Mihail Sclifos este primar la primul mandat în orașul Criuleni. Fost sportiv de performanță în domeniul luptelor libere, Mihail Sclifos a acceptat toate provocările din acești trei ani și chiar le-a făcut față cu brio, realizând schimbările necesare pentru oamenii din localitatea sa.
Cum a început anul 2023 pentru administrația publică locală din orașul Criuleni?
Mihail Sclifos: Lucrăm, avem proiecte ce vizează revitalizarea urbană, planificăm să depunem un proiect la Biroul de politici de integrare, pregătim contribuțiile necesare, analizăm ce nu s-a făcut, sunt dosare care necesită a fi actualizate, astfel a început anul 2023.
Cum au fost acești trei ani ai primului mandat de primar…
Mihail Sclifos: A fost un mandat foarte interesant, plin de provocări, s-a muncit mult. Împreună cu echipa de la primărie și cu consilierii orășenești am depus foarte mult efort, energie, putere și astfel s-au schimbat foarte multe lucruri în oraș. Am înțeles că este nevoie de implicarea tuturor pentru a schimba ceva la noi acasă. Nu va veni nimeni să facă munca în locul nostru. Da, salariile sunt mici dar, în echipă, dedicație și implicare, se poate de făcut lucruri bune pentru satele și orașele noastre. Acum e o perioadă când migrația este alarmantă și specialiști sunt puțini, majoritatea oamenilor sunt în vârstă și nu mai au forță să se implice, nu au inițiativă. Totuși, mai sunt și tineri care vor să schimbe lucrurile și împreună căutăm soluții. Cred că rezultatele depind foarte mult de conducătorul care este la primărie sau în altă funcție de răspundere. Discut cu mai mulți primari care sunt isteți, implicați și acest lucru mă încurajează.
Ați lucrat o perioadă de timp în Elveția, nu regretați că ați revenit acasă?
Mihail Sclifos: Nu regreți nimic atunci când vezi rezultatele efortului pe care l-ai depus. Anume rezultatele te motivează să devii și mai bun, să faci și mai multe pentru dezvoltarea localității și pentru oameni, să atragi investiții, să creezi locuri de muncă, este ca și un sport pe care vrei să-l practici și în care vrei să devii din ce în ce mai bun.
Care au fost cele mai importante două-trei realizări din acești trei ani de mandat?
Mihail Sclifos: Printre cele mai importante realizări care mi-au demonstrat că se poate și m-au încărcat cu energie este schimbarea în totalitate a managementului deșeurilor. Când am venit la primărie gunoiul era încărcat cu mâinile, toate platformele din oraș păreau că sunt gunoiști. Am fost insistenți și am reușit să schimbăm lucrurile. Acum avem containere noi, mașini de colectare, autospecială pentru curățarea drumurilor, două tractoare, altă tehnică achiziționată prin intermediul proiectelor. Am făcut un punct de colectare selectivă a gunoiului, sticla este sortată și reciclată, totul e bine pus la punct. Un alt proiect pe care l-am realizat după mai bine de 30 de ani vizează evacuarea apelor pluviale de pe bulevardul din centrul orașului, reabilitarea acestei străzi și pavarea trotuarelor. A rămas să amenajăm această porțiune importantă a orașului. Am realizat multe alte proiecte, cum ar fi reparația drumurilor, trotuarelor, acoperișurilor, școlilor, grădinițelor, termoizolarea unor clădiri, în circa 80 % din oraș a fost modernizat iluminatul stradal etc. Da, mai este mult de lucru, pentru că toată această infrastructură a fost construită în anii 50-70 și e imposibil să schimbi totul în patru ani.
Înțeleg că urmează încă un mandat…
Mihail Sclifos: Sunt convins că urmează încă un mandat pentru că mai avem mult de lucru. E important că ceea ce se face este pentru locuitorii orașului, pentru ca ei să trăiască mai bine, să se simtă confortabil, să aibă toate condițiile necesare. Depunem efort pentru deschiderea zonei economice libere în orașul nostru, sperăm că anul acesta vom înregistra acest rezultat și să putem crea cât mai multe locuri de muncă?
Din ceea ce spuneți rezultă că putem să dezvoltăm Republica Moldova și să ne aliniem la standardele UE sau chiar ale Elveției, acolo unde ați activat o perioadă?
Mihail Sclifos: Avem toate șansele și posibilitățile, iar statul trebuie să susțină APL-urile, localitățile, inclusiv în satele mici oamenii trebuie să aibă ocupație că altfel vor fugi la oraș. Oamenii au nevoie de o casă, transport pentru a se putea deplasa și un salariu care să le ajungă pentru trai și să le ofere încredere în ziua de mâine. În rest, noi reușim, deoarece sunt o mulțime de bravi primari care depun efort pentru a schimba lucrurile în sate, orașe și în societatea noastră. Deși este o perioadă nu chiar ușoară, mă bucur că toți depun un efort comun, fiecare în localitatea sa ajută, se implică și schimbă lucrurile în bine. Să ne amintim de criza refugiaților, cam toți primarii le-au sărit în ajutor acestor oameni. Cu această ocazie vreau să le mulțumesc tuturor primarilor care i-au ajutat pe apropiații noștri din Ucraina. Din cauza pandemiei am avut doi ani foarte grei, în martie 2020 nimeni nu știa ce va fi și cum ne vom descurca. Cu ajutorul Domnului, majoritatea primarilor au izbutit și au făcut față provocărilor neașteptate.