Ion Bîzu este primar la al șaselea mandat în satul Cârpești, Cantemir. Este vicepreședinte al CALM și președintele filialei primarilor din acest raion. Aflăm din interviu care este cea mai importantă realizare așteptată de oamenii din Cârpești de mai mulți ani, ce rezultate se pot obține datorită unității cetățenilor, dar și din ce motive autoritățile publice locale trebuie mereu sa-și revendice drepturile.

Cu ce gânduri încheiați anul 2020?

Ion Bîzu: Cu gânduri bune, cu satisfacția că tot ce mi-am propus în anul 2020 am reușit să realizez și cu încredere că vom putea face față provocărilor din anul 2021.  Cred că în acest an am soluționat cea mai gravă problemă existentă în localitate – lipsa unui drum adecvat care să facă legătura cu traseul național. Cu suportul Guvernului și a Consiliului raional am reparat acești 2 km 600 de metri. Este o realizare utilă atât pentru săteni, cât și pentru cei care vor să investească în Cârpești. Până acum toți investitorii fugeau de satul nostru anume din cauza acestui drum care era într-o stare deplorabilă. Cred că lucrurile se vor schimba. Deja consătenii mei au acces la un drum bun, am observat că vin mai des mașinile care aduc produse la magazinele din sat.  În afară de aceasta, am reușit să construim un mini-teren de fotbal. Mă bucur că printre persoanele beneficiare de proiecte investiționale în cadrul GAL-ului din raionul Cantemir „Colinele Tigheciului”, patru sunt din Cârpești. Astfel, trei antreprenori au obținut suport financiar pentru dezvoltarea unei sere de producere a căpșunilor, în domeniul apicol și cel de cultivare a nucilor. Un alt proiect câștigător presupune construcția unui teren de joacă în curtea grădiniței de copii.

Să înțelegem că rezultatele nu întârzie să apară atunci când își unesc eforturile APL și agenții economici din comunitate?

Ion Bîzu: Ne mândrim cu agenții economici din Cârpești, ei sunt de toată lauda. De exemplu, la construcția mini-terenului de fotbal oamenii au muncit fără a fi remunerați, totul s-a făcut cu propriile forțe, agenții economici ne-au pus la dispoziție tehnica necesară, fără a solicita recompensă. Acest lucru s-a întâmpla în perioada când era recoltată roada și, cu toate acestea, oamenii lăsau munca de la câmp și veneau în ajutorul nostru.

Recent ați fost ales în calitate de vicepreședinte al CALM. Ce reprezintă acest lucru pentru Dvs?

Ion Bîzu: Este o mândrie, dar și o mare responsabilitate deoarece îmi dau seama că avem foarte mult de lucru în cadrul CALM și foarte multe de făcut pentru a apăra interesele APL-urilor din Republica Moldova.

De ce trebuie mereu să apărăm drepturile APL-urilor din Republica Moldova. Cine vrea să încalce aceste drepturi?

Ion Bîzu: Nu cred că va fi o noutate dacă o să vă spun că guvernările centrale întotdeauna s-au străduit să țină în frâu APL-urile. Este simplu. Doar așa ei pot să ne dirijeze și înțeleg că dacă ar descentraliza puterea, atunci ar pierde controlul asupra localităților. Iată de ce suntem nevoiți permanent să ne revendicăm drepturile .

În contextul în care suntem la final de an, ce le-ați dori cetățenilor Republicii Moldova, oamenilor din Cârpești?

Ion Bîzu: Sătenilor mei le doresc sănătate și dezvoltare economică deoarece numai așa vor avea un trai mai bun. Multă sănătate le doresc și cetățenilor Republicii Moldova, încredere și speranță ca va fi și la noi bine.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare