În cadrul mesei rotunde cu genericul „Consolidarea dialogului între autoritățile locale și instituțiile centrale ale statului: mai multă comunicare, mai multă înțelegere, rezultate mai frumoase, organizat de Congresul Autorităților Locale (CALM) și Rețeaua Femeilor din cadrul CALM au fost puse bazele Grupului Parlamentarii Prietenii Primarilor. Scopul creării acestui grup de colaborare este de a reflecta în activitatea Parlamentului și cea a Guvernului problemele stringente cu care se confruntă APL. Evenimentul a fost organizat la 31 octombrie, curent, cu participarea a circa 30 de femei-primar, experți CALM, dar și deputații Ștefan Vlas, Iurie Țap, Aliona Goța, Elena Bodnareco și Maria Ciobanu.
Subiectele abordate au fost diverse, printre acestea fiind necesitatea continuării descentralizării resurselor financiare, necesitatea atribuirii mai multor competențe aleșilor locali, renunțarea la controlul excesiv al APL din partea autorităților statului, salarizarea precară a specialiștilor din APL, politica bugetar-fiscală pentru anul 2018 și corelarea ei cu documentele de politici din domeniul descentralizării, dar și consolidarea autonomiei locale.
Maria Ciobanu a salutat organizarea acestei mese rotunde, menționând că: „dacă ne-am putea conjuga eforturile, Dvs. în teritoriu și noi, aici, în Parlamentul și Guvernul de la Chișinău, multe dintre problemele ce vizează cetățeanul ar putea fi soluționate.
Potrivit Mariei Ciobanu, primarii sunt printre funcționarii cu cele mai multe responsabilități. „ Preoții, primarii și pedagogii sunt pionii unei comunități. Nu putem să dăm buzna peste ei cu mascații, în condițiile în care încă nu li s-a demonstrat vinovăția. Prin prezența mascaților se încearcă discreditarea omului, lucru inadmisibil.
Maria Ciobanu a apreciat activitatea CALM și s-a arătat impresionată de implicarea acestei echipe în soluționarea problemelor din APL.
„ Nu cred că este vreun cetățean care să nu știe ce înseamnă CALM. Regret poziția autorităților centrale și faptul că nu întotdeauna găsesc limbaj comun cu CALM-ul. Am avea cu toții de câștigat dacă veți fi consultați și proiectele de legi de pe agenda parlamentară vor avea și avizul CALM-ului.
Maria Ciobanu a îndemnat femeile-primar să fie mai solidare atunci când în joc e interesul cetățeanului. „Conjugați-vă eforturile, bateți alarma atunci când un proiect de lege, din lipsă de pârghii, nu poate fi implementat.
Edilul din Recea, Strășeni, Elena Belescu a abordat o problemă stringentă și anume faptul că satele îmbătrânesc, iar primarii nu au echipă. „Cei mai mulți tineri care au rămas sunt cei care nu au putut să-și ia zborul și nu sunt pregătiți pentru viață. Cultura și învățământul sunt principiile de la care ar trebui să începem dezvoltarea localităților și a statului. La televizor se spune frecvent că economia țării crește, dar acest lucru nu se observă la talpa țării.
Deputatul Iurie Țap a declarat că avem șanse de izbândă numai dacă o să manifestăm caracter. „Trebuie să existe o delimitare a competențelor. Nu poate satul sau comuna să le dețină pe toate. Aceasta este esența descentralizării. Trebuie să fie clar ce face statul, ce face raionul sau regiunea și ce face nivelul I. Descentralizarea veritabilă deocamdată nu se dorește pentru că politicul vrea să gestioneze fluxurile de bani. Fără descentralizare însă nu vom reuși să creăm un sistem funcțional. Trebuie să puneți presiune argumentată pe cei care iau decizii. Trebuie să fie respectată Constituția și drepturile comunităților pe care le reprezentați.
Deputatul Elena Bodnarenco a spus, între altele, că după alegerile din 2018 , în funcție de cine va veni la guvernare, se va decide dacă resursele financiare vor fi descentralizate într-o măsură mai mare. În alt context, deputatul a menționat că pentru reparația scărilor guvernului s-au găsit milioane de lei, iar pentru necesități stringente bani nu sunt.
