Primarul de Zubrești Maria Manoli este de părere că în campania electorală trebuie să promiți doar ceea ce consideri că poți realiza. Pe 27 mai a revenit din SUA, unde a întreprins o vizită de studiu, alături de alte 9 doamne primari din Republica Moldova, dar încă mai este impresionată de modelele de administrare implementate peste ocean. Despre această experiență, dar și despre activitatea sa în calitate de ales local, Maria Manoli a vorbit la radio Plai.
„Amenajarea teritoriului, istoricul ce se păstrează în fiecare localitate din SUA, implicarea civică a cetățenilor m-au impresionat profund. Oamenii urmăresc atent activitatea persoanei pe care au ales-o într-o anumită funcție și se implică în procesul decizional. Am fost în statul Georgia, am văzut cum funcționează sistemul administrativ descentralizat de acolo, ceea ce oferă fiecărei localități nu doar posibilitatea să existe, dar și să se dezvolte.
Maria Manoli a relatat că în Zubrești este implementat proiectul de reconstrucție a rețelelor de canalizare și a stației de epurare. „Este un proiect costisitor și foarte anevoios, finanțat de către Fondul Ecologic Național. Nu primim suma integral, ea fiind împărțită în subproiecte și la fiecare etapă comunitatea trebuie să aloce o parte din contribuție. Colectarea banilor de la locuitorii satului constituie o problemă ce are două aspecte: oamenii nu dispun de surse financiare, iar acolo unde sunt bani cetățenii sunt foarte precauți și poate chiar le este frică să achite până a fi conectați la sistemul de canalizare pentru prelucrarea apelor reziduale. APL își propune să susțină implementarea proiectului prin asigurarea unei contribuții din bugetul local, intenționăm să facem unele modificări la buget, ca să reușim la prima etapă să implementăm acest proiect măcar într-o zonă a satului. Sperăm că așa cetățeanul să se convingă că lucrurile decurg cum trebuie și să aibă încredere în ceea ce facem noi.
Conform recensământului din 2014 în Zubrești locuiesc aproape 3000 de oameni. „Exodul populației, dar și faptul că mai mulți cetățeni decedează decât se nasc a afectat din punct de vedere demografic și localitatea noastră. Pentru mine contează fiecare cetățean din localitate, indiferent de statut sau ocupație, iar atunci când ne propunem să facem ceva încercăm să aflăm neapărat și părerea lor.
Primarul își dorește să organizeze în luna august o întâlnire de suflet cu consătenii care au plecat peste hotare. „Evenimentul va avea genericul Mi-e dor de pragul casei părintești. Va fi un eveniment cultural, festiv, cu invitația celor din diasporă, dar și a celor care au rămas în Republica Moldova, doar că nu locuiesc în sat.
Prima atestare documentară a satului Zubrești este din anul 1622. Denumirea provine de la numele unui boier Zubrea, sunt mai multe variante ale legendei, dar caracteristic este faptul că satul era unul de răzeși. Și astăzi localnici țin la glie, la pământul natal. „Spre deosebire de satele vecine, zubreștenii prelucrează cu mare drag terenurile agricole. Din păcate, anul acesta e secetă mare, dar oricum nu ne dăm bătuți, așteptăm ploița pe care cu siguranță Dumnezeu ne va da-o. Zubreștenii sunt mândri de faptul că în perioada sovietică, datorită rezistenței localnicilor, biserica din Zubrești a continuat să funcționeze. Lăcașul sfânt din sat este patrimoniu cultural, o mândrie a noastră. Oamenii s-au implicat activ cu o contribuție semnificativă atunci când a fost vorba de reparația capitală a lăcașului sfânt. Maria Manoli a menționat că preotul Burlacu Eugen are meritul său la păstrarea bisericii, fiind un părinte cu o inteligență deosebită, care organizează școli duminicale pentru copii, se implică în activități de voluntariat, oferă burse de studii.
Instituțiile de învățământ sunt o altă mândrie a satului, grădinița de copii a fost renovată în cadrul programului România 2, clădirile au fost termoizolate, teritoriul a fost amenajat, ceea ce a schimbat radical aspectul acestei instituții. Liceul teoretic Zubrești este și o școală de circumscripție, iar mândria acestui liceu sunt elevii, dar și cadrele didactice. „În localitate avem un centru modern al medicilor de familie, cu specialiști bine pregătiți, chiar dacă majoritatea sunt la vârsta pensionării, își fac cu dedicație meseria, lucru pentru care le mulțumim. În Zubrești este primul hospice cu sediul într-o localitate rurală, finanțat de statul Carolina de Nord, este un spital pentru pacienți ce nu prea mai au șanse de vindecare. O filială a școlii de arte din Strășeni are sediul la Zubrești, avem un teren de sport, iar terenul de minifotbal este aproape gata de dat în exploatare. În cadrul liceului este o tabără de vară cu sejur de zi, ceea ce le permite părinților să meargă liniștiți la serviciu, iar copiilor să exploreze timpul în mod util și distractiv.
Primarul satului Zubrești susține că planuri sunt multe, important e să găsească resurse financiare și să aibă parte de susținerea cetățenilor.
Departamentul de Comunicare al CALM