Ion Vîrlan este primar la al treilea mandat în orașul Mărculești. În 1994 localității i-a fost conferit statutul de oraș. În Mărculești locuiesc 2050 de locuitori. Primarul spune că o problemă ar fi cădirile din centrul localității care sunt lăsate să degradeze și nu pot fi utilizate deoarece nu sunt la balanța APL.

Ce avantaje are localitatea Dvs având statut de oraș?

Ion Vîrlan: În perioada sovietică era destul de dezvoltată industria, după proclamarea independenței Republicii Moldova aproape nimic nu a rămas. Suntem în căutarea agenților economici și atragerea investițiilor în localitate. Avem un frigider cu o capacitate de două mii de tone, am reușit pavarea a 2340 metri pătrați de trotuar. Am reparat peste 2 km de asfalt etc.

Clădirile care erau în perioada sovietică s-au păstrat, ar putea fi valorificate?

Ion Vîrlan: Încă până a deveni eu primar acestea au fost scoase la licitație și vândute. O parte din ele sunt proprietăți private. Nu putem găsi proprietarul clădirii unde a fost fabrica de conserve, multe dintre ele sunt amplasate în centru și strică din aspectul localității. Încercăm să identificăm soluții pentru a le valorifica.

Cine ar trebui să intervină dacă proprietarul nu e de găsit sau dacă acesta nu poate sau nu vrea să gestioneze acest bun?

Ion Vîrlan: Noi mai avem clădiri care au nu sunt utilizate, cum ar fi școala profesională  sau cea auxiliară. Trebuie de schimbat destinația acestora pentru a le putea realiza sau să fie posibil de deschis afaceri în aceste încăperi. Acest lucru deocamdată este imposibil. Deja de trei ani mă adresez Consiliului raional, reprezentanții Consiliului vorbesc cu autoritățile naționale și, deocamdată, fără succes, de parcă acest lucru ar trebui să-l facă Strasbourgul, dar nu Chișinăul. Sunt niște lucruri simple care ne periclitează activitatea. Agenții economici își manifestă interesul dar nu putem face nimic în cazul în care o clădire este la evidența Ministerului Educației, de exemplu. Pentru a putea dezvolta localitatea este nevoie de schimbat destinația acestor bunuri.

Dacă s-ar găsi un investitor mare care să dorească să vină la Mărculești, ar fi oameni doritori să se angajeze?

Ion Vîrlan: Sunt doritori, orașul Mărculești este înconjurat de mai multe sate megieșe. Noi avem peste 150 de oameni care lucrează la Bălți sau Florești, iar dacă ar avea un loc de muncă în localitatea natală ar fi mult mai simplu. Acum trei ani un tânăr a inițiat o afacere și nu găseam spațiu pentru el. Astăzi acesta are 60 de angajați și activează în partea grădiniței ce nu era funcțională.

Ce vă doriți să reușiți să realizați în acest mandat?

Ion Vîrlan: Doresc ca localitatea  noastră să aibă sistem de canalizare, drumuri asfaltate, să aibă într-adevăr un aspect orășenesc.

Ce părere aveți despre activitatea CALM?

Ion Vîrlan: Avem păreri bune deoarece este un protector al nostru, un sindicat datorită căruia se soluționează multe probleme. În 2010 -2013 primarii aveau 3000-3600 de lei salariul și datorită CALM s-a reușit majorarea acestora.

Vă mulțumim!

Imprimare