Domnule primar, prima întrebare, la care vă rog să-mi răspundeți e, de ce ați ales să candidați pentru funcția de șef al administrației orașului Dondușeni?
O să răspund așa: “Nu o primărie schimbă un oraş, ci oamenii de acolo schimbă un oraş”. Și, până la urmă, “Omul sfințește locul”. Asta mi-am spus când am decis să candidez pentru prima dată la funcția de primar. Funcția pe care o îndeplineam, până la a candida, avea oarecum tangență cu Primăria. Și vedeam că în jur totul intră în paragină, așa că am decis să scot orașul din depresie, ca să zic așa. Nu eram sigur că o să câștig, dar am încercat și se pare că mi-a ieșit bine tot ce mi-am propus, iar acum mă vedeți la cel de-al doilea mandat.
Cum e la al doilea mandat? Cât de ușor reușiți să realizați promisiunile din programul electoral?
Eu mă văd ca un constructor care muncind la primărie înalță ceva. La bază a stat, desigur, încrederea oamenilor în mine, în Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi. Pentru prima dată, am venit în fața orășenilor cu un program simplu și am rezolvat problemele în strictă conformitate cu legislația și nu cu interesele cuiva. Acesta este, cred, principalul lucru care mi-a adus al doilea mandat.
Ce proiecte au fost cel mai dificil de realizat și de ce?
Construcția stației de epurare, care a presupus o finanțare de peste 8 milioane de lei, a fost cel mai dificil proiect dintre toate pe câte le-am realizat. L-am finalizat în 2020, dar nu fără probleme, create evident de POLITICUL moldovenesc, care a stopat o parte a finanțării proiectului. Cel mai de success proiect a fost reparația capitală a gradiniței ,,Luceafărul”. Am reușit să-i dăm instituției un nou aspect cu suportul Fondului de Investiții Sociale în Moldova și Guvernul Germaniei. Pentru că au fost excluse toate filtrele administrației centrale, treburile au mers “ca pe unt”. Am schimbat ușile, geamurile, am făcut termoizolarea, reparația capitală a acoperișului, reparația capitală a blocului alimentar, lucrări de amenajare și altele.
Cine sunt partenerii de dezvoltare ai orașului Dondușeni/partenerii Primăriei cu care ați colaborat cel mai activ de când sunteți primar?
Primăria orașului colaborează cu agenții economici pe aspecte ce țin de dezvoltarea infrastructurii sau în alte domenii care presupun servicii mai multe și mai bune pentru oameni. Totuși, cel mai mult, ne-a ajutat să înaintăm Fundația “Renato Usatîi”. Numai în 2016 am primit 2000m2 de pavaj care au stat la baza reamenajării celui mai mare scuar din partea de Nord a republicii, poate chiar de pe tot teritoriul țării. Iar în 2017 au urmat alte 2000m2 de pavaj. În 2018, partea centrală a scuarului a fost pavată total cu suportul Guvernului Elveției. Tot din partea Fundației lui Renato Usatîi am amenajat un teren de joacă și am primit un tractor multifuncțional. Încă un teren îl amenajasem deja în 2016, în zona de odihnă a orașului. Primăria are acord de colaborare cu două localități din România: Miroslava și Piatra Neamț. Sperăm că din aceste relații frumoase să iasă cât mai multe proiecte realizate în comun, prin atragerea fondurilor europene.
Dacă n-ar fi fost banii europeni, să facem un exercițiu de imaginație, și ați fi avut același plan de dezvoltare a localității, câte bugete anuale ale orașului v-ar fi trebuit?
Dacă nu ar exista fondurile europene, nu mi-ar ajunge nici 15 bugete anuale pentru a le oferi oamenilor condițiile și serviciile de care au nevoie.
La ce proiecte lucrați acum și ce vreți să mai faceți pentru modernizarea Dondușeniului?
Orașul nu are un apeduct. Este cea mai mare problemă a noastră. Am depus la AIPA un proiect de finanțare pentru executarea primei etape a proiectului ,,Construcția Reconstrucția și Modernizarea Sistemului de alimentare cu apă a or. Dondușeni”, care la rândul lui este dispersat în 7 etape, pentru a fi mai ușor de realizat, iar în cadrul Programului Comunitatea mea înaintăm spre următoarea etapă. Recent, a fost reluat programul DAR 3+1 la care am depus o cerere de finanțare pentru reconstrucția grădiniței ,,Солнышко”, a doua la număr.
Care este relația Dvs cu consilierii raionali și orășenești?
Relația cu consilierii raionali este una civilizată, însă cu cei locali mă aflu într-o continuă luptă pentru că eu insist ca la baza oricărei decizii să stea legislatia Republici Moldova și nu “панятья” sau ambițiile personale ale cuiva. Se ajunge cu mare greu la consens, dar important e că se ajunge.
Autoritățile centrale susțin efortul primarilor de a dezvolta localitățile?
Nu există niciun plan de dezvoltare regională la nivel central. Puterea centrală nu are nicio strategie de dezvoltare a localităților, nu se face nicio analiză. De la Chișinău nu vine nicio propunere. Presupun că nimeni nici nu habar cum stau lucrurile în teritoriu, dar cel mai grav e că pe nimeni nici nu interesează. Și reforma administrației publice locale a intrat într-un blocaj. Suntem lăsați de unii singuri, absolut. Știți cum se spune în limba rusă: Спасение утопающих — дело рук самих утопающих. Bine. Încercăm noi să ne descurcăm cumva, dar cel puțin ar trebui să ni se distribuie echitabil banii care ni se cuvin pe bună dreptate din bugetul țării. Am cerut de la trei Guverne diferite o soluție pentru problema apei potabile și nu mi s-a dat un răspuns nici măcar formal, pentru că așa îi obligă Legii cu privire la petiții.