Ala Guzun este primară la al doilea mandat în comuna Bilicenii Vechi, Sângerei.
Despre localitate…
Cu o istorie atestată de peste 4,5 secole, de la Ion Vodă încoace, Comuna Bilicenii Vechi este situată lângă râul Ciulucul Mare, la 11 km de orașul Sîngerei, 15 km de orașul Bălţi și 110 km de capitala ţării – Chişinău, pe traseul republican Chişinău – Bălţi. Cu o populație de 3250 și 1135 gospodării, localitatea se dezvoltă activ în ultima perioadă, atât în domeniul economic cât și în cel social.
Localitatea are un specific economic prioritar agrar, în acest sector activează 5 agenți economici mari și alți circa 20 producători locali mici.
Comuna se mândrește cu o biserică construită încă în anul 1886, în formă de cruce, în stil rusesc clasic și mănăstirea de la Coada Iazului, fondată în 1996, fiind reconstruită pe baza unui schit vechi.
Înfrățiri existente:
– nu există
În cei 7 ani de mandat, Ala Guzun, alături de echipa sa a muncit enorm în mai multe domenii de interes local și a reușit să realizeze un șir întreg de proiecte și practici eficiente în gestionarea acestora:
-Iluminare stradală: la etapa accederii Alei Guzun în funcția de primară, localitatea era iluminată în proporție de 5-7%, cu un sistem vechi și ineficient. În 2018 primăria a devenit partener al Programului Comunitatea Mea, implementat de IREX și astfel localitatea a beneficiat de un grant de 60 mii $ și a fost inițiat procesul de iluminare stradală, prin extinderea sistemului cu 7,9 km. „În 2019 am beneficiat de un alt grant din partea Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, în valoare de 966 mii lei și au fost construiți încă 10 Km de iluminat stradal. Un rol semnificativ în procesul de iluminare l-a avut implicarea activă a cetățenilor din comunitate, care au contribuit financiar la realizarea sistemului de iluminat. Fiecare gospodărie a contribuit cu 300 lei, cetățenii s-au organizat și implicat activ, principiul de selectare a sectoarelor care urmau să fie iluminate a fost primul venit primul servit. Astfel, cetățenii s-au mobilizat și au colectat contribuția pe care o depuneau în contul primăriei, reușind să colecteze 190,4 mii lei. Și primăria a contribuit cu 1,02 mil. Lei și astfel au fost construiți 31,5 km de iluminat stradal, cu corpuri led, moderne și eficiente, acoperind necesitatea de iluminare stradală la peste 95% din localitate;
– Alimentarea cu apă este o altă problemă majoră a localității, în 2019 aceasta lipsea în totalitate. În 2021 a fost dat în exploatare sistemul de alimentare cu apă, rețelele fiind construite pe o lungime totală de 35,6 km, valoarea lucrărilor fiind de 11,65 mil. Lei, proiectul a fost finanțat din Fondul Ecologic Național, iar contribuția primăriei și a localnicilor au asigurat 100% localitatea cu apă. Actualmente, 965 din gospodării sunt conectate la sistemul de aprovizionare cu apă care este conectat la magistrala Soroca-Bălți;
– Extinderea gazificării a fost posibilă prin intermediul unui proiect investițional cu contribuția primăriei și a locuitorilor din comuna Biliceni. Cu o contribuție de 1,1 mil. de lei din partea primăriei și un milion de lei din partea cetățenilor din localitate, această realizare a permis asigurarea cu sistem de gazificare a încă 270 de gospodării din localitate. Astfel, 45 la sută din cetățeni sunt conectați la această rețea, alți 10% au posibilitatea să se conecteze;
– Renovarea grădiniței. În această perioadă s-au realizat mai multe lucrări de mentenanță și amenajare a spațiilor adiacente la Grădinița din localitate. Au fost schimbate parțial geamurile, a fost modernizat sistemul de încălzire al instituției și izolarea parțială a acesteia, a fost majorat de la 4 la 8 numărul grupelor. Infrastructura adiacentă a fost și ea modernizată, au fost montați peste 450 metri pătrați de pavaj, a fost renovat locul de joacă pentru copii prin instalarea a peste 10 complexe noi de joacă;
Dezvoltarea economică a localității este unul dintre dezideratele APL din Bilicenii Vechi. Prezența agenților economici puternici în localitate asigură locuri de muncă și încasări la bugetul local. Astfel, în perioada anilor 2019-2020, a fost implementat primul proiect cu finanțarea IFAD, în cadrul căruia a fost construit drumul de acces în variantă albă către extravilanul agenților economici, cu o lungime de 1,8 km.
