După ce au muncit în străinătate, băştinaşii reîntorși acasă sunt, de regulă, cei mai nerăbdători și mai entuziaști să schimbe spre bine lucrurile din localitatea natală – este convinsă Valentina Casian, primarul orașului Strășeni. În ultima perioadă, dna primar a reușit să recruteze în echipa primăriei, dar și în instituțiile din subordine, mai mulți foști migranţi, reveniți la baștină. Unii dintre ei ne-au dezvăluit experiențele lor, iar doamna primar ne-a vorbit în acest interviu despre importanța implicării Diasporei în dezvoltarea locală.
– Dna Casian, mai mulți băștinași, foști migranți, activează astăzi în Primăria municipiului Strășeni. Câți sunt la număr și ce poziții ocupă?
Nu doar echipa Primăriei numără foști migranți, dar și instituțiile din subordinea primăriei, cum este, Școala de Arte sau Grădinița nr. 1 „Albinuţa”, din municipiul Strășeni. În total avem 8 funcționari publici care s-au întors acasă după mai mulți ani peste hotare. Aceştea activează în contabilitatea primăriei, alții sunt responsabili de evidența populației şi specialişti relaţii cu publicul. Nu mai puțin important este faptul că, două persoane au fost desemnate responsabile pentru domeniul migrației la nivel local, fiind principalul punct de contact cu toți strășenenii aflați departe de casă, dornici să se implice.
– Cum au ajuns să facă parte din echipa Primăriei? A fost o alegere deliberată de a recruta foști migranți? Nu ați avut temeri?
Pentru noi nu a contat că au fost plecați din țară o anumită perioadă sau nu. Accentul a fost pus pe responsabilitatea, profesionalismul și experiența candidaților. Mai mult, ei au revenit cu o altă viziune și mult mai entuziasmați.
– Credeți că Primăria municipiului Strășeni are de câștigat de pe urma experienței acumulate peste hotare de aceste persoane?
Avem foarte multe de învățat din experiența celor reîntorși în țară, întrucât aceștia vin cu multe idei demne de a fi auzite și implementate. Nu voi greși dacă spun că multe inițiative puse în practică recent în Strășeni au fost propuse de foști sau actuali migranți, deși evit să le zic migranți deoarece tot strășeneni rămân. Spre exemplu, la sfâșitul lunii mai, municipiul Străşeni, a semnat un Acord de înfrățire cu municipiul Oieras din Portugalia – parteneriat în care ne punem multe speranțe și care a fost posibil datorită strășeneanului nostru Simion Croitoru, stabilit împreună cu familia în Oeiras și care se ocupă, printre altele, de promovarea vinurilor din Republica Moldova în Portugalia.
– Ați spus mai devreme că doi dintre colegii Dvs. sunt responsabili pentru domeniul migrației la nivel local în cadrul primăriei. Este o inovație pentru autoritățile locale? Care sunt responsabilitățile acestora?
Pe lângă alte obligațiuni aceste două persoane ajută primăria să mențină legătura cu băștinașii aflați departe și să îi implice în dezvoltarea orașului natal. Ei gestionează baza de date migrațională locală și sunt o punte de legătură care asigură circularea noutăților și informațiilor pe ambele părți. Scopul este ca atât cei plecați să cunoască evenimentele din Strășeni, dar și noi cei de acasă, să știm unde sunt ai noștri, ce fac și cu ce îi putem susține. Grație tehnologiilor avansate, această comunicare are loc zilnic, fără careva costuri suplimentare, atât prin discuții directe cu ei, cât și prin intermediul site-ului și a rețelelor de socializare ale Primăriei și Asociației Băștinașilor din municipiul Strășeni, care s-au dovedit a fi o metodă foarte eficientă în comunicarea cu originarii noștri. Tot aceste persoane sunt responsabile de proiectul comun local desfășurat de primărie, în parteneriat cu PNUD Moldova și cu ajutorul băștinașilor plecați, dar şi acelor de acasă, pentru a asigura cu iluminare stradală mai bine de 7 km de drum din localitate.
Sîrbu Maria, contabil Primăria Strășeni
– Dna Sîrbu, unde ați fost plecată și ce v-a determinat să vă reîntoarceți în țară?
FOTO: arhiva personală
Am lipsit de acasă 12 ani. Abia în 2013 m-am întors din Portugalia și am avut norocul să revin în același domeniu din care am plecat. Ce am agonisit peste hotare am investit în casă și în educația copiilor. Deși salariul aici nu este unul motivațional, ne menține acasă spiritul de patriotism și dorința de a activa în Moldova.
