Tinerii fac modernizarea și dezvoltarea locală în afara geografiei și vârstei prin valorificarea inovativă a tradițiilor
Voi ce ziceți că fac tinerii din ziua de azi? Gura lumii zice că aceștia își pierd timpul pe rețele de socializare, sunt pasivi, nu au scopuri mărețe, nici un interes pentru lucruri concrete și… câte și mai câte.
Juniori din zeci de Asociații de băștinași din țară vin să demonstreze inversul prin tot ce fac în satele și orașele de unde provin. Mai mult ca atât, aceștia setează un nou trend – dezvoltă localitățile prin valorificarea inovativă a tradițiilor și obiceiurilor alături de maturi și seniori.
Tanti Anuța din Selemet de o viață păstrează războiul de țesut în casa mare. Este ca o relicvă păstrată de la mama și bunica ei. Așa cum tinerii din ziua de azi nu mai știu cum ajunge lâna de pe oi într-un covor frumos înflorat, iar firul de ață un prosop frumos brodat, se crea o mare lacună între generații. În sat erau sute de prosoape prin casele oamenilor, dar cui mai trebuiau aceste ”vechituri” în timp ce magazinele sunt pline de ștergare care mai de care? Astfel, Primăria satului, băștinașii din Selemet împrăștiați în toată lumea, împreună cu seniorii din localitate s-au gândit să pună capăt acestei nedreptăți. Au organizat un festival al prosopului – ”IProsop”.
Aflat la a patra ediție, festivalul adună mii de vizitatori din toată țara. Însă, cel mai important este faptul că festivalul adună zeci de tineri voluntari din Selemet și juniori – băștinași în a doua generație aflați peste hotarele țării. Anume ei sunt cei care promovează pe rețelele de socializare festivalul, participă la amenajare, organizează activități interactive și inspiră semenii lor să aprecieze valoarea lucrului manual, tradițiilor și obiectelor artizanale. Tanti Anuța este cea care le organizează ateliere de țesut pentru a-i învăța dibăcie. Doar astfel, tradițiile au șansa să nu dispară în câțiva ani, dar să se perpetueze din generație în generație.
Acum Selemet a ajuns o destinație turistică bine cunoscută, unde tinerii sunt gazde la pensiuni, ghizi turistici și inițiatori de noi proiecte.
Exemplele de bune practici nu se opresc aici. Tinerii din Asociațiile de băștinași și primăriile din localitățile Cărpineni, Selemet, Geamăna, Sipoteni și Bahmut au demarat o inițiativă comună pentru a avea rezultate mai largi în dezvoltarea turismului local prin valorificarea tradițiilor și obiceiurilor – proiectul ”Școala tânărului voluntar pentru dezvoltarea destinațiilor turistice”.
Au discutat cu seniorii, au aflat legende, au participat la instruiri privind marcarea și dezvoltarea traseelor turistice, au luat aparatele de fotografiat, periile și vopselele ”é voilà” – au apărut 5 trasee turistice în format electronic și marcate fizic, cu toate actele informaționale de suport privind descrierea lor și atracțiile turistice existente, cu fotografii de la fiecare traseu, pensiune și obiectiv turistic. Mai mult ca atât, juniorii AdB vor descrie toți pașii parcurși și lecțiile învățate pentru a împărtăși cu toții tinerii din țară metodologia de lucru.
Astfel, cu pași mici, zeci de tineri din Asociațiile de băștinași își cresc abilitățile profesionale, dar și spiritul civic. Mai mult ca atât, aceștia ajung cei mai buni promotori ai tradițiilor locale adunate de la generațiile de aur ale localităților.
În așa mod, de câțiva ani, tinerii parte a 12 Asociații de băștinași, partenere ale proiectului Elveția-PNUD ”Migrație și dezvoltare locală” s-au luat la întrecere – cine va face din tradiție și ospitalitate un produs turistic care să dezvolte localitatea. Aceștia au intrat în dialog cu agenții economici locali, cu seniorii satului și, împreună, dezvoltă oferta turistică prin practicarea și promovarea lucrului manual, organizarea de festivaluri, marcarea de trasee turistice în baza legendelor iscodite de la vârstnicii satului. Astfel, parteneriatul tinerilor cu seniorii din localități a fost de un real folos pentru 12 comunități rurale. Acestea au rezultat în crearea de:
15 noi trasee turistice
60 de afaceri de ospitalitate nou create și extinse
30 de pensiuni nou dezvoltate
Peste 270 de noi locuri de cazare în pensiunile susținute
5 centre locale de informare turistică nou înființate
Astfel, tradițiile și meșteșugăritul atribuit doar persoanelor în etate, ajung să meargă mână în mână cu dezvoltarea economică locală doar cu suportul tinerilor entuziaști din țară și Diasporă. Doar așa, modernizarea și dezvoltarea locală ajung să fie în afara ariilor geografice și vârstei.
Tinerii din AdB-uri mai sunt implicați în proiecte de dezvoltare economică locală, produse noi și branding, dezvoltarea spiritului civic, proiecte de infrastructură și sociale. Toate #UnitiPentruAcasa
Proiectul Elveția-PNUD ”Migrație și dezvoltare locală” este realizat în perioada 2016-2022 în vederea valorificării fenomenului migrației pentru dezvoltarea locală prin crearea Asociațiilor de băștinași. La moment, în țară sunt aproximativ 160 de Asociații de băștinași și grupuri de inițiativă. Acestea au realizat sute de proiecte pentru dezvoltarea localităților de baștină, tinerii și seniorii fiind două aripi care asigură sinergia locală și gradul masiv de implicare a populației de toate vârstele.