În noul număr al ziarului Vocea APL tragem o linie de demarcare. Asta, deoarece, sfârșitul de an este o ocazie pentru a face bilanțuri, pentru a ne întâlni într-o componență mai extinsă și pentru a trasa planuri, strategii pentru anul care vine. Astfel, pe paginile noului număr, găsiți o analiză a activităților desfășurate de CALM în perioada 2010-2015, dar și detalii despre proiectele, inițiativele legislative, pe care își va axa în continuare activitatea.
În prima pagină, găsiți un mesaj emoționant adresat de președintele CALM, Tatiana Badan: Anul 2015 nu s-a evidențiat prin realizări foarte mari, palpabile în domeniul descentralizării şi consolidării autonomiei locale, dar şi în ceea ce privește continuitatea reformelor lansate. Trebuie, din start, să recunoaștem acest lucru, pentru că în acest moment de unitatea și perseverența cu care vom promova inițiativele vor depinde condițiile în care vor activa APL nu numai un an înainte, dar ani și ani de acum încolo. Explicațiile pentru pașii mici care s-au făcut spre adevărata autonomie locală pot fi multe. Cu siguranță, prima și principala cauză este lipsa de viziune și voință din partea factorilor de decizie de la nivelul guvernamental. Din păcate, trebuie să constatăm, a câta oară!, că majoritatea politicienilor și guvernanților noștri așa și nu au înțeles rolul important pe care poate și trebuie să-l joace guvernarea locală în soluționarea problemelor stringente ale țării, inclusiv în implementarea reformelor necesare. Credem ca va trebui să ne concentrăm activitatea pentru a explica aceste lucruri. Totodată, lipsa de progrese în domeniul descentralizării a fost influențată și de anul electoral pentru APL precum și de instabilitatea politică din ţară care au micșorat viteza de intervenție a autorităților în implementarea reformelor promise. Totuși, trebuie să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului și să ne asumăm o parte dintr-o mare realizare a CALM și a membrilor săi – în 2015, prima etapă de implementare a Legii Finanţelor Publice Locale a avut loc! Din păcate, guvernele, care s-au succedat foarte des, nu au ținut cont de doleanța noastră, și anume de a-și concentra eforturile și atenția pe lansarea acțiunilor de consolidare a bazei fiscale. Astfel, ne-am pomenit iar în fața jumătăților de măsură, pentru că în lipsa unor astfel de schimbări nu suntem în stare să înregistrăm o creștere a ponderii veniturilor în bugetul local şi să asigurăm o funcţionalitate mai bună a autonomiei locale. În situația actuală, odată cu Legea Finanțelor Locale, am primit un fel de antereu al lui Arvinte, pe care îl tot cârpim și cârpim, iar resursele de finanţare nu devin mai clare şi mai eficiente! Deci, nu putem spune că am avansat, mai degrabă a fost o stagnare!.
Tot în numărul de bilanț, găsiți părerile mai multor edili privind situația social-politică din țară, dar și restanțele guvernării în derularea reformelor în APL. Totodată, puteți citi o corespondență amplă de la ședința Consiliului de Administrare CALM, care a avut loc în luna decembrie și în cadrul căreia Congresul și-a ales/reales persoanele din conducere.
În paginile ziarului, puteți să vedeți și Declarația cu cerințele APL față de viitorul Guvern, dar și un reportaj de la întâlnirea reprezentanților CALM cu premierul desemnat, Ion Sturza.
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), în parteneriat cu NEXUS, a desfăşurat, în trei regiuni ale țării, conferinţa regională „Migrare şi dezvoltare. Astfel, o delegație impresionantă a reprezentanţilor autorităţilor locale a avut posibilitatea să abordeze și să discute despre aspectele și caracteristicile migrației, despre oportunităţile investiţionale, dar și alte beneficii ale acestui fenomen.
Acestea, dar și alte aspecte, le puteți găsi în noul număr al ziarului, dedicat ca de fiecare dată promovării valorilor APL, dar și a dezideratelor de primă necesitate.