Mare forfotă și agitație în aceste zile de caniculă pe traseul Chișinău–Hâncești–Cimișlia. Vuietul mașinilor și al excavatoarelor, șanțurile și mormanele de pământ care răsar de o parte și de alta a drumului, siluetele câtorva zeci de oameni îmbrăcați în salopete portocalii, culoare care le asigura drumarilor vizibilitatea cea mai bună atunci când ies pe stradă pentru a-și face treaba, par să încingă atmosfera și mai tare.

Satul Valea Perjei s-a transformat, de la un capăt în altul, într-un adevărat șantier de construcții. Sunt în toi lucrările de reabilitare a drumului național care străbate localitatea, dar și cele de construcție a sistemului de aprovizionare cu apă, de evacuare și epurare a apelor uzate.

Cei care au avut ocazia să circule în aceste zile pe direcția Hâncești–Chișinău și invers au putut observa, cu siguranță, că în localitățile Ecaterinovca și Valea Perjei din raionul Cimișlia, care se află chiar la traseu, se muncește la greu.

Aici l-am surprins pe Ion Bârcă, maistru de șantier și reprezentant al firmei „Polimer Gaz Construcții” din municipiul Chișinău, care execută lucrările. Dânsul ne-a comunicat că, în prezent, tehnica și angajații firmei respective desfășoară lucrări de excavare în cadrul proiectului de construcție a rețelelor de apeduct și de canalizare centralizată în satul Valea Perjei. Lucrările de săpare abia au început și urmează a fi încheiate în aproximativ o lună, astfel încât drumarii să-și poată face și ei, la rândul lor, treaba la drumul care se anunță a fi european.

Servicii de calitate pentru tot satul

Ulterior, responsabilul declară că se va purcede la construcția stațiilor de pompare și a celei de epurare a apelor uzate. În total, lucrările pe șantier vor dura aproximativ o jumătate de an, astfel încât să fie încheiate până spre începutul iernii.

De la Alexandru Plămădeală, primarul localității, aflăm mai multe detalii. Edilul-șef ne-a comunicat că, de fapt, lucrările în cadrul proiectului ce ține de alimentarea cu apă potabilă, evacuarea și epurarea apelor uzate din satul Valea Perjei au demarat încă în anul 2013, când Fondul Ecologic Național a alocat în acest scop administrației locale prima tranșă de finanțare. „Atunci am renovat doar parțial rețeaua de apeduct și de canalizare. Anul acesta, când finanțatorul ne-a transferat încă 1 milion 900 de mii de lei, preconizăm să efectuăm reconstrucția integrală a sistemelor de apeduct și de canalizare și astfel să asigurăm toți cei circa 900 de locuitori ai satului cu apă potabilă și cu servicii de sanitație”, precizează Alexandru Plămădeală.

Întrebat cum se descurcau până în prezent localnicii, primarul de Valea Perjei ne-a comunicat că aceștia erau aprovizionați anterior cu apă la prețul de 10 lei metrul cub de către Societatea cu Răspundere Limitată „Valea Viilor” din partea locului, gestionară a vechiului sistem de apeduct, construit în anii 70. Însă, dat fiind faptul că rețelele de apeduct și turnul de apă erau vechi și uzate în proporție de 80 la sută, într-o stare deplorabilă, oamenii erau nevoiți să consume apă de o calitate dubioasă, iar rețeaua de canalizare în general nu exista.

În urma implementării proiectului finanțat cu titlu de grant din partea Fondului Ecologic Național, în satul Valea Perjei urmează a fi construită o rețea de apă potabilă și una de canalizare pe o lungime totală de 5361 de metri. Ca rezultat, vor beneficia de servicii de aprovizionare cu apă potabilă și de evacuare a apelor uzate 345 de gospodării, vor fi conectate la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă gimnaziul–grădiniță, casa de cultură și primăria.

Imprimare