Integrarea europeană și miturile acesteia au fost discutate recent de către locuitorii satului Albina, raionul Cimișlia, și mai mulți experți naționali. Aceștia din urmă și-au propus să răspundă la toate întrebările sătenilor în ceea ce privește asistența acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană și să informeze publicul larg despre oportunitățile integrării și cooperării cu Uniunea Europeană. Dezbaterile au avut loc în cadrul proiectului „Beneficiile integrării europene”, implementat de către Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în parteneriat cu Asociația Presei Independente din Moldova (API) și cu „Gazeta de Sud”, cu suportul financiar al Companiei de Dezvoltare Globală FHI 360.

Tendința integrării europene are o susținere amplă în societatea moldovenească, însă nu toți cetățenii cunosc pe deplin ce înseamnă și cum funcționează Uniunea Europeană, decât despre oportunitățile financiare și sociale ale acesteia. În cadrul discuției, oamenii au aflat mai multă informație despre Uniunea Europeană și despre ce înseamnă Uniunea Europeană și relațiile acesteia cu Republica Moldova.

Lilia Snegureac, președintele Centrului Dialog-pro, le-a relatat celor peste 30 de persoane care au participant la discuție despre necesitatea efectuării unui pas sigur în vederea implicării civice a cetățenilor. De asemenea, localnicii au putut afla care sunt principiile de bază după care se conduc societățile statelor membre ale UE. Nu au fost lăsate fără răspuns nici întrebările actuale ce frământă societatea, precum: „De ce avem o justiție atât de proastă?”, „De ce nu sunt judecați cei care au furat miliardul?” și multe altele.

„În pofida legilor foarte bune, funcționarea eficientă a acestora este împiedicată de un nivel înalt al corupției și de mentalitatea populației care se bazează pe cumătrism. Nu este îndeajuns să vrei ceva, trebuie și să depui efort pentru a obține cele dorite”, a menționat expertul.

Țările dezvoltate sunt interesate de stabilitatea țărilor mai slabe

Întrebat de un cetățean cine va achita creditele europene și dacă nu ne așteaptă o soartă similară cu cea a Greciei, Serghei Busuioc, manager de granturi la compania de dezvoltare globală FHI 360, a menționat că Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova anual peste 450 de milioane de euro, sub formă de granturi nerambursabile și credite cu o rată a dobânzii foarte joasă, ceea nu va afecta capacitatea de plată a țării noastre.

„Țărilor înalt dezvoltate le este mai convenabil să investească în infrastructura statelor mai slabe din vecinătate, decât să lupte încontinuu cu imigranții ilegali originari din aceste țări”, a mai adăugat expertul.

Au mai fost discutate problemele comunei, migrația tinerilor peste hotare și alte chestiuni, acestea fiind cele mai stringente și actuale în localitățile rurale. Victoria Bucătaru, expert și director de program al Asociației pentru Politică Externă, le-a relatat participanților la dezbatere despre oportunitățile cetățenilor, care pot utiliza de numeroasele facilități acordate de UE în cadrul diverselor proiecte ce se implementează la noi în țară.

În timpul discuției, mare le-a fost mirarea sătenilor când au aflat prețul real al gazelor naturale livrate Uniunii Europene de către

Federația Rusă, unde prețul a 1000 metri cubi vânduți statelor UE variază între 160-180 de dolari americani, ceea ce este cu aproape 100 de dolari mai puțin decât în Republica Moldova – 252 de dolari americani pentru 1000 de metri cubi.

„Am aflat foarte multe lucruri utile pentru noi, tinerii satului Albina. Vreau să deschid o mică afacere în domeniul agriculturii, iar informația obținută astăzi mă va ajuta enorm. Cred în viitorul nostru european, dar aș vrea să le spun tinerilor care pleacă în țările UE, fie la învățătură, la muncă sau odihnă, să nu uite să se întoarcă. Eu cred că acest viitor trebuie să-l construim la noi acasă”, a declarat Andrei Biriuzov, un tânăr din localitate.

Daniel Aramă

Imprimare