Un stadion de toată frumuseţea au amenajat locuitorii satului Pereni prin intermediul unui proiect implementat de PNUD Moldova cu susţinerea financiară a Guvernul Elveţiei şi contribuţiei comunităţii locale. Duminica trecută, membrii Asociaţiei „Speranţa-Pereni” au participat la oficierea slujbei de sfinţire a stadionului renovat pentru a se da start ulterioarelor activităţi cultural-sportive.

„De fapt, Asociaţia „Speranţa-Pereni” a fost constituită în anul 2017, dar şi-a început activitatea propriu-zisă în anul trecut, când am câştigat proiectul de amenajare a stadionului din sat prin intermediul PNUD Moldova. Bugetul total al obiectului respectiv a constituit 3 713 dolari SUA, dintre care contribuţia Guvernului Elveţiei a fost de 1000 dolari SUA, resursele mobilizate de băştinaşii satului fiind de 2 713 dolari SUA” – a declarat pentru CURIER, preşedintele asociaţiei, Nicolae Tronciu, vestit viticultor şi producător de vinuri din partea locului, participant al diverselor concursuri raionale şi naţionale, la care s-a remarcat prin soiurile sale deosebite de vinuri.

Astfel, pe parcursul ultimelor două luni, pe terenul fostului stadion, care era într-o stare dezastruoasă, s-au efectuat mai multe lucrări de amenajare, inclusiv terenul fiind îngrădit cu un gard metalic. În cadrul oficierii slujbei de sfinţire a stadionului renovat, preotul Ion al parohiei din Pereni a blagoslovit cu binecuvântare lucrarea, dorindu-le enoriaşilor credinţă, bunăstare şi cât mai multe lucruri frumoase realizate împreună în comunitate. Cu un mesaj de recunoştinţă către consăteni a venit şi Nicolae Tronciu, care a specificat totodată şi planurile de viitor ale asociaţiei.

„Eu vreau să mulţumesc tuturor membrilor asociaţiei, dar şi celor din diasporă pentru contribuţia esenţială făcută întru binele întregii comunităţi, şi îndeosebi viitorului copiilor noştri. Astăzi, Asociaţia „Speranţa-Pereni” întruneşte 48 de membri. Avem multe planuri pe care sperăm să le realizăm într-un timp cât mai apropiat, şi anume, renovarea unei cantine sociale în care s-ar putea alimenta bătrânii singuratici, dar şi unele familii socialmente-vulnerabile din localitate, construcţia gardului de la cimitir, reparaţia podeţului care leagă cele două părţi ale satului, etc., proiecte la care, evident, vom avea nevoie şi de susţinerea administraţiei publice locale” – a remarcat dl Tronciu, specificând, totodată, că în zilele apropiate se vor instala şi scaune pe stadionul renovat, cu amenajarea unui teren de joacă pentru copii. Şi, dacă le va permite timpul de afară, se vor planta puieţi de frasin, stejar, tei, sălcii plângătoare, etc., pe lângă gardul stadionului.

La sfârşitul evenimentului, organizatorii i-au invitat pe cei prezenţi la o masă de sărbătoare cu bucate tradiţionale alese, pregătite de gospodinele satului.

Tatiana TODOSEICIUC

Imprimare