Lipsa banilor pentru investiții, infrastructura slab dezvoltată în localități şi prea puţini bani pentru înreținerea instituțiilor finanțe din buget sunt doar câteva dintre problemele pe care le semnalează aleşii locali din țară.
Despre acestea, primarii au vorbit în cadrul Adunării Generale a Congresului Autorităţilor Locale. La forum au participat şi membri ai Cabinetului de Miniştri, în frunte cu premierul Pavel Filip, care au propus şi soluţii.
Pe noi ne îngrijorează faptul de descreștere demografică. Şi aici cred că este necesar ca să le oferim cetățenilor noștri un nivel de trai decent și cu condiții şi servicii publice mai bune, a opinat Vladislav Cociu, primarul satului Carahasani.
Unii primari și-ar dori mai mulți bani pentru întreținerea școlilor.
Când vedem o instituție o instituție de învățământ, de exemplu, că are un buget de șapte milioane și o altă instituiție din aceeași localitate are două milioane, se întreabă: ce face acea instituție care la cheltuieli are trei milioane, ce facem cu trei milioane, s-a întrfebat primarul comunei Onișcani, raionul Călărași, Gheorghe Grecu.
Aleșii locali spun că sunt afectați de lipsa Bugetului de Stat pentru anul acesta și de situația din țară.
Cred că un impact foarte negativ îl are și ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, aspectul social-economic și cel financiar. Mi-aș dori să fie, în primul rând, stabiliate social-politică în localitate, a afirmat primarul satului Molești, Ialoveni, Mihail Catan.
În opinia premierului Pavel Filip, problemele pot fi soluționate doar printr-o comunicare eficientă: Am stabilit un lucru foarte important că vom avea o platformă de comunicare permanentă. Este convingerea mea de fapt, că problemele de mari nu vor fi, nu sunt ele, ele pot fi depășite doar pe platformă de dialog.
În Moldova există aproximativ 900 de primari.