Ludmila Ciaglîc, primar de Calfa, Anenii Noi, la al șaselea mandat a mulțumit deputaților prezenți că au găsit timp pentru a le asculta păsul. „Mai ales după ce revenim din alte țări, unde vedem implementate lucruri frumoase, vrem să lăsăm mâinile în jos și avem impresia că nu mai rezistăm. Totuși, avem menirea să încurajăm cetățeanul nostru și chiar să le rezolvăm problemele, atât cât putem.Cineva se folosește de faptul că nu suntem combatanți, din acest motiv nici nu avem rezultate. Nu știu dacă aș mai candida pentru un nou mandat, nu pot să le promit oamenilor ceea ce nu e în putința noastră să realizăm. Ne temem să nu se facă iar haotic aceste reforme, cum s-au mai făcut. De ce nu se interesează nimeni ce așteptări avem noi și ce soluții propunem, a întrebat primarul?
Lilia Brehova, primar de Gura Bâcului, Anenii Noi a menționat că a făcut și lucruri bune în acești doi ani de mandat, anume datorită colaborării cu deputații din Parlament. „Am instalat un monument în cinstea celor deportați. Chiar dacă eu sunt membră a PCRM și sunt vorbitoare de limbă rusă am realizat acest proiect împreună cu liberalul Mihai Ghimpu. Nu au fost neînțelegeri, deoarece scopul era unul comun. Cu Valentina Stratan de la PD ne-am propus să soluționăm problema serviciilor medicale din sat. Sunt exemple că se poate, important e să existe dorință.
Potrivit deputatului Aliona Goța, aceste întruniri sunt o excelentă platformă de comunicare între APL și deputați. „Dacă va fi dorință, disponibilitate și se va mai renunța la unele orgolii, vom reuși să construim multe lucruri necesare pentru comunitățile rurale. Numai unindu-ne eforturile vom avea rezultate pe care le vor resimți și cetățenii, a declarat Aliona Goța.
Viorel Rusu, expert CALM a propus crearea unui grup de prietenie între aleși locali și deputați, care ar fi o platformă de comunicare permanentă. „Una dintre problemele-cheie pe care ne propunem să o soluționăm este consolidarea bazei fiscal- locale. Noi am elaborat politica bugetar-fiscală și o vom transmite colegilor din Parlament. Este nevoie și de descentralizarea achizițiilor publice, în special modul de procurare a produselor pentru alimentarea copiilor. Asistența socială s-a îndepărtat de cetățean, dându-se în gestionarea nivelului II, iar noi considerăm că este necesară implicarea autorităților de nivelul I în acest domeniu. Sunt foarte multe probleme stringente ce trebuie soluționate.
Viorel Furdui, directorul executiv al CALM a afirmat că pe lângă politica bugetar-fiscală, salarizarea în domeniul administrației locale este un alt aspect important. „În 99% din primării nu avem ingineri cadastrali, lipsesc contabilii, secretarii ș.a. Problema nu constă în mărimea localității, ci în sistem. Viorel Furdui a dat exemplu primăria din Strășeni unde sunt doar 4 specialiști din 14. „Nu mai vorbim de juriști, arhitecți. Nu vine nimeni să se angajeze pentru două mii de lei. Nu trebuie să fie bani la buget, e suficient să fie descentralizat sistemul, a menționat directorul executiv al CALM.
Viorel Furdui a fost de acord cu primarii care au afirmat că noi nu suntem săraci, doar că foarte multe surse ocolesc bugetele locale. „Din 2005, Consiliul Europei, în toate rapoartele de monitorizare menționează că există un control administrativ excesiv asupra APL. În ultimul timp acesta s-a transformat în unul politic, cu implicarea instanțelor de judecată. Este necesar de a revizui tot acest sistem, a atenționat directorul executiv al CALM.
Participanții la eveniment au decis să se întrunească o dată în două-trei luni, sau ori de câte ori va fi nevoie. Aleșii poporului i-au asigurat pe aleșii locali că subiectele discutate se vor regăsi în agenda Parlamentului.
Serviciul de Comunicare al CALM
tel.22-35-09