Candidatul desemnat la funcţia de premier, Ion Sturza, susţine că îşi doreşte o administraţie publică locală modernă la fel ca în alte state. Unul dintre paşii propuşi de către premierul desemnat, în dezvoltarea administraţiei locale, este regionalizarea acesteia, transmite IPN.
În opinia lui Ion Sturza, problema fundamentală în Republica Moldova este că politicienii se uită la cetăţeni ca la votanţi, iar la autorităţile publice locale ca la un instrument mobilizator al votanţilor. „Pentru politicieni sunteţi votanţi. Dacă am ajunge să avem un stat inclusiv, şi statul ar face serviciile pentru cetăţeni, pentru noi ar fi perioada de glorie”, a declarat astăzi premierul desemnat în cadrul întrevederii cu membrii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.
Potrivit lui Ion Sturza, programele de dezvoltare regională, inclusiv asistenţa financiară de peste hotare, nu trebuie repartizată pe criterii politice, aşa cum se întâmplă în prezent. „Atunci când Guvernul va fi învestit, trebuie să fim pregătiţi pentru un val de proiecte de peste hotare. Nu trebuie să ne ruşinăm să luăm diferite utilaje de mâna a doua de la statele europene. Nu trebuie de aşteptat guvernul sau un ministru genial la dezvoltarea teritorială, trebuie să acţionăm din proprie iniţiativă”, a declarat candidatul desemnat.
Referitor la eficienţa administraţiilor publice locale, Ion Sturza a declarat că din cele peste 900 de primării care sunt în ţară 250 nu se încadrează în prevederile legislative pe motiv că localităţile au un număr foarte mic de cetăţeni. „Apar discuţii că ar trebui să se unească unele sate pentru a fi mai eficiente. Foarte mult înseamnă cooperarea între primării. Eu mă bucur că primarii au început să vorbească în termeni economici şi se gândesc la dezvoltarea economică a localităţii”, susţine Sturza.
Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale, Viorel Furdui, a menţionat că într-o societate dezbinată, cu cinci ani în urmă s-a reuşit unificarea autorităţilor publice locale. „În ultimul timp auzim că trebuie să dezvoltăm economic ţara, social, educaţional, că trebuie să luptăm împotriva corupţiei. Aceste priorităţi le auzim de mai mult de 20 de ani. Toate strategiile, planurile parlamentare au fost elaborate şi au rămas doar pe hârtie”, a menţionat Viorel Furdui. Potrivit lui, în viitorul program de guvernare e nevoie neapărat să se ţină cont şi de administraţia publică locală, pentru că aceasta va fi neglijată şi nu va fi motivată, lucrurile vor rămâne neschimbate.