Ultima vizită de documentare în cadrul Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale a fost efectuată luni, 11 august în comunele Antonești, raionul Cantemir, Mingir și Cotul Morii din raionul Hâncești, localități care s-au remarcat prin proiecte de succes în domeniul educației, al eficienței energetice și promovării patrimoniului cultural – istoric.

Elevii din comuna Antonești vor începe noul an școlar cu dreptul, deoarece gimnaziul unde învață le oferă toate condițiile necesare pentru studii de calitate, printre care și o nouă sală de sport. Deoarece pardoseala în această sală nu a fost schimbată de mai bine de 30 de ani, administrația gimnaziului a solicitat sprijinul Republicii Federale Germane, care a selectat această localitate din alte șase care au obținut finanțare din partea Germaniei și a reușit, într-un final să repare capital pardoseala din sala de sport. Beneficiarii proiectului sunt 130 de elevi și cele aproape 50 de persoane din localitate care practică sportul. Tot în sala de sport se antrenează echipele de baschet și tenis de masă. “Sala era într-o stare dezastruoasă, iar orele de cultură fizică nu puteau fi petrecute în așa condiții. Mulțumită acestui proiect s-a schimbat atracția copiilor față de sport și educația sportivă, iar locuitorii din comună frecventează cu plăcere sala sportivă”, a declarat Vladislav Caramalac, directorul gimnaziului din comună. Proiectul are un buget total de 152 mii lei, contribuția Ambasadei Republicii Federale Germane fiind de 137 mii lei, iar a comunității, 15 mii lei.

Un proiect de succes este și Complexul memorial din comuna Mingir, raionul Hâncești, inaugurat în mai 2014. Situat în vatra satului, complexul prezintă evenimentele politice, socio-economice și culturale pe care le-au cunoscut locuitorii satului în ultimii 300 de ani și are menirea de a proteja și restaura moștenirea istorica, culturală și naturală a localității. Un element important și de o semnificație deosebită din Complexul Memorial Mingir este monumentul ridicat în memoria celor peste 900 de victime ale foametei din anul 1946 – 1947 din această localitate. Executat din granit cu o înălțime de 5 m, reprezintă primul monument din Republica Moldova dedicat victimelor foametei. De asemenea, complexul cuprinde o serie de sculpturi printre care un monument ridicat în memoria celor 236 de săteni căzuţi în cele două războaie mondiale, dar și un zid comemorativ al celor mai importante figuri ale localităţii Mingir. Se preconizează pentru viitor înscrierea acestui obiectiv în circuitul turistic internațional.

“Este o practică mai rar întâlnită în Republica Moldova, care promovează valorile spirituale ale neamului, necesitatea cunoașterii trecutului și comemorării celor care au construit prin faptele lor viitorul. Este o practică care a necesitat un efort foarte mare, care se bazează pe o colaborare eficientă între sectoarele guvernamental și non-guvernamental. Este o idee care a unit locuitorii”, a menționat primarul comunei Lazăr Haralambie. Complexul memorial, edificiu unic în Republica Moldova, are o valoare totală de aproape 2,5 milioane lei, costurile fiind suportate, în mare parte de către inițiatorul proiectului, Iacob Lupanciuc, cel care este și autorul unei monografii a localității, dar și din bani oferiți de autoritatea publică locală, Ministerul Mediului, donații ale localnicilor.

Un alt proiect de succes din comuna Mingir este renovarea sediului primăriei. Starea clădirii și a spațiilor de lucru din primărie era dezastruoasă, reparații cosmetice în interiorul clădirii nu s-au făcut de peste 10 ani, iar la exteriorul clădirii nu s-au realizat lucrări din anul construcției clădirii, adică din anul 1978. Astfel, s-au reparat cosmetic toate cele 11 birouri, coridoarele, holul și sala de ședințe a consiliului comunal. Elementul inovativ care deosebește această practică de practica altor localități se caracterizează prin faptul că toate lucrările de reparație cosmetică din interiorul clădirii au fost realizate cu forțele proprii ale angajaților primăriei, fiind implicate 23 persoane, fiecare persoană investind munca voluntară egală cu 144 ore fiecare. Lucrările au fost realizate în orele de după programul de activitate și în zilele de odihnă, iar reparația s-a realizat timp de o lună. ”S-a făcut un lucru bun și astăzi avem niște condiții bune de activitate”, a confirmat Valentina Arnăutu, contabil – șef în cadrul primăriei. În același timp, secretarul consiliului, Igor Stogu, consideră că cetățenii vin mai des la primărie și sunt mulțumiți de condițiile nou create. Proiectul a fost susținut financiar de către Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată, Guvernul Republicii Moldova și administrația publică locală, costul total fiind circa 700 mii lei.

După inundaţiile din anul 2010, Cotul Morii a fost construit din temelie, inclusiv instituţiile publice. Odată cu construcţia gimnaziului – grădiniţe din comuna Cotul Morii, a apărut necesitate de a conecta instituția la centrala termică pe bază de biomasă. Centrala termică are o capacitate de 240 de kilowați pe oră şi încălzeşte peste 2 700 de metri pătraţi, fiind dată în folosință în noiembrie 2013. În urma implementării acestui proiect au fost îmbunătățite condițiile pentru desfășurarea procesului instructiv – educativ al copiilor din comună și din localitățile vecine, asigurată securitatea energetică a blocurilor de studiu și minimalizate cheltuielile de asigurare cu energie termică. Beneficiarii proiectului sunt 185 de elevi ai gimnaziului și 100 de copii din instituția preșcolară. Astfel, copiii şi personalul didactic îşi petrec zilele în încăperi încălzite cu biocombustibil produs local, iar comuna Cotul Morii a renunțat la reţele termice de gaz.

Cotul Morii este una din cele 8 comunităţi din raionul Hânceşti ce îşi încălzesc instituţiile publice cu energie din biomasă. “Noul sistem de încălzire este unul ecologic și eficient. Transformând biomasa în energie, localitatea a devenit mai puțin dependentă de sursele tradiționale de încălzire, iar comunitatea poate obține energie din surse proprii. În plus, banii cheltuiți pentru combustibil rămân în localitate și contribuie la dezvoltarea unor noi afaceri și crearea locurilor noi de muncă”, a declarat Lucia Gustiuc, primarul comunei Cotul Morii. Proiectul de eficiență energetică a fost implementat cu suportul PNUD și a administrației locale, bugetul total constituind 922 860 lei.

Comunele Antonești, Mingir și Cotul Morii fac parte din cele 27 de localităţi din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate de către echipa Programului Bunelor Practici.

După ce vor fi vizitate, autorităţi publice locale vor fi invitate să prezinte bunele lor practici în cadrul unei mese rotunde desfăşurate în luna septembrie 2014. În urma acestor prezentări şi a vizitelor anterioare, membrii Grupului Coordonator vor selecta autorităţile publice locale cărora le va fi acordat Statutul „Autoritatea cu Cea mai Bună Practică” în domeniul în care a fost implementată practica.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” şi implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica şi disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactaţi coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org

Imprimare