Munca în echipă este cea care îi face pe oameni capabili de rezultate remarcabile. De asta s-au convins mai mulţi localnici din Scoreni, raionul Străşeni, care, obosiţi să meargă prin noroi și pe la autorități, au decis să-și construiască drum cu forțe proprii. Au adunat peste un milion de lei și au construit un drum din beton de toată frumusețea.

La un drum bun prin sat au visat toți localnicii din Scoreni.

„Locuim aici de mulţi ani de zile şi când te duceai la lucru la 5:00 dimineaţa prin noroi, ne încălţam cizmele în pungi. O pungă o mai perdeai pe drum, ajungem cu o cizmă curate una murdară.”

„Eu sunt căsătorită aici în mahală şi când am venit, aici erau caleile de jumătate de metru şi nu puteau să ajungi acasă normal sau când veneau ploile sau când îngheţa, trebuia să scoatem maşina şi să o ducem în centrul satului, la rude ca să putem pe urmă să ieşim.”

„Era foarte rău,  era noroi tare greu de dus la grădiniţă, la şcoală copii şi am luat o hotărâre. Ne-am gândit să punem mână de la mână şi să facem şi noi ceva, deoarece ne-am săturat să umblăm prin noroi.”

Localnicii au economisit, au luat credite, au muncit peste hotare, și cu toţii au contribuit la repararea drumului. Primăria i-a ajutat doar cu lucrările de terasament.

„Dă să facem cumvă să scoate drumul acesta în capăt, deoarece suntem sătui de atâta glod şi oamenii au venit cu tractorul şi au lucrat o zi jumătate. Noi am gămădit bani, care au venit de peste hotare au adus vre-o doi lei şi au pus.”

„Am făcut 154 de metri linearoi în lungime şi trei metri în lăţime. Am pus toţi mână la mână, am socotit câte cât trebuie şi ne-a costat  la şase familii câte 22 700 de le de familie.”

„Eu am strâns câte 10 mii 500 de la fiecare familie, dar ce familii suntem noi , patru familii căci aici e şes şi nu dă nimeni şi am apelat şi la hudiţa care se duce spre deal. Acolo oamenii au dat care şi cum au putut, câte o mie de lei.”

Mai trebuie făcute acostamentele şi un drum de legătură cu strada central. Din nefericire, bugetul autorităţilor locale s-a epuizat, și sunt doar promisiuni pentru anul următor.

SVETLANA TABACARI, primar Scoreni: „Mi-ar ajunge, am calculate, pentru pietriş, 60 de mii de lei. În comparaţie cu sum ape care cetăţenii au acumulat-o este foarte mica dar din păcate, nu are în buget. Vedeţi suntem la sfârşimt de an şi vedeţi că s-a scumpit absolut tot iar noi, primăria de câteva luni nu mai avem cu ce achita lumina, telefoanele, motorina. De aceea nu ne-au ajus bani.”

La Scoreni, doar 60% dintre drumuri sunt asfaltate.

Imprimare