Primărița orașului Strășeni, Valentina Casian, a reușit să demonstreze că o femeie puternică nu stă în spatele unui bărbat, iar cuvintele pot fi valorificate doar prin fapte. După ce a activat timp 25 de ani în cadrul unei companii vinicole, Valentina Casian a înțeles că poate să facă mai mult decât atât și atunci a apărut dorința de a contribui activ la bunăstarea localității.

Timp de patru ani de când se află la cârma orașului natal a reuşit să schimbe perspectivele și să miște lucrurile în bine. Roadele muncii sale au fost răsplătite la alegerile locale din 14 iunie, unde candidatul independent, Valentina Casian a acumulat peste 70% din sufragii și a câștigat în acest fel încrederea alegătorilor pentru al doilea mandat consecutiv.

Puternică, ambițioasă și în același timp feminină, Valentina Casian ca și alte femei-lidere din Republica Moldova consideră că cel mai mare succes al său sunt copii și familia fără de care nu ar fi reușit să aibă succes. În cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA, edilul orașului Strășeni ne-a relatat despre greutățile pe care le-a întâmpinat la început carierei politice și obstacolele de care se ciocnește zi de zi.

– Cum au fost acei 25 de ani în vinificație și de unde vine această idee de vă implica în administrarea orașului ?

A fost o perioadă foarte interesantă. Toate meritele pe care le-am obținut au fost prin muncă. Inițial am fost angajată ca muncitor simplu în cadrul companiei vinicole și în scurt timp am crescut în carieră până la funcția de director de producere. În acel timp, am avut posibilitatea să merg la perfecționare în SUA unde am vizitat mai multe vinării și am reușit să aducem tehnci inovative în R. Moldova. Acolo am îndrăgit acest proces de administrare pentru că fiecare instituție funcționează transparent, iar elementele de birocrație sunt practic inexistente. Acest lucru m-a determinat să încep o etapă nouă în cariera mea.

– Dacă să facem o incursiune în trecut, cum a început cariera dumneavoastră în politică ?

Prima propunere de a mă implica în politică a venit de la profesoara mea și președintele clubului „Mugurel”, Nadeja Barbus. Astfel, în 2003 mi-am pus la încercare abilitățile pe care le am în administrarea publică și am venit ca și consilier local pe lista partidului AMN. Dar după două luni am refuzat să fiu membru a acestui partid pe motiv că valorile mele și anume corectitudinea și responsabilitatea nu au corespuns cu cele ale formațiunii politice. Am înțeles că nu trebuie să-mi pierd timpul aici și mi-am început activitatea independent.

În 2007, eu am acumulat voturile necesare pentru a fi consilier independet în orașul Strășeni timp de patru ani. La alegerile locale din 2011, au apărut mai multe oferte de la diverse partide politice de a îmi propune candidatura la funcția de primar. Am analizat foarte mult. Au fost situații în care erau condiționări și nu am vrut să le accept. Astfel, am decis să fiu propusă la funcția de primar de Partidul Liberal (PL), nefiind membru al acestei formațiuni. Tot atunci, în perioada campaniei electorale, mi-a fost incendiat automobilul aflat în curtea blocului.

Ulterior, după scindarea PL, am trecut de partea Partidului Liberal Reformator, dar tot fără să devin membru de partid. Scopul a fost să obțin investiții pentru oraș, pentru că fără un sprijin politic nu aș fi reușit. Eu m-am axat pe problemele pe care le are localitatea.

– Care sunt progresele pe care le-ați înregistrat în acești patru ani de când sunteți în fruntea Primăriei?

Dacă să ne racordăm la obiectivele pe care mi le-am trasat în 2011, absolut tot a fost realizat, ba și mai mult decât mi-am propus. Am avut o perioadă interesantă în activitatea mea. În 2011 localitatea noastră nu era înfrățită cu nicio localitate, astăzi avem 14 la număr, printre care Germania, Franța, Austria, România, Cehia. Aceste relații nu sunt doar pe hârtie, dar beneficiile pe care le avem sunt palpabile. De exemplu, serviciul de pompieri din localitate a beneficiat de cinci autospeciale. Acest lucru era necesar pe motiv că acumularea deșeurilor din localitate era mereu în proces de incinerare.

