Ion Lupașcu este primar la al treilea mandat al localității Mândâc, Drochia. Consideră că un conducător bun trebuie să păstreze specialiștii buni, nu să schimbe și mătura atunci când ajunge într-o anumită funcție. Una dintre problemele Republicii Moldova ar fi că toți tinerii vor să aibă studii superioare, indiferent dacă au sau nu capacități.

La 25 de ani ați devenit primar. S-au schimbat multe din 2011 și până în prezent?

Ion Lupașcu: Mi-am dorit să schimb condițiile de trai ale populației, aspectul satului. Credeam că va fi mult mai ușor, dar când am venit în funcție am văzut că sunt multe momente grele în acest proces de soluționare a problemelor. Unul dintre impedimentele care a fost la începutul activității mele dar și acum este deficitul de finanțe. Oricare dintre primari dacă ar avea resurse suficiente, cu siguranță ar reuși să facă schimbările pe care ni le dorim cu toții.

De unde luăm aceste resurse?

Ion Lupașcu: În Mândâc nu avem fabrici sau uzine care ar putea aduce venituri în bugetul local, sunt doar agenții economici pe teritoriul satului, iar din activitatea acestora venitul este foarte mic. Oamenii nu înțeleg că bani nu sunt și din puținul pe care îl avem, dar și din economiile pe care le facem trebuie să soluționăm problemele. Salvarea în cazul nostru sunt proiectele și identificarea finanțatorilor.

Ce proiecte ați reușit să implementați în Mândâc?

Ion Lupașcu: Am realizat 13,5 km de apeduct. Avem proiectul pentru tot satul și a doua etapă am început-o în 2019. Am obținut 4 milioane de lei de la Fondul Ecologic și acum se lucrează la realizarea acestor lucrări. Am reușit să reparăm unele drumuri, grădinița, avem iluminare stradală, am renovat și amenajat izvorul central.

Tinerii își văd viitorul în Mândâc?

Ion Lupașcu: Cred că aceasta nu este doar problema satului Mândâc dar a tuturor localităților. Eu ca și tânăr primar mă gândesc ce ar putea să facă ei în sat? Tineretul vrea un loc stabil de muncă. Cred că și populația e vinovată într-o măsură oarecare. Toți părinții vor ca copiii lor să aibă studii superioare. Are acel tânăr capacități sau nu, mama vinde tot de prin jurul casei și plătește pentru ca odrasla sa să fie cu studii superioare. Noi trebuie să înțelegem că Republica Moldova nu are nevoie de atâția tineri cu studii superioare. Este nevoie de lăcătuși, de sudori, de electricieni, care nu sunt rău plătiți și cu toate acestea nu avem asemenea specialiști.  Eu înțeleg că fiecare vrea să fie îmbrăcat și să fie deștept, dar trebuie să existe un echilibru în toate. Din acest motiv nici nu avem cadre iar tineretul pleacă din sate, obține aceste studii superioare și peste hotare muncește la negru.

La primărie echipa este completă, formată din specialiști buni?

Ion Lupașcu: La acest capitol lucrurile sunt îmbucurătoare, echipa e bună, mă înțelege, mă susține, îmi dă un sfat, cred că acesta este norocul meu. Un conducător trebuie să asculte sfaturile altora, nu așa cum cred unii că atunci când ajung în această funcție de ales local trebuie să schimbe și mătura de la primărie. Specialistul bun trebuie să rămână în funcție, indiferent de viziunile lui. Recent a fost lansat concursul pentru funcția de inginer cadastral și sper că va câștiga o persoană pregătită.

Pentru al treilea mandat ce vă doriți să faceți în Mândâc?

Ion Lupașcu: Foarte multe lucruri. Eu cred că cu cât ai mai multă experiență cu atât mai greu este de lucrat. Cunoști mai bine problemele dar nu știi de unde să aduci finanțarea necesară pentru a le soluționa. Vreau ca toată populația să aibă acces la apă potabilă, vreau să repar mai multe drumuri, mai avem de lucru la iluminatul stradal. Avem un agent economic care intenționează să deschidă o patiserie și astfel vom deschide niște locuri de muncă.

La Drochia sunt locuri de muncă unde s-ar putea angaja și oamenii din Mândâc?

Ion Lupașcu: Și la Drochia ar fi nevoie de construit sau de dezvoltat ceva pentru  a putea atrage oamenii. Cam 1-2% din consătenii mei lucrează la Drochia. Sperăm că noua conducere va crea locuri de muncă, deoarece aceasta este unica ieșire din situație pentru RM, raionul Drochia, dar și pentru satul meu. Crearea locurilor de muncă și salarizarea la timp îi vor motiva pe oameni să rămână acasă. Noi în calitate de primari ne străduim să creăm condiții dar uneori ne întrebăm pentru cine să le creăm? Investim foarte mult în sate – apeductul, canalizarea, iluminarea stradală necesită cheltuieli dar oamenii pleacă.

Vă mulțumim!

Imprimare