Locuitorii de la Nișcani vor avea, în curând, acces la un sistem nou de canalizare

În lipsa unui sistem de canalizare în localitate, până acum sătenii de la Nișcani s-au descurcat care și cum au putut, săpând fântâni de canalizare prin grădini, sau aruncând apele uzate în râpă, sau în drum.

În toamna anului 2020 primăria din localitate a realizat un sondaj prin care localnicii erau îndemnați să-și prioritizeze problemele din comunitate. Majoritatea nișcănenilor au răspuns atunci că au nevoie de sistem de canalizare în sat. Anul trecut primăria a reușit să realizeze proiectul tehnic pentru acest sistem, iar valoarea totală necesară pentru rezolvarea problemei canalizării se estimează la nu mai puțin de 48 milioane de lei.

Autoritățile au depus o cerere la Fondul Național de Dezvoltare Regională, iar recent au fost anunțați că vor primi un grant de10 milioane de lei pentru a-și rezolva parțial problema prioritară din localitate. Printr-o hotărâre de Guvern, în ianuarie 2022 Nișcani a fost inclus în Documentul Unic de Program, iar la 2 martie a și fost semnat contractul de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru. Grantul se pliază pe Programul 3 de ”Infrastructură Regională”, care include implementarea proiectelor de apă și canalizare, asigurând și un parteneriat cu Consiliul raional Călărași.

Potrivit lui Petru Sorici, primar de Nișcani, în prezent la apeductul din sat sunt conectate mai bine de 440 de gospodării din cele 600 care sunt în sat. Astfel, problema apelor reziduale a crescut de la o zi la alta, iar rezolvarea ei nu mai poate fi amânată. ”Cea mai gravă situație se atestă la Școala Primară-Grădiniță Nișcani. Săptămânal, scoatem de acolo 5-6 mașini cu ape uzate, fapt pentru care scoatem din bugetul local circa 3000-4000 lei. Sunt niște cheltuieli enorme pentru noi”, susține primarul.

În baza grantului obținut sunt planificate lucrări de construcție a sistemului pe un segment de 2 km, urmând să se construiască și două stații de pompare a apelor uzate. Finalizarea lucrărilor date este planificată pentru anul următor.

Primarul de Nișcani susține că mai întâi va fi soluționată problema canalizării în acea regiune a satului unde este amplasată Școala Primară-Grădiniță, pentru a reduce cheltuielile de întreținere în acest sens. ”Este un început bun și ne propunem să continuăm să identificăm resurse pentru a putea acoperi întreaga localitate cu un sistem modern de sanitație”, este de părere primarul, care a mai adăugat că cel mai problematic aspect este cel legat de contribuția comunității. Pentru grantul în valoare de 10 milioane de lei e nevoie de o contribuție de un milion de lei din partea localnicilor. Suportul Consiliului raional va constitui 200 de mii de lei, iar restul contribuției va fi pusă în seama locuitorilor din Nișcani.

Doina Harea

Imprimare