„Din țara noastră pleacă prea mulți cetățeni în căutarea unei vieți mai bune. Ne dorim ca oamenii să rămână în țară, iar cei care au plecat să se întoarcă”. Mesajul a fost făcut de președintele R.Moldova, Maia Sandu, cu ocazia deschiderii Reuniunii anuale a Adunării Generale a Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-Est (NALAS).
Potrivit șefului statului, pentru a atinge un asemenea obiectiv autoritățile trebuie să întreprindă mai multe acțiuni pentru a „construi Europa acasă”.
„Visul nostru este să creăm sate și orașe europene aici, în Moldova, și mi-am asumat un angajament ferm în campania electorală să sprijin administrația publică locală în îndeplinirea acestui obiectiv. Cum putem ajunge unde ne dorim? În primul rând, trebuie să asigurăm acces echitabil la finanțare publică pentru toate comunitățile, lucru care încă lipsește, din păcate, în Moldova din cauza deciziilor politice uneori iresponsabile. Mai mult decât atât, chiar și asistența externă este folosită uneori de partidele politice la putere pentru a recompensa sau a pedepsi administrația publică locală. De mai mulți ani solicit donatorilor, în special instituțiilor UE, să elaboreze noi mecanisme de asistență care să ofere sprijin direct comunităților locale, ocolind guvernele centrale când acestea eșuează în a asigura echitate în distribuirea resurselor financiare”, a menționat ea.
La fel, președintele susține că un alt aspect esențial este descentralizarea fiscală.
„Azi, bugetele multor comunități au puține resurse sau chiar deloc pentru a implementa toate proiectele de dezvoltare. Ca să ofer un exemplu, majoritatea comunităților au bugete anuale care constituie mai puțin de 10% din costurile unui proiect de alimentare cu apă. Astfel, comunitatea locală trebuie să aștepte cel puțin 10 ani pentru a asigura alimentarea cu apă a locuitorilor. Tocmai din acest motiv, multe dintre comunitățile noastre au mizat pe asistență externă pentru a-și rezolva problemele majore”, a spus Sandu.
Șeful statului a menționat că la această etapă echipa prezidențială lucrează asupra programului „Satul European” care constituie o inițiativă de a combina diverse fonduri și de a simplifica regulile de finanțare, așa încât să crească echitatea și accesul comunităților la finanțare pentru proiecte de dezvoltare locală.
„De asemenea, ne dorim ca acest fond să sprijine deschiderea afacerilor la nivel local. Criza pandemică a amânat eforturile noastre privind acest program, însă sperăm să-l putem lansa în curând, împreună cu programul de recuperare economică a țării”, a precizat ea.
Maia Sandu susține că o administrație publică locală independentă și puternică este un pilon important al democrației.
„Voi continua să sprijin independența APL și să muncesc pentru construirea unei justiții și a unei procuraturi independente și responsabile. Vom continua eforturile noastre de a asigura descentralizarea și de a crește independența financiară a autorităților locale”, a adăugat ea.
De menționat că Congresul Autorităților Locale din Moldova pentru prima dată, președinția NALAS.