Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și Jonathan Hecke, coordonator de proiect în cadrul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație (Apa San) în Republica Moldova au trasat obiectivele prioritare de dezvoltare și au identificat potențiale proiecte comune, astăzi, în cadrul unei întrevederi oficiale la minister, anunță Serviciul de presă al MDRC.
„Conform legislației, pentru realizarea proiectelor de dezvoltare regională pot fi atrase mai multe surse de finanţare, prioritar fiind realizarea obiectivele de dezvoltare regională. În contextul, Concursului de selectare a proiectelor ce vor fi finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regionala (FNDR), în următorii trei ani, precum și a primei etape a concursului ce a fost finalizată, am discutat cu Jonathan Hecke despre cooperarea eficientă în realizarea proiectelor comune în domeniul aprovizionării cu apă și sanitație”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.
La rîndul său, Jonathan Hecke, coordonator de proiect în cadrul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Republica Moldova a precizat că Proiectul Apa San prevede cofinanțarea și implementarea în comun a proiectelor de investiții în infrastructura de alimentare cu apă și sanitație. De asemenea, Jonathan Hecke a comunicat că din suma totală, conform prevederilor Memorandumului de Înțelegere, 10% constituie contribuția potențialilor beneficiari (autoritățile publice locale de nivelul I și II), 45 la sută este contribuția Apa San și cu alte 45% din sumă vor contribui Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor prin fondurile naționale pe care le gestionează.
Potrivit Ministrului Vasile Bîtca, în cadrul întrevederii s-a discutat și posibilitățile de participare în proiect a autoritățile publice locale cu o contribuție nefinanciară.
„Din cauza lipsei surselor de finanțare, ne propunem ca APL să poată contribui nefinanciar cu documentația de proiect existentă, cu tehnica specială din dotare, etc”, a precizat ministrul.
Amintim, la finele lunii aprilie, MDRC, Ministerul Mediului și Apa San au semnat un Memorandum de Înțelegere în vederea realizării fazei III a Proiectului „Apă și sanitație (ApaSan) în Republica Moldova”.
Documentul prevede asigurarea condiţiilor adecvate pentru implementarea cu succes a unei noi etape a proiectului, obiectivul lui fiind îmbunătăţirea accesului durabil al populației rurale din Republica Moldova la apă potabilă de calitate și sanitație.
Costul total al fazei III a proiectului ApaSan constituie circa 7,3 mln euro, din care 1 mln euro constituie contribuția Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA).
Maria Roșca