Lipsa banilor îi pune în mare dificultate pe cei care au fost aleşi pentru a soluţiona problemele din localităţile Republicii Moldova. Alocarea a doar 1% din bugetul de stat în Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) este insuficientă pentru a acoperi necesitățile regiunilor. În același timp, primăriile locale dispun de puține surse financiare proprii pentru a putea participa la cofinanțarea proiectelor deja existente. Aceste subiecte au fost abordate în cadrul emisiunii Puncte de Reflecţie cu CALM, de la Vocea Basarabiei de către Stela Onuţu, primarul oraşului Glodeni şi Olga Pac, primarul de Vişniovca, raionul Cantemir.
Pe lângă bugetul auster pe care l-a găsit atunci când a venit la cârma primăriei orașului Glodeni, Stela Onuțu a menționat că o altă problemă majoră a fost lipsa specialiștilor, în special a celor în planificarea bugetului. În asemenea condiții, primarii care vin din alte domenii, decât cel al finanțelor, sunt puși în mare dificultate.
„Venind în această funcție în luna iulie, în septembrie deja trebuia să planificăm bugetul pentru anul viitor, iar eu habar nu aveam ce înseamnă acest lucru. Eram panicată pentru că nu știam ce să fac. Am avut noroc de oameni care mi-au sărit în ajutor.
Potrivit Stelei Onțu, o altă problemă majoră este alimentația localității cu apă potabilă, dar și faptul că practic totul a fost privatizat. „Chiar și traseul de 18 km care ne-ar ajuta să soluționăm alimentarea localității cu apă este proprietate privată. Am încercat să sensibilizăm conducerea raionului, administrația centrală dar, din păcate, soluții nu s-au găsit. Problema ne depășește. Este absurd faptul că s-a permis privatizarea unor puncte strategice ale localității, a menționat primarul de Glodeni.
Primarul de Vișniovca, raionul Cantemir, Olga Pac consideră că primarii ar putea să atragă bani străini pentru dezvoltarea localităților, dar nu au timp și nici strategii de care să se ghideze. „Autoritățile ar trebui să alcătuiască un plan strategic, bine determinat, să identifice prioritățile și să le delimiteze pe cele de nivel național, pe cele care trebuie finanțate în mod prioritar, iar noi să ne includem în realizarea acestora cu partea noastră locală, raională sau regională. Sunt specialiști în domeniu care ar trebui să creeze o echipă de lucru și să elaboreze strategii concrete de dezvoltare economică.
În alt context, femeile-primar au menționat că zilele acestea participă la un seminar în cadrul căruia învață cum să suțină discursuri, ce comportament să adopte atunci când apar în fața unui public, sau atunci când sunt puse în situații incomode, cum ar trebui să fie ținuta, înfățișarea, ceea ce se aruncă în ochi în primul rând. Ele au mulțumit CALM-ului pentru că au posibilitatea să învețe lucruri noi, utile pentru activitatea de zi cu zi.