Belgianul Marc Cools, în ultimii ani raportor al Consiliului Europei privind democrația locală din Republica Moldova, a fost ales în calitate de președinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Alegerile au avut loc la Strasbourg, în cadrul celei de-a 45-a sesiuni a CALRCE.

La rândul său, un alt raportor pentru Republica Moldova, reprezentanta Norvegiei Gunn Marit Helgesen, a devenit, vicepreședintă a acestei structuri importante a Consiliului Europei. 

Amintim că în cadrul aceiași sesiune al CALRCE, Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, a fost ales în calitate de vicepreședinte al Comitetului de Monitorizare al CALRCE. 

Printre alte subiecte abordate în cadrul evenimentului au fost prezentarea Raportului și recomandarea la tema violenței asupra aleșilor locali; a Rapoartelor de monitorizare a situației democrației locale din Albania, Estonia, Slovenia și Slovacia, declarațiile privind situația din Carabah, rolul autorităților locale și regionale în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei etc.

CALRCE este o instituție a aleșilor locali și regionali care include 306 membri titulari și 306 membri supleanți din cele 46 de țări membre ale Consiliului Europei, adică toate țările europene, cu excepția Rusiei și Belarusului. CALRE reprezintă peste 130.000 de autorități locale și regionale și promovează dialogul politic între guverne și autoritățile locale.

În acest sens, CALRCE cooperează în special cu Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. Rolul său este de a promova democrația locală și regională. Un rol pe care Congresul și-l asumă, în special, este monitorizarea conformității în toate țările europene cu Carta Europeană a Autonomiei Locale.

Nul președinte al CALRCE, MARC COOLS, a amintit că liderii europeni la Summit-ul șefilor de stat și de guvern al Consiliului Europei de la Reykjavik au recunoscut rolul CALRCE în implementarea valorilor pe care se bazează Consiliul Europei: legea statului, democrația și drepturile omului. „Ei au mandatat Congresul să contribuie și mai mult la realizările Consiliului Europei, în special în domeniul drepturilor omului. De aceea, unul dintre obiectivele președinției mele va fi extinderea activităților Congresului în promovarea și protecția drepturilor omului la nivel local și regional în toată Europa, în strânsă cooperare cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului.”

În calitate de raportor pe Republica Moldova timp de mai mulți ani, Marc Cools cunoaște bine situația din statul nostru și alături de alt raportor, Gun Marit Helgesen au contribuit mult la stoparea proceselor negative din anii 2017-2018 în domeniul democrației locale, la avansarea și adoptarea unor reforme, dar și la luarea anumitor decizii de către autoritățile naționale care au consolidat autonomia locală din Republica Moldova și am putut avansa în domeniul stabilirii dialogului instituționalizat între CALM și Guvernare,  masuri de descentralizare financiară etc. 

Noua conducere a CALRCE a fost aleasă pentru un mandat de 2,5 ani.

Le dorim mult succes!

Imprimare