea fi legalizat din anumite motive. Deși mi-aș fi dorit foarte mult să ajut acest potențial client, soluțiile erau limitate.

— Care e cea mai frecventă problemă pe care o întâlniți în cazul migranţilor din R. Moldova?

— Problema statutului nelegitim de ședere în SUA. De aici pornesc numeroase probleme, deoarece persoanele aflate ilegal în SUA au drepturi cu mult mai puține decât cei aflați legal.

— Viața din New York e la fel de agitată precum în filme?

— Și mai agitată. Dar eu încerc în weekend să petrec timpul la natură, în afara orașului.

— Ați participat la vot la ultimele alegeri? Discutați, vă vedeți cu diaspora locală de moldoveni?

— Desigur. Am participat, în calitate de alegător, la toate alegerile. Chiar recent, am participat la un eveniment dedicat festivalului iei, organizat la New York. Este întotdeauna o plăcere să mă întâlnesc cu oameni de-ai noștri, să vorbim limba maternă și să ne aducem aminte de casă.

— Ce întreprind cetățenii americani atunci când se consideră nedreptățiți de justiție?

— Merg în judecată. Este o practică foarte des întâlnită. Cetățenii americani, atunci când consideră că li s-a făcut o nedreptate, se adresează în instanțele de judecată. Totodată, însă, multe litigii se soluționează la etapa de negocieri conduse de avocați din ambele părți (ale pârâtului și reclamantului) și implicarea mai activă a judecătorului are loc în cazuri în care nu se ajunge la un rezultat care ar satisface ambele părți.

— SUA a fost afectată în mare măsură de COVID. Cum ați suportat pandemia? Ce impact a avut aceasta asupra muncii dvs.?

— Deși, la început de pandemie, SUA a reacționat cam târziu în vederea intervențiilor necesare pentru combaterea pandemiei, ulterior, s-au întreprins eforturi considerabile ca persoanele care locuiesc aici să se simtă în siguranță. Pentru mine, anul pandemic a fost unul benefic, deoarece am avut suficient timp să mă pregătesc intens pentru examenul de barou și am avut timp și pentru alte proiecte, care necesitau atenție de mai mult timp și pe care nu am reușit să le realizez înainte de pandemie.

— Ce vă lipsește de acasă?

— Mama.

— Cine v-a motivat și susținut ca să reușiți în cariera dvs.?

— În primul rând, părinții și surorile. Recent, am pierdut-o pe mama. Nu există durere mai mare pe lume. Mama a fost sprijinul emoțional care mă făcea să nu mă simt singură chiar și atunci când eram singură în lumea mare. Grija ei infinită, dragostea ei necondiționată și privirea ei blândă vor rămâne cu mine pentru totdeauna. De la mama am moștenit un simț dezvoltat al intuiției, iar de la tata – capacitatea de analiză rațională a lucrurilor și un nivel înalt de disciplină. Un copil nu poate să-și dorească mai mult decât ce mi-au oferit mie părinții. De fapt, am acceptat să acord acest interviu pentru mama. Ei îi plăcea atunci când eram invitată la interviuri la televiziune sau în alte medii. Sper că va citi acest articol de acolo, de sus, și va fi mândră de mine, așa cum a fost mândră întotdeauna.

— Dacă ar fi să organizați o acțiune pentru satul dvs., care ar fi aceasta?

— Ceva legat de memoria mamei mele. Călătorind, muncind și locuind în atâtea țări, de multe ori mă simțeam smulsă din rădăcini. Mormântul mamei din cimitirul din satul Ciuciulea, raionul Glodeni, mi-a implantat rădăcini în Moldova și m-a „readus” acasă.

— Mulțumim.

Licențiată în Drept a Academiei de Studii Economice din Moldova (2011).
Asistentă de programe în cadrul Fundației Est-Europene din Chișinău (2013-2016).
În 2013, a absolvit un master în Studii Europene și Dreptul UE la Universitatea Leiden din Olanda, în baza unei Burse de Excelență.
În prezent, locuiește în New York, SUA, unde, în 2017, a absolvit un program de Master în Drept (LL.M.) la Universitatea Columbia.
După absolvire, a activat la Organizația Națiunilor Unite din New York în baza unui fellowship oferit de Columbia Law School pentru tineri juriști și avocați în domeniul dreptului public internațional.
În perioada 2019-2020, a lucrat în calitate de Legal Fellow la Public Interest Law Network (PILnet) din New York.
În 2018, a efectuat o cercetare privind reforma Consiliului de Securitate al ONU la Centrul pentru cercetare în domeniul constituționalității ONU din Brussels.
Recent, a obținut licența de avocat în statul New York și oferă servicii juridice în domeniul succesiunii și moștenirii, precum și a dreptului imigrațional.

Imprimare