În perioada 12-13 mai, la Belgrad, Serbia, membrii NALAS, Rețeaua asociațiilor autorităților locale din sud-estul Europei, s-au întrunit în cadrul Adunării Generale. Din NALAS fac parte toate țările balcanice, inclusiv Republica Moldova, România, Albania, Slovenia, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina etc. De la începutul pandemiei, aceasta este prima Adunare Generală care se desfășoară cu prezența fizică a participanților. Menționăm că pe parcursul ultimului an, Republica Moldova a deținut președinția NALAS, Tatiana Badan fiind prima președintă femeie a acestei rețele internaționale. Președinta CALM a primit și o diplomă pentru dedicație și implicare în perioada mandatului său de președintă a NALAS. În cadrul evenimentului de la Belgrad, președinția rotativă a NALAS a fost transmisă primarului municipiului Leskovci, președinte al Asociației Orașelor și Municipiilor din Serbia, Gorna Cvetanovic.

Participanților la Adunarea Generală le-au fost prezentate rapoartele de activitate ale NALAS pe parcursul ultimului an și au fost trasate obiectivele pentru perioada următoare.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, delegații celor 12 țări – membre ale NALAS, reprezentate de asociațiile naționale ale APL, au făcut schimb de opinii privind activitatea APL, reformele, descentralizarea, accentul fiind pus pe problemele și pericolele cu care s-au confruntat și se mai confruntă APL din regiune, inițial din cauza crizei pandemice și acum din cauza acțiunilor militare din Ucraina.

Vicepreședintele CALM, primarul orașului Ștefan Vodă, Vladislav Cociu a scos în evidență mai multe aspecte ce vizează activitatea APL în această perioadă și rolul deosebit al APL în lupta contra pandemiei și în gestionarea crizei refugiaților. Potrivit lui Vladislav Cociu, acțiunile exemplare ale autorităților locale demonstrează încă o dată necesitatea consolidării capacităților APL prin descentralizarea financiară și acordarea pârghiilor necesare pentru a soluționa problemele cetățenilor din comunități.

Viorel Furdui a amintit că anume aceste deziderate sunt promovate de CALM de la începutul activității sale, acest mesaj fiind transmis tuturor țărilor participante la Adunarea Generală a NALAS. „În cadrul NALAS există o înțelegere deplină a faptului că APL joacă un rol important în gestionarea acestor crize, situații excepționale, în dezvoltarea țărilor lor, dar și în parcursul european al statelor din această zonă.”

NALAS este o organizație care a și-a adus aportul la stabilizarea situației în Balcani, în mod special, dar și la dezvoltarea capacităților instituționale ale asociațiilor membre, inclusiv  la sporirea calității prestării serviciilor membrilor săi. NALAS a avut un rol important și la crearea CALM din Republica Moldova, susținând inițiativa de consolidare a APL în cadrul unei asociații naționale. Datorită suportului NALAS oferit CALM, un grup format din circa 40 de  primari a avut ocazia să viziteze acum 12 ani una dintre cele mai puternice asociații reprezentative a autorităților locale din sud-estul Europei, cea din Bulgaria. Astfel a fost posibilă crearea CALM în 2010, în mare parte fiind preluate modelul și experiența de funcționare a instituției bulgare.

Imprimare