Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) și Corporația Provocările Mileniului (CPM) au anunțat astăzi finalizarea Programului Compact al Guvernului SUA, realizat în perioada 1 septembrie 2010 – 1 septembrie curent, care a avut un buget de 262 de milioane de dolari, acordați cu titlu de grant R. Moldova.

Astfel, de acești bani au fost reconstuiți 96 de kilometri de drum pe traseul Sărăteni-Soroca, circa 20 de kilometri de drumuri locale de acces la infrastrctură socială, construiți 22 de kilometri de trotuare. De asemenea, au mai fost construite două poduri, iar alte 13 au fost renovate. Din aceiași bani au fost instalate circa trei mii de semne de circulație și au fost iluminați 20 de kilometri de drum.

Potrivit directorului rezident de țară al CPM, Leslie McCuaig, Programul Compact al Guvernului SUA a constituit o investiție în viitorul R. Moldova care nu este posibilă fără o infrastructură rutieră modernă și agricultură performantă.

Directorul executiv al FPM Moldova, Valentina Badrajan, a declarat în cadrul conferinței de presă că, până pe 1 septembrie curent, au fost realizate toate activitățile planificate prevăzute de program, care a avut un termen fix de cinci ani.

Pentru dezvoltarea unei agriculturi performante în Moldova, Programul Compact a investit și 80 de milioane de dolari în reconstrucția a zece sisteme de irigare, fiind primele sisteme renovate în ultimii 30 de ani. Aceste sisteme noi vor permite irigarea a circa 12 mii de hectare, iar datorită investițiilor private, suprafața irigată ar putea fi extinsă până la 15 mii de hectare. De asemenea, au fost create zece Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, ce întrunesc peste șase mii de fermieri, care au preluat în gestiune sistemele reconstruite.

Pentru a susține fermierii în adoptarea tehnologiilor noi de cultivare, prelucrare, păstrare a produselor agricole și accesarea noilor piețe de desfacere, Programul Compact a acordat credite în valoare de circa 12,3 milioane de dolari, bani investiți în infrastructura post-recoltare, și a vândut în rate echipament de irigare și alte echipamente conexe activităților agricole în valoare de peste 4,2 milioane de dolari, oferindu-le totodată și instruiri tematice fermierilor din toată țara.

Cât privește asistența ulterioară a CPM oferită Moldovei, Valentina Badrajan a menționat că CPM și Guvernul R. Moldova au convenit să continue acordarea ajutorului pentru reabilitarea sistemelor de irigare, reformarea sectorului de irigare și consolidarea capacităților AUAI de a gestiona eficient sistemele modernizate. În acest scop, FPM Moldova va fi reorganizat într-o entitate care va acorda ulterior suport fermierilor din contul mijloacelor financiare din fondul de refinanțare format ca urmare a rambursării creditelor Compact de către antreprenorii agricoli.

Imprimare