„Sper ca, în sfîrşit, cetăţenii oraşului să valorifice eforturile administraţiei locale”

-Dle Alexandru Botnari, vedem că oraşul Hînceşti se dezvoltă asemeni unei urbe europene cu paşi rapizi şi concreţi. Ce scopuri v-aţi mai propus spre realizare în timpul apropiat?

-La moment, avem foarte multe proiecte în derulare şi îmi doresc nespus de mult să le duc la bun sfîrşit, pentru că numai aşa mă voi simţi împlinit. Către Ziua Independenţei îmi doresc să finalizăm lucrările de reabilitare a Pieţei Suveranităţii, teatrului de vară din Parcul orăşenesc, şi să reuşim să reparăm străzile A. Marinescu, Al. cel Bun, Gh. Coşbuc, partea care uneşte str. 31 August cu str. M. Hîncu. Totodată, de o importanţă majoră este şi aprovizionarea cu apă din fîntîna de la Fărlădeni prin apeductul nou construit, proiect în fază de finalizare, astfel că apa deja a fost adusă pînă aproape de oraş. Cred că lucrările de aprovizionare cu apă de la Fîrlădeni vor fi finalizate pînă în luna octombrie a acestui an. Sunt foarte multe lucrări începute pe care vrem să le ducem la bun sfîrşit cît mai curînd – exemplu este şi ograda blocului locativ din str. Ion Creangă, care va fi asfaltată şi amenajată. Deasemenea, în cadrul şedinţei Consiliului local vor fi identificate alte două ogrăzi din oraş care vor fi asfaltate şi amenajate. 

În afară de zilele istovitoare de muncă, fiecare dintre noi are nevoie de relaxare atît fizică, cît şi spirituală, de aceea am decis să amenajăm un teatru de vară în Parcul orăşenesc, în care să organizăm seri de destindere sufletească. Acum am identificat locul în care el va fi amenajat şi deacum au început lucrările de construcţie a scenei şi scaunelor spectatorilor. Aici aş vrea să-mi exprim indignarea profundă vis-a-vis de comportamentul defectuos al unor cetăţeni în raport cu lucrurile realizate în folosul civil. Ziua întreagă muncitorii lucrează la construcţie, iar noaptea răuvoitorii distrug aceste eforturi. Ei trebuie să înţeleagă că îşi fac rău lor şi concetăţenilor lor, dar nu mie sau altcuiva.

 -Pe paginile de socializare apar declaraţii din partea unor tineri precum că cheltuiţi iraţional banii din bugetul local, exemplul cu semafoarele… Cum comentaţi acest fapt?

-Vreau să menţionez aici că în ceea ce ţine de instalarea semafoarelor în oraş, primăria Hînceşti nu a contribuit financiar în nici un fel. Strada în care acestea au fost instalate este una naţională, iar întreţinerea acesteia este în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Ministrul Vasile Botnari s-a arătat deschis către solicitarea noastră repetată de ani de zile la minister şi a oferit suport financiar pentru instalarea dispozitivelor. În continuare, urmează să instalăm semafoare şi în partea de sus a străzii Chişinăului de la intersecţia cu strada 31 August, drum naţional care duce spre vama Leuşeni şi spre raioanele de sud ale ţării. Vreau să-i aduc mulţumiri repetate ministrului pentru faptul că a soluţionat această problemă în sfîrşit, întrucît în nenumărate rînduri am solicitat suport de la minister, iar acum de la numirea dlui Botnari în funcţie am reuşit să obţinem succese imediate. 

-Deşi mai auzim păreri negative, totuşi semafoarele din oraş redau o imagine civilizată şi ajută în direcţionarea traficului în cea mai aglomerată stradă din oraş. Ce planuri mai aveţi referitor la marcajele sau dispozitivele de semnalizare rutiere din localitate?

-Cît de cît, cu suportul Ministerului de Transporturi şi Infrastructurii Drumurilor s-au realizat nişte marcaje a trecerilor de pietoni asemeni celor europene. Acestea, după părerea mea, redau o imagine dezvoltată urbei noastre. Acum caut să identific surse financiare care ne-ar ajuta să amenajăm pavajul pe toate trotuarele din localitate, pentru că de pietoni trebuie să avem grijă cum avem de şoferi, cărora le realizăm condiţii rutiere sănătoase. Deasemenea planificăm ca pe întreaga stradă M. Hîncu să realizăm o pistă special amenajată pentru biciclişti.

