Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și partenerii săi în cadrul unui proiect de dezvoltare regională au lansat joi, 20 august a.c., la Bălți, lucrările de construcție a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord. Sediul viitorului Centru, cu o suprafață de 6054 m2, se află pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).
La eveniment au participat prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu; ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju; ambasadorul SUA în Republica Moldova, E.S. Dereck J. Hogan; managerul de programe Madelene Eichhorn, Ambasda Suediei în Republica Moldova; directorul de programe Chris Perkins, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova; primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi. De asemenea, la eveniment au participat specialiști ADR Nord, autorități publice locale, conducerea USARB și alte părți implicate.
În cadrul proiectului, două blocuri nefinisate de cinci etaje, aflate pe teritoriul USARB, vor fi construite în așa fel încât designul celor două edificii ce vor găzdui viitorul Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic să fie regândit în conformitate cu necesitățile specifice unui astfel de centru.
În context, șefa ADR Nord a informat că proiectul va fi implementat în două etape. Etapa I a proiectului, pentru care deja au fost contractate lucrări în valoare de 9,27 milioane de lei din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), prevede intervenții la Blocul nr. 4 și Blocul nr. 5, cu efectuarea următoarelor tipuri de lucrări: arhitectură și rezistență, construcții structuri metalice, instalații interioare de alimentare cu apă și canalizare, echipament electric de forță și iluminat interior, telecomunicații, emnalizare de incendiu etc. Pentru Etapa II, cu finanțare din FNDR, sunt prevăzute lucrări de finisare a Blocului 4 și Blocului 5, etajele 2, 3, 4, cu următoarele tipuri de lucrări de bază: arhitectură; încălzire, ventilare și condiționare; rețele interioare de alimentare cu apă și canalizare, lucrări electrice de forță și iluminat interior, telecomunicații, semnalizare de incendiu, automatizare și amenajarea teritoriului. În prezent, la Etapa II a proiectului au loc activități de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziții publice.
În urma implementării proiectului, cele două blocuri finisate care vor găzdui Centrul de Inovare și Transfer Tehnolgic vor fi conectate la electricitate, rețele de apă și canalizare, rețeaua Internet și alte rețele de telecomunicații. Totodată, va fi creată o structură de management a Centrului, instituită în baza unui Regulament de funcționare. La fel, Centrul va exercita un impact asupra celor peste 4500 de studenți ai Universității din Bălți care vor beneficia de laboratoare, spații de co-working și de expoziții, zone de printare 3D, robotică, microelectronică, fablab. Astfel, și companiile din domeniile fashion, IT, inginerie, creativitate și automotive din Regiunea de Dezvoltare Nord vor putea crea proiecte de colaborare și cercetare cercetare și dezvoltare tehnologică (R&D).
Proiectul va fi implementat într-un larg parteneriat creat din diverse structuri guvernamentale şi neguvernamentale. În acest sens, a fost încheiat un Memorandum de înțelegere. Părțile semnatare ale Memorandumului sunt Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, Proiectul de Competitivitate din Moldova, Asociaţia Națională a Companiilor din domeniul TIC, Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare, Primăria municipiului Bălți și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Parteneri strategici de dezvoltare în cadrul proiectului sunt USAID, Suedia și UK aid, finanțatori ai Proiectului de Competitivitate din Moldova, care va susține implementarea proiectului „Crearea în municipiul Bălți a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord”. Contribuția Proiectului de Competitivitate din Moldova ține de dotare cu mobilier şi echipamente a spațiilor renovate ale viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord.
Valoarea totală estimativă a proiectului se cifrează la 37,54 milioane de lei, din care 28,50 milioane de lei – din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat, prin Decizia nr. 23/20 din 04.08.2020, alocarea a 16 milioane de lei pentru lucrările ce urmează să fie executate până la sfârșitul anului 2020.