Primarul care a schimbat Chișinăul
Primar General al Municipiului Chișinău
Născut pe 30 iunie 1980, la Chișinău.
Studii: Facultatea de Matematică și Informatică, diplomă de licență; Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, diplomă de magistru; Academia de Administrare Publică – Specialitatea Administrare de stat și municipală; Școala Națională de Administrare pe lângă prim-ministrul Republicii Franceze, stagiu, Paris; Școala de Administrare din Berlin, Republica Federală Germania; doctorand în Administrație Publică, Federația Rusă.
Indiferent de simpatiile noastre politice, nu putem ignora faptul că orașul nostru a trecut printr-o transformare vizibilă. Străzile, parcurile, infrastructura și proiectele sociale au căpătat un suflu nou, iar încrederea oamenilor în schimbările reale a fost recâștigată. În centrul acestei evoluții se află Ion Ceban, primarul general al capitalei, omul care și-a asumat responsabilitatea de a face ordine, de a impune reguli clare și de a aduce orașul mai aproape de standardele unui adevărat centru european.
Astăzi, dar și în 2030 și mai departe, sunt actuale aceleași cuvinte – Casă, dezvoltare, eficiență, viziune, realizare, echipă.
Privesc în urmă și mă bucur să văd cum se transformă Chișinăul, or eu am primit încrederea cetățenilor, deci nu pot și nu am dreptul să-i dezamăgesc. Aici îmi cresc familia și sunt exemplu, în primul rând, în fața copiilor mei. Sigur că ne dorim să realizăm mult mai multe, doar că, în ultimii ani, și Chișinăul a trecut prin crize mari, provocate de pandemie, război, criza energetică, scumpirea facturilor, criza economică și cea politică, unde întâmpinăm mai multe blocaje. Toate acestea ne limitează în realizarea mai multor obiective pe care ni le propunem. Spre exemplu, doar în anul 2025, din cauza scumpirilor la energia electrică, vom fi nevoiți să achităm în plus 400 de milioane de lei din bugetul municipal, adică echivalentul a zece școli construite de la zero. Ca și în fiecare gospodărie, dacă se scumpește un serviciu, trebuie să tai din altă parte. Astfel, suntem nevoiți să renunțăm la importante proiecte de infrastructură planificate, doar ca să reușim cu propriile puteri, fără a fi ajutați din exterior.
Dar crizele se depășesc prin acțiuni strategice bine gândite și planificate împreună cu echipa, astfel încât să reușim să continuăm să dezvoltăm orașul, în fiecare zi. Pentru că adevăratul progres nu se măsoară doar în proiecte finalizate, ci în viziunea care le face posibile.
Unele decizii nu sunt tocmai bine văzute de unii sau alții, dar fiecare decizie este asumată. Inițial, mulți au fost deranjați de faptul că am scos sutele de bannere din oraș, am scos gheretele la licitație și am făcut ordine. Rezultatul însă e un oraș curat, benzi dedicate, podul Mihai Viteazul etc. Sigur că mai sunt multe de făcut și continuăm să realizăm noi obiective, iar la bază stă interesul locuitorilor și al Chișinăului.
Comunic foarte mult cu oamenii, merg des cu trotineta, iar în drum oamenii sunt cei care îmi mulțumesc sau îmi spun unde nu am ajuns și ce nu am făcut. Am mereu același răspuns: totul se rezolvă împreună cu echipa pe care o conduc, împreună cu oamenii care se implică, iar unde încă nu am ajuns să facem ceva, neapărat vom ajunge. În ultimii cinci ani am soluționat proiecte ignorate timp de 30 de ani. Sigur că mi-aș fi dorit mult mai multe dacă mi-ar permite bugetul… Iar mesajul cel mai frumos din partea oamenilor a fost votul lor și încrederea pe care mi-au acordat-o la alegeri.
Pentru mine toate proiectele, indiferent de mărime, sunt importante, prioritare și de suflet. Dar cele mai mari ar fi construcția bulevardului Mircea cel Bătrân și străzilor Mesager și Industrială. La fel, eficientizarea energetică și reabilitarea a încă 50 de grădinițe, dar și reabilitarea râului Bîc, reparația podului Mihai Viteazul, unul dintre cele mai mari poduri din oraș.
Cel mai mare refugiu este acasă, în familie, în sectorul Buiucani și la părinți. Iar dacă e să aleg un loc în oraș unde să mergem, probabil este Parcul Dendrariu, Grădina Zoologică sau orice alt parc, pentru că în ultimii cinci ani am reușit să le reabilităm pe toate. Și, dacă mă veți întreba ce simt atunci când merg, o să vă spun că e un sentiment intens de mândrie.
Nicio funcție nu m-a schimbat ca om. Probabil doar faptul că am foarte puțin timp pentru familie, dar fac tot posibilul să recuperez și să mă implic.
Ceea ce am reușit să descopăr este să construiesc o echipă puternică, bazată pe profesionalism și pe dorința de a se implica și a munci mult. Am descoperit puterea de a asculta și de a comunica cu oameni care au diverse viziuni și astfel am reușit să obținem multe beneficii pentru oraș.
Pe parcursul ultimilor ani, probabil am avut discuții cu toți primarii. Nu mai am întrebări la ei, doar constatări despre felul în care au fost la conducere unii dintre ei. Nu poți să lași orașul să degradeze în halul în care l-am găsit acum cinci ani – cu datorii, infrastructura distrusă, unele entități municipale pe cale de faliment, proiecte zero, parcuri și străzile fără iluminat, trotuarele, mobilierul, transportul public, subteranele, totul era distrus, școli, grădinițe și clădiri abandonate, vândute, terenuri date la preț de nimic, în detrimentul bugetului municipal, pe care puteai face proiecte, businessuri acoperite.
Vreau ca, Chișinăul să continue să se dezvolte în ritmul în care am început și asta vom face mai departe, indiferent de piedicile care ni se pun.
Interviu: Rodica Ciorănică
Foto: Arhiva personală