-Deşi iniţial cetăţenii se conformau greu la noua politică de parcare a transporturilor auto de pasageri – gara auto a devenit totuşi populată şi solicitată. Ce planuri aveţi referitor la gara auto avînd în vedere că mai este de lucru pentru a o amenaja similar celor din ţările dezvoltate sau cel puţin din capitală?

-În primul rînd, vreau să specific că primăria Hînceşti foarte puţine atribuţii are în ceea ce ţine de întreţinerea Gării Auto. A fost constituită o comisie în cadrul Consiliului raional în sarcina căreia a fost pusă soluţionarea acestei probleme. Toate microbuzele de transporturi regulate de pasageri staţionau ilegal în strada Chişinăului şi creau un mare ambuteiaj şi probleme nenumărate în trafic. În aşteptare, călătorii creau o mizerie absolută în Piaţa Unirii, iar aducerea în ordine a străzii rămînea de fiecare dată în responsabilitatea gospodăriei comunale, lucrătorii căreia trebuiau să disloce grămezi impunătoare de deşeuri zilnic. Îmi aduc aminte cînd eram mai tînăr, Gara auto se afla unde acum este construit Centrul de Maternitate la Spitalul raional şi toţi mergeam acolo, de unde luam transportul necesar, nimeni nu se certa cu autorităţile pentru această cauză. Acum, primăria a amenajat bordurile, a instalat ghiveciuri cu flori, bănci, pentru ca cetăţenii care merg spre gară să se poată odihni, dacă au pachete şi să le fie plăcut să meargă spre gară. În timpul apropiat va fi asfaltată gara auto. Au fost instalate cameri de supraveghere video şi dispozitive de semnalizare audio, pentru ca cetăţenii care călătoresc să simtă atmosfera sigură şi confortabilă din gară. Am eliberat autorizaţii pentru cîţiva agenţi economici şi urmează ca aceştia să deschidă două gherete de comercializare a produselor de patiserie şi băuturi răcoritoare sau calde. Acum administraţia gării auto proiectează şi construcţia veceului public, care este un moment indispensabil unei gări civilizate.

-Iluminarea stradală în or. Hînceşti se stopează la orele 23:00, iar localitatea intră în beznă… De ce? Nu ar fi asta una dintre problemele cele mai urgente pe care primăria ar trebui să o soluţioneze avînd în vedere plîngerile cetăţenilor?

-Deja de vreo trei zile lumina nu se stopează pe timp de noapte. Am dat indicaţii să fie prelungită iluminarea atît cît este necesar. Problema dată s-a datorat incapacităţii de achitare a serviciilor pentru electricitate de către administraţia publică locală. Sunt nişte cheltuieli foarte mari, iar din bugetul local avem o sumă limitată cu care putem achita energia electrică şi nu mai mult, deaceea noi ne încadram în posibilităţile financiare limitate pe care le aveam legal la dispoziţie. Nu puteam nicidecum să intrăm în datorii, pentru că la buget nu erau prevăzute fonduri de acoperire ulterioară a acestora. Dar necătînd la aceasta, noi am căutat şi continuăm să căutăm surse suplimentare de finanţare a sistemului de iluminare stradală pe parcursul întregii nopţi. Aici vreau să adaug că suntem în aşteptarea confirmării de către un donator a unui proiect pe care l-am depus spre finanţare pentru iluminarea stradală a întregului oraş.

-Ce suprize pregătiţi pentru locuitorii oraşului de Ziua Independenţei?

-De Ziua Independenţei am avut planuri grandioase, însă, din păcate, acestea se reduc odată cu apariţia problemei financiare. Totuşi, va fi organizat, ca de obicei, meetingul solemn consacrat sărbătorii, apoi seara va avea loc un concert cu evoluarea artiştilor emeriţi ai Republici Moldova: formaţia „Zdob şi Zdub”, Igor Ciuciuc, Boris Covali, formaţia „Retro”, iar spre sfîrşit – focuri de artifici. Plus la aceasta, vom avea oaspeţi din România, vom avea un campionat la „Cupa primarului” la Box, în care va participa o selecţionată din România, Ukraina şi Republica Moldova.

 

Interviu realizat de Corina MOROI

Imprimare