Reforma sistemului de administrare locală este un proces de durată lungă și presupune o revizuire periodică a impactului schimbărilor efectuate. Implementarea sarcinilor prevăzute de Strategia naţională de descentralizare se va realiza în perioada mandatului Guvernului Leancă, iar schimbările se planifică a fi pozitive şi ireversibile. 

Declarații în acest sens au fost făcute de prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, în cadrul unui interviu pentru Moldpres, transmite UNIMEDIA.

 

„Ne vom strădui să implementăm cele mai importante sarcini prevăzute de Strategia naţională de descentralizare în perioada mandatului nostru, astfel încât schimbările să fie pozitive şi ireversibile. Pentru noi este important ca noile legi, reguli, competenţe, servicii şi abordări în autonomia administraţiei locale să fie aprobate şi funcţionale până în 2015, când vor avea loc alegeri locale generale. Astfel, vom asigura noilor aleşi locali un sistem al administraţiei publice locale nou, mai bine pus la punct şi mai eficient”, a precizat prim-ministrul.

Pe 28 iunie au fost audiate rapoartele de progres privind elaborarea strategiilor de descentralizare sectorială ale Ministerelor Economiei, Educaţiei, Finanţelor şi Muncii. În cadrul acestor întruniri a fost agreată metodologia de evaluare a capacităţilor autorităţilor publice locale. „Această metodologie ne va permite să estimăm cât de eficace sunt, în prezent, cele aproape 900 de primării din Moldova, pentru a avea o idee clară asupra sistemului general şi pentru a putea pregăti mai informat acţiunile de intervenţie”, a subliniat sursa.

Potrivit lui Leancă, votarea de Parlament în prima lectură a Legii finanţelor publice locale va permite o formulă de transferuri către bugetele locale după număr de locuitori şi capacitate fiscală. 

„Sperăm că forul legislativ va reuşi să adopte legea în lectură finală în timp util, astfel încât toate cele aproape 900 de primării din Moldova să beneficieze de transferuri mai echitabile la bugetele locale şi fonduri mai ample, deja începând cu anul 2014. În consecinţă, majoritatea primăriilor vor avea bugete mai mari şi mai autonome. Acest lucru le va permite să atragă şi fonduri suplimentare pentru dezvoltare – din programe europene sau prin investiţii private – ce vor avea un impact corespunzător: crearea lucurilor de muncă în teritoriu”, a conchis premierul.

Imprimare