Locuitorii satului Redi-Cereșnovăț, raionul Soroca, vor beneficia în curând de apă potabilă la robinet, grație celei de-a doua ediții a Programului Național „Satul European”. În prezent, în localitate se desfășoară lucrări ample de construcție a unui apeduct, un proiect de mare importanță pentru comunitate.

Lucrările au demarat la sfârșitul lunii martie, în cadrul proiectului „Construcția apeductului magistral Parcani–Redi-Cereșnovăț”, și, potrivit contractului semnat cu antreprenorul, urmează să fie finalizate până la sfârșitul lunii august.

Proiectul prevede:

  • Construirea a aproximativ 13 km de rețele exterioare de distribuție;
  • Construirea a 2,3 km de rețele de aducțiune;
  • Instalarea a două turnuri de apă, cu un volum de 50 m³ fiecare;
  • Montarea unei stații de dezinfectare a apei.

După finalizarea lucrărilor, 𝟒𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐠𝐨𝐬𝐩𝐨𝐝𝐚̆𝐫𝐢𝐢 (𝐜𝐮 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟔𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢), vor avea acces la apă potabilă direct la robinet. De asemenea, vor beneficia de acest serviciu cinci instituții publice: grădinița cu aproximativ 20 de copii, școala primară cu 22 de elevi, oficiul medicilor de familie, căminul cultural și primăria, precum și șase agenți economici locali.

Pentru realizarea proiectului, Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), a alocat aproximativ 8,9 milioane de lei.

„Aprovizionarea cu apă de calitate este un proiect esențial și vital pentru satul Redi-Cereșnovăț. În ultimii trei ani, din cauza secetei, nivelul apei din fântâni a scăzut drastic, iar multe dintre ele au secat complet. Mai grav, apa din fântânile rămase nu corespunde normelor sanitar-epidemiologice, potrivit analizelor efectuate de Centrul de Sănătate Publică Soroca. Astfel, o parte din populație este nevoită să achite transport pentru aduce apă în butelii de la izvoare sau fântâni din alte zone, ori să o cumpere din magazine. Chiar și grădinița și școala sunt nevoite să procure apă potabilă pentru consum. Așteptăm cu nerăbdare finalizarea apeductului, care va aduce nu doar apă curată, ci și condiții mai bune de trai și sănătate pentru toți locuitorii,” a menționat primarul localității, Larisa Gîncu.

De asemenea localitatea Redi-Cereșnovăț a beneficiat anterior și de un alt proiect, realizat prin Programul Național „Satul European Expres”. Proiectul „Lucrări de reparație la Căminul Cultural din satul Redi-Cereșnovăț” a presupus:

  • Schimbarea ușilor în interiorul edificiului;
  • Instalarea teracotei în hol și în sala festivă;
  • Montarea pavajului în fața instituției culturale.

Pentru implementarea acestei inițiative, Guvernul a alocat aproximativ 400 de mii de lei prin același fond național (FNDRL).

„Este un proiect cu beneficii considerabile pentru comunitate. A oferit un aspect modern și atrăgător instituției culturale, iar ca rezultat, numărul activităților organizate a crescut. În jur de 20 de copii sunt implicați în activități muzicale, iar mulți locuitori participă activ la diverse evenimente. De asemenea, după o pauză de cinci ani, ansamblul folcloric „Dor” și-a reluat activitatea, reunind 12 localnice pasionate de folclorul național, care ne reprezintă cu mândrie la concursuri locale și raionale.

Suntem profund recunoscători Guvernului Republicii Moldova și tuturor celor implicați în realizarea Programului „Satul European”, care susține inițiative de dezvoltare în comunități din întreaga țară”, a mai adăugat primarul.

Redi-Cereșnovăț, cu o populație de 621 de locuitori, dintre care peste 100 sunt copii, demonstrează că #MoldovaPoate. Chiar și în satele mici, cu implicare, viziune și sprijin guvernamental, pot fi realizate schimbări reale și durabile, care îmbunătățesc considerabil viața oamenilor.

Imprimare