Primarul satului Condrița din municipiul Chișinău, Alexei Boșneaga, în cadrul unui interviu pentru Provincial.md, a vorbit cum a reușit să convingă electoratul atunci când a candidat la funcția de primar, care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă localnicii, a caracterizat anii petrecuți în „fruntea” Primăriei, dar și alte aspecte importante.

P.: La doar 25 de ani ați devenit primarul satului Condrița, tânăr, proaspăt absolvent al universității. Cum ați reușit să convingeți locuitorii? Probabil erau și alți candidați, cu mai multă experiență….

A.B.:Decizia mi-a aparținut, doar că inițiativa de a candida sau nu, a venit, defapt, din rândul consătenilor. Și da, cu adevărat a fost o campanie deloc ușoară, având drept concurenți persoane cu mult mai experimentate, dar și compromise, de fapt, prin anumite acțiuni și inacțiuni din partea lor, de-a lungul timpului, ce au locuit și activat în Condrița, deținând anumite funcții sau, pur și simplu, din punctul de vedere al caracterului și comportamentului în localitate.

P.: După alegerile din 2011, ați fost catalogat drept cel mai tânăr primar din Republica Moldova. Cât de mult contează vârsta, este aceasta un avantaj în administrație sau din contra?

A.B.:Cu ce nu te-ai ocupa, vârsta nu poate deveni nici piedică, dar nici avantaj. Altfel spus, vârsta nu contează în APL. Chiar dacă de multe ori comportamentul și felul în care ești tratat în societate depinde exclusiv de vârsta pe care o ai. De exemplu: un domn în vârstă – experiență și profesionalism, un tânăr – energie.

P.: Sunteți primar din 2011, cum ați putea caracteriza această perioadă în „fruntea” Primăriei?

A.B.:A fost o perioadă foarte zbuciumată din mai multe considerente, în primul rând caracterizată prin realizări puține, dar punerea bazei unor proiecte, continuitatea cărora va aduce bunăstarea și accesul la mai multe servicii publice a populației din s. Condrița. În această perioadă s-au reparat mai multe drumuri în localitate, s-a construit un nou sediu pentru primărie, punctul medical, bibliotecă, s-a pregătit terenul pentru alte proiecte noi, cum este bunăoară „Elaborarea Planului Urbanistic General”, „Aprovizionarea cu apeduct și canalizare”, „Construcția drumului central”, „Construcția unui stadion de fotbal”, „Reparația și mansardarea gimnaziului” și, nu în ultimul rând – atragerea investitorilor pentru dezvoltarea micro-afacerilor în domeniul turismului.

P.: Satul Condriţa dispune de o populaţie foarte mică, potrivit unor date ale localității, în mediu sunt 722 de persoane. Totuși, care este situația cu privire la locurile de muncă din Condrița?

A.B.:Locuri de muncă în localitate sunt foarte puține și pentru ameliorarea acestei situații încercăm să atragem investitori, care ar putea schimba această situație și a permite oamenilor să activeze pe teritoriul satuluiși nu să plece la Chișinău în căutarea unui loc de muncă.

P.: Care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă satul și de care se plâng localnicii?

A.B.:Aprovizionarea cu apă potabilă și infrastructura drumurilor rămâne până la momentul de față una din cele mai acute probleme ale localității. Pentru anul curent sunt planificate achizițiile publice pentru construcția rețelelor de apeduct și canalizare și proiectarea drumului central, ceea ce ne va permite să mișcăm lucrurile înainte și să mergem încrezut spre soluționarea acestor probleme.

P.: Care sunt proiectele prioritare pe care ați dori să le începeţişi care ar putea fi terminate în până la sfârșitul mandatului dumneavoastră?

A.B.:Prioritățile de bază, pe care le am, sunt: aprovizionarea cu apeduct și canalizare a localității, construcția, amenajarea drumului central la nivel și mișcarea lucrurilor spre asigurarea unei autonomii financiare bugetului local, cât și a localității întregi.

P.: Tot mai multe localități din Republica Moldova colaborează cu alte localități, cum ar fi cele din România, Federația Rusă, etc. Satul Condrița are înfrățiri sau acorduri încheiate, cu ce localități?

A.B.:Cu părere de rău, încă în 2012 s-au dus tratative pentru încheierea unui asemenea acord de înfrățire, însă a eșuat, deoarece nu s-a ajuns la o înțelegere la nivelul Consiliului Local Condrița.

P.: Care sunt cele mai importante realizări înregistrate de Dvs. în acest mandat, până acum?

A.B.:Cele mai principale ar fi: construcția sediului primăriei, unde este amplasat și punctul medical, biblioteca publică, sectorul de poliție; asfaltarea mai multor drumuri, principalul fiind cel de acces la șoseaua Balcani (până la mănăstirea Condrița), construcția canalului de evacuare a apelor pluviale și inițierea unui șir de proiecte care majoritatea vor fi finalizate până la sfârșitul mandatului ce mi l-am asumat.

P.: Având în vedere schimbarea sistemului electoral, admiteți să candidați pentru funcția de parlamentar în cadrul unei circumscripții? Dar pentru un nou mandat de primar veți candida?

A.B.:Desigur că, nu admit așa posibilitate, deoarece experiența pe care am acumulat-o în aceste mandate a fost una interesantă și prețioasă, dar, cu părere de rău, nu sunt gata la moment să o repet, în primul rând, din cauza salariilor mici în administrația publică, în al doilea rând deoarece acestea sunt niște funcții în care permanent, după părerea mea, trebuie să fie o mișcare de cadre, cel puțin la funcțiile de conducere, deoarece aceasta ar asigura generarea de noi idei, modernizare continuă a domeniului și un impuls al activității APL-ului (sau APC-ului).

Mihaela Conovali

Imprimare