Izvorul din Balinți a devenit o comoară fără preț pentru locuitorii mai multor sate din nordul republicii. După renovarea cișmelei, oamenii vin aici nu doar să-și potolească setea, ci și, respectând tradiția lăsată de strămoși, să spele plapumi și covoare.

Datorită Programului Național ”Satul European Expres”, izvorul din satul Balinți, comuna Iarova, raionul Soroca, a fost curățat și amenajat, astfel încât zona din preajma acestuia este acum de nerecunoscut. Nu doar localnicii folosesc din plin apă de izvor, ci și oamenii din satele învecinate, care se confruntă mai ales vara cu un deficit acut de apă. 

Proiectul a inclus curățarea, repararea și amenajarea întregii zone în care se află izvorul, inclusiv curățarea sursei de apă și renovarea bazinului de acumulare, construit în urmă cu mai bine de trei decenii și care până mai ieri se afla într-o stare deplorabilă. Acum, apa acumulată în acest rezervor ajunge prin țevi în gospodăriile localnicilor, care o folosesc pentru băut, pentru irigarea terenurilor agricole și pentru alte necesități casnice.

Potrivit primarului din Balinți, Ion Chiriac, acest izvor a fost lăsat în paragină mulți ani, iar toate încercările de până acum ale localnicilor de a-i da o nouă viață au eșuat, principala cauză fiind lipsa de resurse financiare. Inițiativa de renovare a izvorului a fost discutată în cadrul mai multor consultări publice ale sătenilor, care au decis ca anume acest proiect să fie depus pentru Concursul de finanțare în cadrul Programului Național ”Satul European Expres”.

”Acum, izvorul și teritoriul  adiacent a devenit principala atracție pentru oamenii din sat, acest spațiu transformându-se într-o veritabilă zonă de agrement. Putem spune cu încredere că avem o carte de vizită deosebită a satului nostru. Este o comoară fără preț, care aduce bucurie și trecătorilor care fac un popas ca să se răcorească cu o cană de apă de izvor.

Mulțumim autorităților statului pentru finanțarea generoasă care ne-a permis să renovăm acest obiectiv. Astăzi, îl putem admira frumos amenajat, iar locuitorii din toate satele din jur, care se confruntă cu o mare lipsă de apă, au acces nelimitat la izvorul nostru.  Apa a fost testată în laboratorul din Chișinău și a fost confirmat prin acte că este potabilă și corespunde standardelor de calitate. Această inițiativă este o adevărată binecuvântare pentru comunitate”, a adăugat primarul.

Izvorul din Balinți este o sursă de apă de neînlocuit pentru cei 235 de locuitori ai satului, inclusiv pentru 10 fermieri, precum și pentru oamenii din patru localități  învecinate.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 450 de mii de lei. Întreaga sumă a fost alocată de către Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Imprimare