În ultimii ani, Uniunea Europeană a atras o atenţie crescândă achiziţiilor publice, modificând de mai multe ori legislaţia în domeniu pentru a reduce birocratizarea acestui proces. Astfel, o metodă de achiziţii aplicată tot mai frecvent în unele state UE este licitaţia electronică, procedură introdusă recent și în legislaţia de la noi.
Odată cu semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, ţara noastră și-a luat angajamentul să debirocratizeze procedurile de achiziţii și să ofere o maximă transparenţă acestui proces. Astfel, în luna mai 2016, a început să funcţioneze o nouă lege ce reglementează procurările publice – Legea privind achiziţiile publice. Noul act legislativ conţine modalităţi de comunicare mai prietenoase dintre operatorii economici și autoritatea ce organizează concursul public.
Procedurile electronice „vor scădea” teancurile de hârtie
„Proaspăta” lege le permite agenţilor economici să transmită cererile și/sau ofertele de participare la licitaţiile organizate de stat prin mijloace electronice. O altă inovaţie în pas cu noile tehnologii este introducereaunui sistem de achiziţii intitulat „dinamic”. Prin acest proces, desfășurat în totalitate în formă electronică, vor fi cumpărate doar bunuri de uz curent. Astfel, toţi operatorii economici interesaţi de concurs și care îndeplinesc criteriile de selecţie își vor prezenta ofertele prin intermediul metodei în cauză. Totodată, autoritatea contractantă trebuie să indice în anunţul de participare că atribuirea contractului are loc exclusiv în cadrul unui sistem dinamic de achiziţie.
Experţii în domeniul achiziţiilor publice consideră că aceste condiţii sunt benefice agentului economic, care nu va trebui să piardă timpul pentru colectarea informaţiilor și depunerea ofertei, dar și autorităţii publice contractante, care va fi scutită de colectarea teancurilor de hârtii. De asemenea, ei cred că, prin utilizarea acestui sistem dinamic, procesul de achiziţii va fi mult mai transparent. „Utilizarea pe larg a procedurilor electronice ar soluţiona mai multe probleme cu care se confruntă în prezent sistemul naţional de achiziţii publice, printre care accesul limitat la informaţia privind utilizarea banilor publici, lipsa de transparenţă și concurenţă limitată. Concurenţa limitată este un efect al participării restrânse a agenţilor economici la procedurile de achiziţii, iar aceasta conduce la alocarea ineficientă a banilor publici”, afirmă Diana Ranga-Enachi, expertă în domeniu de la IDIS „Viitorul”.
Deocamdată, cetăţenii din Republica Moldova nu pot accesa gratuit Buletinul achiziţiilor publice pentru a vedea care sunt viitoare concursuri la care pot participa potenţialii ofertanţi. În schimb, publicul poate vedea, în regim online, concursurile aflate în desfășurare. Astfel, pe pagina web www.etender.gov.md sunt publicate cererile ofertelor de preţuri și la ce etapă este procedura de achiziţii.
Sistemul electronic de achiziţii economisește banii publici
Practicile utilizării mijloacelor de comunicare electronică și a sistemului electronic de achiziţii, introduse recent în legislaţia Republicii Moldova, sunt preluate din legislaţia Uniunii Europene. Astfel, potrivitDirectivei europene privind achiziţiile publice, „mijloacele electronice de informare și comunicare pot simplifica foarte mult publicarea contractelor și pot spori eficienţa și transparenţa procedurilor de achiziţii. Acestea sporesc semnificativ posibilităţile operatorilor economici de a participa la procedurile de achiziţii din întreaga piaţă internă”, spune Directiva UE.
În anul curent, toate ţările membre UE trebuiau să introducă, în sistemul naţional de achiziţii al fiecărei ţări, procedurile electronice. Nu toate ţările și-au adaptat cadrul legislativ în domeniu, așa că, recent, Comisia Europeană a solicitat mai multor state UE să transpună legislaţia. Între acestea se numără Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Irlanda, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda, Spania și Suedia.
„Noile directive sporesc eficienţa sistemului de achiziţii publice din Europa și prevăd norme mai inteligente și proceduri electronice. Autorităţile care au făcut deja tranziţia la achiziţiile publice electronice raportează economii cuprinse între 5%-20%. Având în vedere faptul că statele membre ale UE cheltuiesc anual peste 1,9 mii de miliarde de euro pentru achiziţiile publice, orice economie de 5% ar însemna un adaos de 100 de miliarde euro pentru bugetele lor”, arată un comunicat al Comisiei Europene.
ACHIZIŢIE PUBLICĂ – procesul de procurare de bunuri, lucrări sau servicii publice, din bugetul de stat, la care își depun ofertele mai multe persoane fizice sau juridice. Avantajul unei licitaţii electronice este că la concurs pot participa mai mulţi agenţi economici, astfel înregistrându-se o concurenţă loială. Odată cu punerea în aplicare a acestor proceduri electronice, va fi limitat factorul uman, iar „înţelegerile ascunse” dintre cumpărător și vânzător vor fi foarte greu de ticluit.
Lilia Zaharia
Articol realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al National Endowment for Democracy (NED).