Aflat la o distanță de circa 75 de km de Chișinău, satul Temeleuți, din r-nul Călărași s-a confruntat mult timp cu problema captării izvoarelor râului Bâc, care își trage rădăcinile din această localitate, dar și cu lipsa unui sistem centralizat de canalizare. În perioada următoare, însă, localitatea se va transforma într-un adevărat șantier de construcții, întrucât aici vor demara două proiecte importante de infrastructură: aprovizionare cu apă potabilă și canalizare, în valoare totală de circa 16 milioane de lei. Banii au fost alocați din bugetul de stat.

„Felicit locuitorii satului Temeleuți cu ocazia demarării lucrărilor de construcție concomitentă a celor două proiecte: de construcție a apeductului și a rețelei de canalizare. N-am fi ajuns la acest rezultat, dacă n-am fi obținut, din Bugetul de Stat, resurse financiare în valoare de 220.000 de lei, pentru executarea celor două proiecte tehnice. Din 2014, am reușit să beneficiem de resurse financiare în valoare de 6,6 mil. lei – bani alocați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și peste 10 mil – obținuți din partea Fondului Ecologic Național”, a declarat  primarul localității, Constantin David.

Sursa de aprovizionare cu apă a celor in jur de 500 de gospodării o vor constitui patru izvoare de la poalele dealului Bălănești, aflat la o distanță de 3600 de metri de localitate.  

Potrivit responsabililor de la Centrul Național de Mediu, odată cu dezvoltarea celor două proiecte de infrastructură vor fi eliberate și apele râului Bâc, al cărui debit se va mări simțitor.

Prezent la lansarea oficială a proiectelor de infrastructură, viceministrul Mediului, Lazăr Chirică, a remarcat că satul Temeleuți este cu adevărat un loc pitoresc și că proiectele de aprovizionare cu apă potabilă și rețea modernă de canalizare vor constitui un succes enorm pentru locuitorii din zonă. „Temeleuți este unica localitate din Moldova în care demarează, simultan, două astfel de proiecte. Lansarea lucrărilor pe teritoriul localității ar putea trezi și un anumit discomfort, însă rezultatul este cel care contează”, a subliniat Lazăr Chirică. 


Imprimare