Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a avut la 1 iulie o întrevedere cu reprezentanți ai Ministerului Energiei și ANRE. Subiectele abordate au vizat relația APL – operatorii de distribuție a energiei electrice – ANRE în cazurile ce vizează extinderea sistemelor de iluminat stradal în localități, demontarea rețelelor electrice de iluminat public de către operatori, blocarea lucrărilor și impunerea achitării costurilor de către APL, etc.

În debutul ședinței, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a specificat că o parte din problemele existente  între operatorii de distribuție și APL au fost soluționate prin modificarea cadrului normativ. „Cred că la o bună parte dintre acestea pot fi găsite soluții fără a interveni în cadrul normativ, fiind necesar de a identifica un mecanism de comunicare și de gestionare a așteptărilor.”

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a specificat că este vorba de probleme concrete care afectează interesul general al APL și cetățenilor.  Trebuie să existe reguli clare, astfel încât operatorii de distribuție să nu își permită abuzuri și acțiuni unilaterale. „Primăriile investesc bani și adesea le sunt periclitate activitățile ce au ca scop modernizarea sistemului de iluminat și diminuarea consumului energiei electrice”, a declarat directorul executiv al CALM.

Primara de Sauca, Ocnița, Iraida Jitari a explicat că în luna noiembrie a anului trecut reprezentanți ai operatorilor de distribuție au efectuat lucrări de montare a plafoanelor fotovoltaice, iar în aprilie curent, aceiași operatori cer demontarea instalațiilor deoarece „nu sunt autorizate și nu ar corespunde normelor”. „Acest lucru se întâmplă în condițiile în care exact acești operatori au făcut lucrările de montare. Proiectul valorează circa un milion de lei, bani obținuți în cadrul Programului „Satul European” și, deocamdată, nu putem să ne bucurăm de rezultatele acestui efort”, a menționat primara.

Aleșii locali presupun că asemenea acțiuni au loc deoarece operatorii de distribuție nu au de câștigat ca rezultat al eficientizării energetice și din acest motiv tărăgănează sau chiar blochează acest segment de activitate al APL.

Un alt exemplu a fost prezentat de primarul de Gangura, Ialoveni, Marcel Bobeica, care a atras atenția asupra faptul că după ce contoarele au fost ridicate de către operator și schimbate cu altele noi, unele  instituții publice din comuna sa au primit un cont de plată cu un consum ce depășește suma achitată anterior pentru circa 3-4 luni.  

Înlăturarea consecințelor în caz de intemperii, avarii etc și lipsa comunicării informației despre perioada în care vor fi efectuate lucrările au fost alte subiecte abordate în cadrul evenimentului.

Primarii și-au exprimat speranța că autoritățile centrale vor interveni pentru a identifica soluții eficiente în gestionarea acestor situații de blocaj.

Imprimare