Legea privind achizițiile publice a fost completată cu amendamente în scopul de a spori eficiența în gestionarea banilor publici. Proiectul de lege a fost supus astăzi dezbaterilor în cadrul Comisiei administrație publică, dezvoltare regională și schimbări climatice.

Cea mai importantă modificare ține de definirea categoriilor de agenți economici, întrucât sub incidența legii anterioare nu cădeau întreprinderile cu capital de stat și cele care au participația de stat.

Proiectul prevede că serviciile poștale, de transport, de alimentare cu apă și canalizare sau asigurarea cu electricitate să fie procurate de către autoritățile locale în baza unor acte normative care vor fi adoptate ulterior legii. De asemenea, a fost redus termenul de contestare a licitațiilor de achiziții publice și a fost stabilită o garanție în mărime de 3% pentru ofertele publice. Mai mulți reprezentanți ai autorităților publice locale susțin că unele amendamente complică procedura de achiziții publice, care și așa decurge destul de anevoios. În plus, este stabilit un prag prea mic pentru achizițiile directe și acest lucru este în detrimentul bugetului local.

În prezent, pragul minim pentru achiziția de bunuri este în valoare de până la 40 mii de lei și de 50 mii de lei pentru achiziția serviciilor și lucrărilor.

Congresul Autorităților Publice Locale propune ca pragul minim pentru achizițiile publice să fie majorat până la 150 mii de lei pentru achiziția de bunuri și servicii, iar pentru achiziția lucrărilor – 200 mii de lei. În timpul apropiat Comisia administrație publică, dezvoltare regională și schimbări climatice va lua decizia dacă în proiect vor fi introduse unele dintre amendamentele propuse astăzi de autoritățile publice locale, după care proiectul va fi propus deputaților spre adoptarea finală. Amintim că în aprilie 2014 Legea privind achizițiile publice a fost votată în prima lectură, după care a fost decisă reexaminarea ei. Pentru instituirea unui mecanism transparent de achiziții publice au fost cheltuiți până acum aproape 1 miliard de lei din fondurile europene.

Imprimare