În perioada 5-6 martie, curent, la Chișinău are loc ședința Comitetului ofițerilor de legătură ai Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Est (NALAS), care este format din directorii executivi ai asociațiilor autorităților locale membre și are menirea de a lua deciziile strategice și prioritare de dezvoltare a NALAS. Gazda reuniunii este Congresul Autorităților Locale din Moldova.

În deschiderea evenimentului, președintele CALM Tatiana Badan a salutat prezența reprezentanților NALAS la Chișinău spunând că este o onoare ca evenimentul să aibă loc aici, în perioada în care RM se află într-un proces de democratizare și reforme ample. „Apreciem contribuția NALAS în crearea și consolidarea capacităților Congresului Autorităților Locale din Moldova. Începând cu anul 2009, NALAS a fost prietenul nostru care ne-a oferit o platformă bună  de a prelua bunele practici ale asociațiilor din sud-estul Europei. Experiența Asociației din Bulgaria și a Asociației Comunelor din România ne-au motivat pe noi, primarii, cei care ne-am dorit ca în RM să existe o organizație precum este CALM la ora actuală, care să poată consolida toate autorităților locale și să le promoveze interesele comune pentru a avea comunități cu autonomie mai avansatăcu servicii mai bune. În acești ani ani am reușit să dezvoltăm mai multe parteneriate cu mai multe asociații din UE, devenind și membri ai organizației CMR, inclusiv am semnat acorduri cu asociații din sud-estul Europei. Sunt convinsă că toți avem aceleași interese: de a a continua descentralizarea  și de a consolida autonomia locală.”

Tatiana Badan a subliniat faptul că pentru a înregistra aceste rezultate este nevoie de dialog între APL și APC, iar CALM și-a manifestat întotdeauna dorința de a avea acest dialog instituționalizat cu Guvernul.

„Dacă în 2016, în urma unui dialog constructiv cu Guvernul, am avut foarte multe rezultate pentru APL din RM, în 2017 am pierdut din intensitatea acestui dialog. În 2016 am reușit să obținem aprobarea mai multor Legi care ne permit schimbarea destinațiilor terenurilor, de a ne adresa Curții Constituționale, am stabilit îmreună cu Guvernul un mecanism ce ține de repartizarea Fondului Rutier, aceasta fiind cea mai frumoasă reușită pe segmentul descentralizării. Fără un dialog instituționalizat nu putem avansa pe domeniul implementării reformelor. În fiecare dintre țările membre NALAS, rolul asociațiilor reprezentative este unul crucial. După evenimentul organizat la inițiativa Guvernului de Ziua APL, am observat o deschidere din partea Executivului și deja am avut două întrevederi, prin care încercăm să restabilim acest dialog instituționalizat, să reînviem Comisia Paritară – o platformă de comunicare instituționalizată formată din membri ai CALM și ai Guvernului. Avem multe restanțe la capitolul democrație locală, dar și privind implementarea Foii de Parcurs și acestea vor fi reflectate în recomandările Congresului Puterilor Locale și Regionale, în luna martie, curent. Este necesar să ne consolidăm eforturile și pentru a depăși restanțele care sunt pe segmentul angajamentelor asumate de către Guvernul de la Chișinău.”

La finalui discursului , președintele CALM s-a arătat convinsă că întrunirea NALAS va fi una de bun augur pentru toate Asociațiile Municipalităților din sud-estul Europei. Tatiana Badan a mulțumit NALAS pentru tot ce a făcut de-a lungul acestor ani pentru democrația locală și i-a asigurat pe colegii din sud-estul Europei că Congresul Autorităților Locale din Moldova va fi și în continuare un partener de încredere.

Prezent la eveniment, secretarul general al Guvernului Adrian Ermurachi a salutat prezența reprezentanților NALAS la Chișinău. „Este o onoare pentru mine să fiu aici și să am acest discurs public. Pentru mine e greu să înțeleg unde s-a rupt comunicarea între APL și APC, dar pot să vă asigur că Guvernul conștientizează importanța relansării unei platforme paritare de comunicare.”

În altă ordine de idei, secretarul general al Guvernului le-a comunicat celor prezenți faptul că Executivul de la Chișinău  a început reforma APC în 2016, iar unul dintre efectele acesteia este că din 16 ministere au rămas 9. „Scopul final al acestor reforme e ca instituțiile statului să devină mai eficiente, cu bani mai puțini. Ne dorim și eficientizarea activității APL, la acest subiect deja am început discuțiile cu colegii noștri din CALM, reieșind din Strategia refomei de descentralizare. Suntem convinși că este nevoie de continuarea reformelor, trebuie doar să găsim soluțiile cele mai bune.”

Adrian Ermurachi a felicitat CALM-ul pentru munca depusă în vederea organizării acestui eveniment, dar  și pentru rolul său în vederea consolidării  APL din RM.

Membrii NALAS au constatat creșeterea vertiginoasă a reprezentativității CALM în Republica Moldova, dar și faptul că membrii CALM învață în ritm accelerat și împart cu alții din experiența acumulată.

La reuniune participă reprezentanți din Bulgaria, Turcia, România, Slovenia, Croația, Serbia, Muntenegru, Albania și Republica Moldova.

În cadrul evenimentului au fost abordate și alte subiecte ce ţin de activitatea NALAS, printre acestea fiind prezentarea raportului de activitate NALAS pentru 2017, planul de lucru, dar și bugetul pentru 2018.

De asemenea, membrii NALAS au făcut schimb de opinii privind proiectele UE implementate în țările lor, au discutat oportunități pentru atragerea investițiilor europene, dar și despre etapa la care au ajuns negocierile cu Comisia Europeană privind extinderea UE.

Totodată, în cadrul întrunirii de la Chișinău au fost stabilite prioritățile următoarei reuniuni NALAS ce va avea loc la Ljubljana, Slovenia.   

NALAS este o rețea de asociații ale autorităților locale din Europa de Sud – Est.Rețeaua reunește 16 asociații care reprezintă aproximativ 9000 autorități locale , alese direct de către mai mult de 80 de milioane de cetățeni din această regiune. Secretariatul NALAS, cu sediul la Skopje, este responsabil pentru coordonarea generală și punerea în aplicare a activităților.

NALAS a fost creat în 2001 , ca urmare a primului Forum al orașelor și regiunilor din Europa de Sud-Est (Skopje, noiembrie 2000), organizat de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Rețeaua a fost creată sub auspiciile Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud – Est (tabelul de lucru 1) și Consiliul Europei. În primii ani, NALAS a funcționat ca o organizație informală cu întâlniri periodice, seminarii și programe de instruire. În iulie 2005 , NALAS a devenit o asociație înregistrată în mod oficial , cu sediul la Strasbourg. Secretariatul NALAS a fost înființat în martie 2007.

Departamentul de Comunicare al CALM

















Imprimare