De asemenea, au fost atrase investiții în această perioadă de peste 60 mln de lei. În primul rând m-am axat pe dezvoltarea infrastructurii, care este cea mai mare problemă a localităţii noastre, de asemenea pe problema de mediu şi cea de aprovizionare cu apă a localităţii.

– În acest context vă aduceți aminte cum a fost prima zi în calitate de primar ? Care a fost atitudinea angajaților?

Când am venit prima zi la serviciu am întâmpinat aici un colectiv conservat, pentru că până atunci nu se ținea cont de opinia angajaților și nici nu se punea accent pe perfecționarea continuă a cadrelor. Astfel, ne-am apucat și am muncit cot la cot împreună. De asemenea, elementele de birocrație și corupere erau la un nivel foarte avansat. Două persoane au fost suspendate din funcție pe motiv de corupție. Organele competente au deschis și dosare penale pe aceste cazuri.

Din prima zi, la ședința operativă am atenționat funcționarii că cel care bagă mâna în buzunarul cetățeanului n-are loc alături de mine.

– Ce vă motivează să mergeți înainte în pofida greutăților?

Am avut astfel de momente în care îmi doream să las mâinile în jos. De exemplu, am amenajat un parc în fața Primăriei cu bănci, havuz frumos, urne, felinare. După două săptămâni m-am pomenit cu o situație greu de imaginat. Au dat foc la bănci și urne, au furat 12 felinare, s-a distrus granitul de la havuz. Eram disperată. Dar m-am gândit că nu trebuie să judec toți locuitorii orașului doar pentru o parte bolnavă a societății noastre. Astfel, am găsit puteri și am mers mai departe. Am instalat camere video, am discutat cu tineretul pentru a preîntâmpina așa gen de situații.

Este important nu doar să realizezi ceva, dar și să păstrezi.

– Care este primul obiectiv pe care urmează să-l realizați în noul mandat ?

Primul obiectiv pe care mi l-am fixat în programul meu ține de protecția mediului și aici este inclus reconstrucția sistemului de canalizare și a stației de epurare a apelor reziduale și prelucrarea deșeurilor solide. De asemenea, vreau să continui proiectele ce țin de iluminatul stradal, amenajarea spațiilor verzi, reparația la grădinițe etc.

– Ce v-a determinat să accedeți la alegerile din acest an în calitate de candidat independet și nu sub umbrela unui partid politic?

Într-adevăr, ținând cont de problema repartizării fondurilor pe criterii politice, clar că este mai bine să ai în spate un partid care este la guvernare. Totuși, consider că trebuie să știi cum să convingi fiecare partid în parte pentru soluționarea problemelor din localitate și am decis să merg independent.

– Nu ați întâmpinat piedici pentru că ați mers în calitate de candidat independent?

După ce mi-au incendiat mașina în campania electorală din 2011 nu îmi este frică de nimic. În perioada 2011-2014, mi-am demonstrat încă o dată că forța nu este într-un partid sau altul, dar este în popor. În cadrul întâlnirilor cu alegătorii, așa și am spus că, partidul meu se numește „Orașul Strășeni cu toți locuitorii acestuia”. Evident că ce se întâmplă la nivel național ne afectează.

– Există stereotipul că un bărbat primar este mai bun decât un primar femeie și cum ați învins dumneavoastră acest stereotip?

Femeia în procesul de administrare se confruntă cu aceleași probleme ca și bărbatul, dar suplimentar mai sunt un șir de probleme. În prezent se mai păstrează acest stereotip potrivit căruia locul femeii este la bucătărie și nu la conducere.

Eu totuși consider că femeia prin fiecare por respiră mai multă responsabilitate și dăruire de sine în procesul de administrare. S-a demonstrat că în sistemul de administrare unde există acest echilibru între bărbați și femei, atunci sunt înregistrate progrese. Lecția pe care trebuie să o învățăm noi, femeile, este una foarte simplă, femeile au aceleași capacități ca și bărbații.

