Fără o descentralizare reală, reprezentanții APL nu vor avea instrumente pentru a răspunde nevoilor cetățenilor 

Promovarea intereselor autorităților locale, un dialog efectiv dintre administrația locală și cea centrală, importanța descentralizării, colaborarea la nivel asociativ între reprezentanții APL din România și Republica Moldova – acestea au fost principalele subiectele abordate de către președintele Klaus Iohannis cu primarii de orașe din România și din Republica Moldova, membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Evenimentul a avut loc la București, în contextul celebrării celor 25 ani de activitate a Asociației Orașelor din România (AOR). CALM a mulțumit pentru suportul pe care România îl oferă Republicii Moldova și și-a manifestat interesul privind identificarea unor noi modalități de colaborare între APL de pe cele două maluri ale Prutului.  

Președintele României a afirmat că Republica Moldova rămâne a fi o preocupare a sa. „Au fost comunități sprijinite, reabilitate grădinițe, s-au adus microbuze școlare etc. Ajutor a fost și este în continuare, fiindcă noi ne vedem ca actor principal în parcursul european al Republicii Moldova.”  

Klaus Iohannis a încurajat autoritățile locale să colaboreze la nivel asociativ, dar și la nivel de comune  sau orașe înfrățite. „Să se colaboreze și la nivel de Guvern, cu sprijinul nostru din România, dar împreună cu partenerii din Republica Moldova  și atunci lucrurile pot fi reașezate într-o albie firească. Instituțional și transparent se pot rezolva toate problemele”, a punctat Klaus Iohannis.  Președintele României i-a asigurat pe aleșii locali că și de acum încolo se va implica atunci când va fi vorba de interesele comunităților locale. „Interesul României este de a sprijini Republica Moldova în parcursul său european – un partener și un prieten foarte apropiat și natural”, a afirmat președintele român.

În același context, Klaus Iohanis a menționat că este foarte important să nu uităm ce reprezintă administrația locală. „Este partenerul direct al cetățeanului. Până la urmă, în majoritatea cazurilor, cetățeanul nu vă întreabă de la ce partid sunteți, ci când veți asfalta drumurile, când vor avea apă sau canalizare, când se reabilitează școala, când puneți termopane la căminul cultural ș.a.m.d. Pentru a avea răspuns la aceste întrebări, trebuie să aveți două lucruri: decizia și banii, adică autonomie locală și respectarea principiului subsidiarității. Astfel,  relația pe care o aveți cu cetățeanul va fi una foarte bună.”

Președintele României a confirmat că fără o descentralizare reală, dusă la bun sfârșit, reprezentanții APL nu vor avea instrumente pentru a răspunde nevoilor cetățenilor. „Cred că este cazul să revenim la un lobby foarte intens și să vedem ce se poate face la capitolul descentralizare”, a afirmat Klaus Iohannis.

Serviciul de Comunicare al CALM





















Imprimare