Satul Văleni din raionul Cahul a câștigat premiul special la competiția Destinația Anului 2024. Câștigătorii au fost anunţaţi aseară, în cadrul unei Gale de excepţie la Ateneul Român. Republica Moldova a participat în premieră la concurs, potrivit organizatorilor.

Un alt participant la competiție, GAL Lunca Prutului de Jos, a luat locul II la categoria „Cea mai bună promovare”.

Printre câștigători se mai numără: satul Biertan din județul Sibiu, stațiunea turistică Bran, Cetățile dacice din munții Orăștiei, Castelul Corvinilor și altele.

La decernarea premiilor au participat mai mulți reprezentanţi ai ministerelor și instituțiilor publice române, inclusiv ai turismului și HoReCa din Republica Moldova. 

Participarea la eveniment contribuie substanțial la creșterea vizibilității Republicii Moldova ca destinație turistică, la promovarea obiectivelor și a produselor turistice pe piața din România, subliniază Oficiul Național al Turismului. De asemenea, este un factor important în atingerea obiectivului comun de sporire a fluxului de turiști în țara noastră.

Concursul Destinația Anului este cea mai importantă competiție pentru destinații turistice din România care promovează turismul local și asigură schimbul de bune practici. Mai multe locații atât din mediul urban, cât și rural, dar și priveliști, sunt nominalizate la 12 categorii precum: sat de poveste, experiențe gastronomice, stațiuni turistice, distracție și aventură. Premianții sunt votați de public pe platforma destinatiaanului.ro, împreună cu un juriu format din 200 de experți. 

Amintim că în anul 2023, satul Văleni a primit titlul ,,Best Tourism Villages”, fiind cel mai prestigios premiu la nivel global pentru turismul rural, în cadrul concursului internațional organizat de UN Tourism. 

Satul Văleni dispune de un patrimoniu cultural și resurse naturale deosebite, care păstrează și promovează valorile, produsele și stilul de viață rural și comunitar. De asemenea, acesta are la dispoziție o rețea de pensiuni turistice și case rurale, fiind unica localitate din Republica Moldova unde există un muzeu al pâinii.

De cealaltă parte, Lunca Prutului de Jos, la fel dispune de un potențial turistic enorm, fiind prima destinație din Republica Moldova unde este pilotată Organizația de Management a Destinației Locală. Zona se bucură de o rețea foarte bună de unități de cazare în mediul rural, vinării și crame, ateliere meșteșugărești și gastronomice etc. Însă, cel mai important obiectiv turistic rămâne a fi Rezervația Biosferei ,,Prutul de Jos”, o arie naturală cu specii de plante și animale rare. 

foto: Oficiul Național al Turismului

Imprimare