Am revenit în țară deoarece am văzut schimbări în localitate, am văzut că doamna primar vrea și reușește să miște lucrurile din loc și muncește mult pentru aceasta. Sunt convinsă că multă lume plecată ar reveni cu drag dacă ar avea un motiv pentru care să o facă.
Sper că această colaborare dintre migranți și localnici să continue și în alte proiecte, exact cum a avut loc în campania de colectare de fonduri pentru iluminarea orașului nostru.
Mihai Bobeica, directorul Școlii de Artă din Strășeni
– Dle Bobeica, de ce ați decis să plecați o perioadă din țară? Și cum vă ajută astăzi experiența de peste hotare ?
Am decis să plec printre străini de dragul copiilor, care la vremea ceea își făceau studiile, iar salariul pe care îl primeam ca profesor de muzică nu era suficient. Am muncit în Israel, timp de 7 ani, în calitate de constructor. Deși eu, în final, m-am întors, copiii au plecat, dar sper că se vor întoarce după un timp.
Ce am învățat? În primul rând am înțeles că trebuie să ne schimbăm atitudinea față de lucru. Trebuie să lucrăm eficient, fiecare în parte, la postul lui, indiferent de remunerare. Mentalitatea sovietică de a munci ”cu normă” nu mai este actuală și nici eficientă, trebuie să ne orientăm spre valorile țărilor dezvoltate. Aceasta încerc să le zic și colegilor mei, care sunt uneori mai sceptici. Astfel, deși nu suntem bine plătiți, ne implicăm și punem mult suflet, organizăm spectacole, contribuim la programul școlar, suntem fruntași în regiune. Nu în ultimul rând, cunoștințele din domeniul construcțiilor aflate în Israel mi-au prins foarte bine, nu doar acasă, dar și în calitate de manager al instituției ce o conduc unde sunt responsabil și de lucrările de renovare a școlii.
Croitor Mariana, specialist evidența populației Primăria Strășeni
– Când v-ați întors acasă a fost dificilă adaptarea la realitățile din ţară ?
FOTO: arhiva personală
Deși am stat peste hotare aproape 15 ani, am revenit în țară cu multă bucurie și speranțe. Doamna primară într-adevăr ne-a motivat prin ceea ce făcea pentru localitate să ne întoarcem la baștină. În plus, au revenit rude și prieteni și sunt convinsă că mulți visează să se întoarcă, dar situația financiară nu le permite. Necesitatea resruselor ne determină să suferim și să stăm acolo departe.
– Ce cunoștințe şi aptitudini însușite peste hotare le puneți în practică la locul de muncă?
Sunt foarte recunoscătoare poporului portughez pentru experiența și educația ce mi-au oferit-o în toți acești ani. Lecțiile învățate mă ajută, în cadrul activității pe care o desfășor la primărie.
În Portugalia am activat în sfera comerțului și am fost mereu în contact cu oamenii. Ei sunt în general foarte deschiși, pozitivi și, în același timp, foarte corecți și responsabili, ceea ce merită să fie preluat de Moldova mai ales de cei care lucrează cu publicul. Vreau să schimb atitudinea oamenilor față de funcționarii publici, cel puțin în Primăria municipiului Strășeni.
Sîrbu Gheorghe, operator cazangerie instituție subordonată Primăriei Strășeni
– Dle Sîrbu, cât de ușor ați găsit un loc de muncă în Portugalia? Când ați revenit în Moldova?
Nu mi-a fost ușor departe de casă, însă societatea portugheză este foarte tolerantă și deschisă față de migranți, fiindcă au trăit și ei la rândul lor greu.
FOTO: arhiva personală
Am muncit acolo din 1999 și până în 2013 în domeniul construcțiilor – curățam piscine etc. Am fost primul din familie care a plecat să descopere această țară, după care m-au urmat soția și copiii.
Fiul a rămas cu traiul acolo, iar noi ne-am întors. Trebuie să recunosc că abia peste trei ani după ce am revenit mi-am găsit de lucru fiindcă nu găseam nimic pe potrivă, dar acest fapt nu m-a descurajat. Constat cu părere de rău că, deși, suntem mulți care vrem să schimbăm lucrurile, suntem totuși cu mâinile legate, deoarece statul nu se gândește la noi. Totuși schimbarea vine din noi, iar noi cei din primărie de mână cu băștinașii plecați și în frunte cu Dna Casian vom depune în continuare tot efortul pentru a mișca carul din loc.