O singură piesă de echipament poate produce o diferență semnificativă într-o comunitate. Ea poate îmbunătăți eficiența și eficacitatea furnizorului local de servicii. Dar poate, de asemenea, salva vieți, în situațiile în care ambulanța trebuie să ajungă la un cetățean aflat în dificultate, în ciuda zăpezii care a căzut peste noapte.
Localitățile din Republica Moldova se confrunta cu provocările legate de procesul de deszăpezire, de nivelare a drumurilor neasfaltate, de gestionare a deşeurilor, şi multe altele. Problema principală a localităţilor constituie faptul că echipamentele existente sunt fie insuficiente, fie învechite, fie chiar sunt lipsă pentru anumite servicii comunitare.
În perioada noiembrie-decembrie 2014, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a donat 33 piese de echipament specializat şi 3.430 containere pentru deşeuri solide celor 32 oraşe centre-raionale ale Moldovei. Opt autocamioane pentru gunoi, şase autogredere, opt maşini de vidanjare, două maşini de intervenţie, o autospecială cu nacelă şi opt excavatoare au fost oferite de către USAID pentru a susţine capacităţile autorităţilor locale de a îmbunătăţi serviciile publice în domeniile de apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor solide, iluminat stradal, încălzire, repararea străzilor locale, şi gestionarea spaţiilor verzi.
După o lună din momentul primelor donaţii anumite îmbunătăţiri ale serviciilor publice sunt deja sesizabile. În Leova, gradul de acoperire a serviciului de colectare a deşeurilor a crescut cu 3%, oferind posibilitatea unui număr de 98 gospodării de a primi acces la acest serviciu. În Ialoveni, cele 1.500 containere pentru gunoi donate de USAID au extins aria de acoperire a serviciului de salubrizare pentru gospodăriile private de la 32% la 80%, contribuind astfel la un serviciu mai eficient de colectare şi de transportare a deşeurilor, şi, ca rezultat, la îmbunătăţirea stării sănătăţii în localitate. La Ştefan Vodă, 250 gospodării au primit acces la serviciile de colectare a gunoiului. De asemenea a crescut şi frecvenţa colectării deşeurilor. În Șoldănești timpul de intervenție și lucrările de reparații în sistemul de canalizare a fost redus cu 66%. Timp de o lună, echipamentul produs de 2.500 lei (echivalentul a 150 de dolari) ca venit, și economii anuale de 12.000 lei (echivalentul a 700 dolari SUA) ca economiile la bugetul întreprinderii municipale Șoldănești, oferind posibilitatea pentru îmbunătățirea furnizării de servicii.
S-au creat condiții pentru o eficientă cooperare inter-comunitară, datorită partajării autogrederelor cu localităţile învecinate în Rezina (satele Stihnaia și Ciorna), a maşinii de vidanjare la Drochia (satele Sofia și Baroncea), de asemenea la Edineţ şi Sîngerei. Cele două maşini de vidanjare din Edineț deservesc cetățenii din Edineț (20 mii locuitori) și ai orașului învecinat Cupcini (10 mii locuitori). Ambele maşini (cu operatori) lucrează în aceste orașe, contribuind astfel cu venituri la bugetul întreprinderii, acopernd astfel costurile de întreținere și ducând la îmbunătățiri în alte servicii.
Autogrederul din Florești a reușit să producă economii de 40 mii lei (echivalentul a 2,3 mii dolari SUA), o sumă care anterior era folosită pentru închirierea echipamentelor de întreținere drumurilor mici neasfaltate. 80 mii lei (echivalentul a 4,7 mii dolari SUA) vor fi economisiţi în timpul iernii pe procesul de deszăpezire. Un alt mare avantaj este şi faptul că în această iarnă, cetățenii au beneficiat de aceste servicii imediat, fără întârzierile de care aveau parte în anii precedenţi. La Cahul, cele 200 containere zincate au permis înlocuirea a 50% din containerele existente vechi și deteriorate, îmbunătățind astfel nivelul de salubritate și de sănătate în oraș. În Călărași, întreținerea drumurilor (distribuția nisipului) a durat mult mai puțin pe timpul ninsorilor din decembrie 2014, ca urmare a utilizării noului excavator; acesta a fost de asemenea utilizat şi pentru construcția conductei de canalizare.
Cu suportul poporului american, toate cele 32 oraşe partenere şi-au sporit accesul şi calitatea serviciilor publice, economisind totodată resursele bugetare. Prin intermediul USAID LGSP, autorităţile locale sunt acum mai pregătite pentru exercitarea autonomă a puterii la nivel local pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova. Oraşele au devenit astfel mai curate, mai confortabile şi un loc mai bun de trai.
Sursa: Success_Story_USAID.pdf