În istoria localității, eu sunt prima doamnă primar în orașul Strășeni și am demonstrat că o femeie nu poate administra mai rău decât un bărbat.

– Au fost momente când v-ați simțit discriminată pentru faptul că sunteți femeie ?

În campania electorală au fost astfel de momente, dar nu m-am oprit la fiecare lătrat de câine și m-am axat pe problemele localității. De altfel, nu ajungi acolo unde îți propui.

– Vă iubește lumea în localitate ?

Probabil. Trebuie să-i întrebați (zâmbește). Faptul că sunt întâmpinată cu buchete de flori și aplauze la întâlnirile cu alegătorii, aceasta reprezintă ceva. Lumea este încântată pentru că a văzut că problemele pot fi soluționate.

– Care sunt argumentele atunci când propuneți unui investitor să vină în Strășeni? De ce se merită aici ?

Pentru că această localitate după amplasare este avantajoasă, pentru că în linii generale avem infrastructura necesară și pentru că avem forța de muncă necesară și nu trebuie să meargă locuitorii în altă parte la muncă. Noi avem un buget auster și nu putem să dezvoltăm această localitate. Având investitorii aici, vom avea o altă sursă de finanțare care ne va permite să dezvoltăm localitatea.

În acest fel, eu cu ambele mâini fac tot ce e posibil și critic actuala guvernare care împiedică acest proces de atragere a investitorilor în localități. Din cauza barierilor actualilor guvernanți are de pierdut nu doar orașul Strășeni, dar întreaga țară.

Iar un exemplu recent al acestor piedici o reprezintă ratarea unui mare investitor german Leoni Wiring Systems care urma să creeze circa 4000 de locuri de muncă în orașul Strășeni.

– Dacă nu primar, ce ați fi ales să fiți?

Oriunde. Un om care muncește se adaptează oriunde. Dar după Primărie, probabil aș reveni la funcția mea de director de producere de la compania vinicolă. Dar până atunci urmează alți patru ani de muncă silnică.

– Ce calități trebuie să posede un candidat la funcția de primar?

Un candidat la funcția de primar trebuie să știe să comunice cu cetățenii. Nu este suficient să-ți postezi poza ta pe toți pilonii din localitate, fapt care este foarte urât, dar din păcate asta se practică. În această campanie, eu am pus doar două bannere pentru care am achitat taxele necesare, dar au reușit să le distrugă. Totuși, pe lângă aceasta am avut și alte peste 80 de întrevederi cu alegătorii.

 

– Cum vedeți reprezentarea femeii în funcțiile de conducere?

Actualmente avem o situație în care femeile se implică acolo unde este mai mult de muncit, dar partea „leului” în procesul decizional îi aparține bărbatului. Este regretabil că femeile la noi nu-și doresc să se implice mai mult, probabil din frica presiunilor la care pot fi supuse.

Eu totuși le îndemn pe femei să găsească curajul și îndrăzneala să acționeze. Trebuie să avem responsabilitatea să ne facem nu doar un viitor pentru copii noștri, dar și un prezent pentru noi toți.

– Ce calități trebuie să aibă o femeie în politcă?

Curajul, îndrăzneala, corectitudinea și responsabilitatea. Trebuie să nu uite că e femeie, să fie îngrijită și să arate bine pentru că oamenii te întâlnesc după exterior, iar ulterior, în urma discuțiilor omul își face impresii și despre cum gândești. Femeia trebuie să învețe încontinuu și să fie perseverentă.

La cei 45 de ani de ani, eu am absolvit facultatea de Administrare Publică. Toată viața mea am învățat, eu am pus accentul pe perfecționarea continuă, pentru că nu poți să fii la nivel dacă nu înveți permanent. Evident că învăț foarte multe și în urma discuțiilor pe care le am cu oamenii.

– Cum reușiți să îmbinați activitatea pe care o aveți cu responsabilitățile care vă revin în viața de familie?

Le reușești pe toate dacă îți organizezi corect activitățile și timpul. Totuși, fără sprijinul familiei cu greu le poți reuși.

Notă! Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia Programului.

Interviu realizat de Cristina Aramă
Fotograf: Igor Rotari. 
Imprimare