În perioada anilor 2020-2021 a fost realizat al doilea proiect cu finanțarea IFAD. Astfel a devenit posibilă renovarea cu beton asfaltic a unei porțiuni de 1,67 km de drum, valoarea lucrărilor fiind de 6,832 mil. lei. În rezultatul acestor lucrări a fost creat acces către depozitele frigorifice ale agenților economici din localitate. Agenții economici au contribuit și ei la construcția acestor drumuri. Aceștia au achitat 30% din costurile primului proiect și 50% în cazul celui de-al doilea. Implicarea agenților economici la dezvoltarea infrastructurii localității oferă mai multe avantaje și asigură dezvoltarea mai dinamică a comunei;
– Parcuri…În această perioadă au fost construite de la zero două parcuri mici în localitate.Cu suportul ALDA, în cadrul programului AGREED, în anul 2020 a fost construit parcul de lângă grădinița de copii, care include scenă de vară, iluminat stradal, bănci și alei pavate. În 2022, cu suportul Suediei, UN WOMEN, în parteneriat cu CALM și contribuția primăriei, a fost montat locul de fitness din parc. Al doilea parc a fost construit cu suportul Guvernului Elveției, în cadrul proiectului Viață Sănătoasă, în parteneriat cu administrația publică locală: au fost montați peste 150 m2 de pavaj, două leagăne, sisteme de iluminare pentru parc, foișor și loc de fitness.
Experiența acestor două proiecte de infrastructură socială au contribuit la dezvoltarea unei alte practici frumoase în comunitatea Bilicenii Vechi – implicarea voluntară a cetățenilor la dezvoltarea localității și amenajarea spațiilor publice, a infrastructurii sociale. Această experiență a culminat prin crearea Aleii Voluntarilor din Bilicenii Vechi.
– În 2019 a fost construit mini stadionul de fotbal cu acoperire artificială din localitate, în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal și suportul Consiliului Raional
Obiectivele majore ale APL din Bilicenii Vechi:
– asigurarea localității cu sistem de sanitație;
– eficientizarea energetică a tuturor instituțiilor publice;
– dezvoltarea infrastructurii drumurilor;
– dezvoltarea platformei economice a localității, etc.
Despre rolul CALM în activitatea primarei…
Un rol aparte și foarte important în consolidarea capacităților l-a jucat Rețeaua Femeilor din cadrul CALM. Datorită asociației, am acumulat o experiență importantă în cadrul instruirilor și ședințelor de coordonare în domeniul activismului civic, liderismului, egalității de gen, administrație publică, rolul femeii în politică. Tot acest suport a contribuit la crearea competențelor și abilităților necesare în procesul de administrare a Primăriei, a comunității. Modelele promovate în cadrul acestor activități, dar și posibilitatea de a cunoaște femei active, care au înregistrat rezultate remarcabile au contribuit la creșterea încrederii personale și mi-au dat forțe de a schimba lucrurile în folosul cetățeanului.
Despre motivație…
Sunt convinsă că prin implicarea cetățenilor și agenților economici vom dezvolta localitatea noastră.
Despre visele unei primare…
Ne dorim să construim un sat european, cu o infrastructură prietenoasă pentru toate categoriile sociale, cu posibilitatea ca toți locuitorii din Bilicenii Vechi să aibă un trai decent, la ei acasă.