Chiar dacă este la primul mandat, primarul satului Sireț, Strășeni Leonid Boaghi are experiență în domeniul administrației publice locale. Activând în calitate de viceprimar a reușit să implementeze unele proiecte, altele fiind realizate acum. De la instituirea stării de urgență, în Sireț au fost înregistrate peste 20 de cazuri  de persoane infectare cu coronavirus. Explicația primarului este că Sirețul este situat aproape de Chișinău și circa 200 de săteni lucrează în rețeaua spitalicească din capitală. Primele cinci persoane infectate au fost anume din acest domeniu, după care au apărut cazuri locale.

Cum afectează această stare de urgență în sănătate activitatea autorităților publice locale?

Leonid Boaghi: Ne afectează foarte mult. Întreaga echipă de la primărie se expune riscului deoarece oamenii vin să achite impozitele locale, serviciile pentru apă, salubrizare, canalizare, au nevoie de diverse certificate, autorizații de construcție sau certificate de urbanism. Totodată, mulți agenții economici și-au sistat activitatea sau lucrează într-un regim mai special. Respectiv, le scad veniturile, dar și impozitele pe care trebuie să le achite la primărie și astfel s-a creat un deficit bugetar. Acum e sezonul agricol, oamenii sunt debusolați, știm cu toții că nu doar o zi de toamnă, dar și una de primăvară hrănește un an. De asemenea, aceasta este perioada când trebuie să fim activi, să ne implicăm, să facem adunări cu oamenii, să adunăm contribuții pentru proiecte sau să stabilim unele linii de dezvoltare în anumite sectoare, dar aceste lucruri sunt foarte greu de realizat.

De la instituirea stării de urgență ați simțit sprijinul din partea statului?

Leonid Boaghi: Nu pot să spun că nu am avut sprijin, însă acesta a fost simbolic. Recent am avut ședința Consiliului local în care am aprobat o rectificare de buget cu 135 mii de lei care au fost alocați de către Guvern pentru a suplini golurile create de impozitele ce nu am putut să le percepem de la agenții economici. Această sumă este nesemnificativă în perioada acestei crize și așteptăm un ajutor mai consistent. De asemenea, am lansat mai multe proiecte, dintre care unele sunt cu suportului Guvernului și acum nu este clar ce se va întâmpla cu ele. De exemplu, am programat lucrări de extindere a unei grădinițe, banii au fost promiși din partea Guvernului, prima tranșă am primit-o, dar nu știm dacă va fi și a doua și, în general, care va fi soarta acestui proiect. Totodată, la începutul anului, atunci când a fost votat bugetul în a doua lectură, am fost deposedați de 722 mii de lei, bani care erau alocați pentru întreținerea grădinițelor și acum trebuie să ne gândim de unde să găsim aceste resurse. Nu putem să vorbim cu membrii Guvernului, întrevederi nu se fac, mai suntem și într-un an electoral și toată această situație ne afectează foarte mult. Cu toate acestea, suntem optimiști și mergem înainte.

Sirețul este aproape de Chișinău, ceea ce vă aduce și avantaje..

Leonid Boaghi: Da, dar în aceeași măsură acest lucru ne dezavantajează. Este bine că satul este viu, este circulație de finanțe, de oameni, de capital, de mărfuri. Pe de altă parte, foarte multe impozite pe care ar trebui să le primim în localitatea noastră rămân în bugetul municipiului Chișinău. Avem 1500-2000 de consăteni care au un loc de muncă în capitală. Vă dați seama ce sume din impozitul pe venit de la angajat și angajator nu ajung în bugetul nostru local? Un alt dezavantaj este că mulți elevi din Sireț învață la Chișinău și astfel descrește dramatic numărul celor care studiază la noi. Ne temem că vom rămâne fără elevi și va trebui să avem doar școli primare și gimnaziu. Deocamdată avem liceu, dar deja este dificil să formăm clase liceale.

Ce vă motivează să veniți la CALM?

Leonid Boaghi: CALM ne ajută foarte mult cu suport, cu consultanță, cu informații privind patrimoniul, finanțele. De asemenea, prin intermediul seminarelor la care participăm ne consolidăm capacitățile. Atât primarii, cât și specialiștii din primării ne întâlnim la diverse ședințe, facem schimb de opinii și acest lucru adesea poate să ne ajute mai mult decât atunci când beneficiem de un grant, deoarece atunci când ești informat știi cum să activezi, unde să te duci, la ce ușă să bați, ceea ce ne face să fim cu un pas în fața celor care nu se consultă sau nu întreprind acțiuni.

Ce vă motivează să scrieți proiecte, să vă doriți să dezvoltați localitatea?

Leonid Boaghi: Încrederea oamenilor și, într-o anumită măsură, ambiția. Ne dorim să schimbăm lucrurile în bine. Încercăm să atragem proiecte, să implicăm oamenii în diverse acțiuni, să creștem calitatea vieții în Sireț, să nu fie atât de mare discrepanța dintre rural și urban și cred că putem face acest lucru.

Vă mulțumim!

Ana Moraru Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare