Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi a făcut o radiografie a realităților din domeniul administrației locale în cadrul întrevederii cu membrii delegației misiunii de post-monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) care s-au aflat în perioada 20-21 noiembrie la Chișinău.

Aureliu Ciocoi a explicat că după reforma teritorial-administrativă implementată până în 2001 au fost create regiuni mai mari și s-a permis o autonomie locală mai mare. „După venirea comuniștilor la putere în 2001, sub conducerea lui Vladimir Voronin, Guvernul din acea perioada a readus structura autorităților locale la forma  asemănătoare cu cea din perioada sovietică.  La ora actuală există necesitatea de a privi în profunzime acest proces și de a identifica un model ce va permite Republicii Moldova să consolideze autoritățile locale, să le  dăm posibilitatea să-și gestioneze regiunile, comunitățile, să le oferim autonomie administrativă și financiară.” 

În acest context, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a precizat că se referă la instrumentele administrative și financiare necesare autorităților publice locale pentru a-și putea dezvolta comunitățile și regiunile de sine stătător. „Din acest motiv trebuie  să  muncim pentru a identifica un model corespunzător pentru Republica Moldova, care să genereze o dezvoltare economică a întregii țări. Acesta este un instrument care va permite, în sfârșit, Republicii Moldova să pornească motorul economic al țării.” 

Aureliu Ciocoi a fost de părere că putem vorbi decenii la rând despre necesitatea dezvoltării situației economice a țării, însă dacă nu  vom oferi instrumente adecvate autorităților locale nu vom  putea obține rezultate în această direcție. Ministrul s-a arătat convins de faptul că autonomia locală, instrumentarul administrativ și financiar al autorităților locale, este un element esențial inclusiv pentru dezvoltarea economică a țării. „Mai mult ca atât, noi avem exemplul excelent al UTA Găgăuzia, rezultatele căreia ne permit să facem politici bune la nivel central și local. Având acest exemplu am putea identifica modele de soluționare a conflictului transnistrean. Modelul găgăuz poate fi un exemplu posibil de oferire a statutului de autonomie pentru regiunea transnistreană, după reintegrarea țării.”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că principalul scop al Guvernului este de a identifica modelul adecvat și de a-l implementa cât de repede posibil, pentru că nu este timp de pierdut. „Ne va bucura orice tip de asistență din partea Dumneavoastră, să încercăm să utilizăm întreaga experiență europeană în acest domeniu dar, bineînțeles, să ținem cont de interesul specific național al RM. Cunoașteți că prin simpla copiere  nu  poți obține rezultatele dorite, trebuie să analizăm în parte fiecare componentă a specificului, în funcție de fiecare caz separat.”

Vorbind despre  întreaga cooperare a RM cu Consiliul Europei, Ministrul a afirmat că din 1995, de la aderarea RM la Consiliul Europei suntem încă sub monitorizare. „Sunt nefericit să recunosc că această situație este o rușine pentru țara mea. Aflându-ne sub monitorizare pentru mai bine de 20 de ani și fiind membri deplini ai Consiliului Europei, cum am putea vorbi despre integrarea europeană a țării, daca nu putem ieși de sub monitorizarea Consiliului Europei, dacă nu suntem în stare să ne îndeplinim angajamentele față de această instituție deși, în același timp, dorim să ne asumăm alte obligațiuni față de Uniunea Europeană.”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că acest Guvern este decis să îndeplinească toate angajamentele RM față de organismele internaționale, inclusiv față de Consiliul Europei. „Aș fi fericit ca în postura mea de Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM să reușesc să-mi văd țara scoasă de sub monitorizarea Consiliul Europei și să fiu mândru că RM, în sfârșit, și-a îndeplinit toate angajamentele asumate în 1995. Acum suntem în secolul XXI iar angajamentele au fost asumate în secolul 20, oare nu este acesta un semnal?”

Potrivit lui Aureliu Ciocoi, trebuie să muncim mult și trebuie să fim colegi onești în relația cu partenerii internaționali, iar Consiliul Europei și Congresului Autorităților Locale și Regionale sunt într-adevăr acei parteneri cu care trebuie să conlucrăm onest și respectuos, implementând toate angajamentele asumate.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare