Fălești, 23 aprilie 2015. Reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și experți din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova (MSPL), gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), s-au reunit în incinta Consiliului raional Fălești în contextul inițierii procesului de elaborare a studiului de fezabilitate pentru conceptul de proiect viabil „Îmbunătățirea serviciilor de apă şi de canalizare în raionul Fălești (orașul Fălești, satul Fălești și satul Călugăr)”.
„Odată elaborat, studiul de fezabilitate pentru proiectul de alimentare cu apă și canalizare de la Fălești va avea șanse sporite pentru a obține finanțare. Acum este important ca împreună cu experții să fim atenți la detaliile ce ar face dificilă realizarea proiectului. Mă refer inclusiv la aspectele juridice legate de proprietățile terenurilor unde ar putea fi efectuate lucrări”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.
Amintim că, în cadrul Programului regional sectorial (PRS), sectorul Alimentarea cu apă și canalizare (AAC), Comisia interministerială responsabilă de domeniul AAC a selectat, în data de 11 februarie 2015, 5 concepte de proiecte viabile din cele 11 concepte de proiecte posibile acceptate inițial. Vizite ale experților precum cea de azi în orașul Fălești au avut loc recent și în localitățile Edineț, Drochia, Sângerei și Bălți, unde au fost discutate probleme ce ţin de aspectele financiare, tehnice şi legale pentru iniţierea procesului de elaborare a studiului de fezabilitate cu privire la sistemul de apă şi canalizare.
Conceptele de proiecte au fost elaborate cu sprijinul Guvernului Suediei și al Uniunii Europene.
În Regiunea de Dezvoltare Nord, cele 5 concepte de proiecte viabile pentru care, în prezent, se elaborează studii de fezabilitate au fost concepute în cadrul proiectului MSPL, domeniul de intervenție 2, „Planificarea și programarea regională”. Acestea sunt:
- Municipiul Bălți – Îmbunătățirea serviciilor de apă și de canalizare în raionul locativ „Slobozia și satul Elizaveta, municipiul Bălţi;
- Raionul Edineț – Optimizarea cheltuielilor de întreținere a sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Edineț și orașul Cupcini;
- Raionul Sângerei – Extinderea sistemului de canalizare în orașul Sângerei;
- Raionul Drochia – Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia;
- Raionul Fălești – Îmbunătățirea serviciilor de apă şi de canalizare în raionul Fălești (orașul Fălești, satul Fălești și satul Călugăr).
În raionul Fălești este cea mai gravă situaţie din Regiunea de Dezvoltare Nord în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare. În unele sate nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, locuitorii fiind nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.