În municipiile Chișinău și Bălți, dar și în raionul Cahul, vor fi dezvoltate proiecte-pilot de integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. În acest sens, o delegație din Republica Moldova, din care au făcut parte reprezentantul CALM, Viorel Rusu, angajați ai departamentelor de asistență socială și financiară din cadrul autorităților locale din aceste trei localități, a efectuat o vizită de studiu în orașul Bergen, Norvegia. 

Timp de câteva zile participanții au analizat modelele și bunele practici ale Norvegiei în crearea și adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, orientarea lor profesională și angajarea acestora în câmpul muncii.

Membrii delegației au vizitat companii, întreprinderi care au dezvotat și desfășoară programe speciale pentru persoanele cu dizabilități, atât mintale, cât și fizice. În aceste entități de producere sunt antrenate personae cu necesități speciale, care astfel nu sunt integrate doar în procesul de muncă, dar și în viața comunității.

 Reprezentantul CALM a menționat că, în urma vizitei de documentare, Congresul Autorităților Locale este gata să împărtășească cu membrii săi experiența acumulată și modelele aplicate în Norvegia, pentru identificarea unor soluții eficiente pentru persoanele cu nevoi speciale pe piața muncii: ”Norvegia este o țară care, întâi și-ntâi, a reușit să renunțe la prejudecăți. De aici pornește succesul. La noi, deocamdată integrarea persoanelor cu dizabilități în piața muncii pare o adevarata luptă cu morile de vânt. Am fost la companii, parte a proiectului. Fie că e vorba de spălătorii, ambalarea fructelor și a unor echipamente de alimentare, de amenajare a spațiilor verzi, de petrecere a timpului liber și de prelucrare a lemnului, acolo circa 80 la sută dintre angajați sunt cu diverse dizabilități. Totuși, trebuie de remarcat că și în alte întreprinderi această practică este una obișnuită. Astfel, la diferite posturi, pot fi regăsite persoane cu dizabilități. M-a impresionat istoria de viață a unui băiat de 18 ani, cu sindromul Down, care este responsabil de datele cu caracter personal în cadrul unei întreprinderi, unde anume mama sa a dezvoltat un astfel de serviciu. Am întrebat-o pe mamă de ce, în situația în care feciorul său are o pensie de aproximativ 60 de mii de lei și un apartament, mai trebuie să muncească. Atunci, aceasta mi-a răspuns că un loc de muncă pentru astfel de persoane înseamnă socializare, faptul că se simt utili în societate și șansa de a fi membru activ, care muncește pentru țara sa. Cred că acest lucru trebuie să-l conștientizeze autoritățile noastre!” 

Organizațiile norvegiene vizitate oferă servicii de reabilitare profesională pentru această categorie de persoane, fiind ulterior angajate prin intermediul Agenției Norvegiene de Angajare în câmpul muncii. Astfel, se realizează o legătură strânsă între municipalitate, companii și persoanele cu dizabilități. ”În contextul reformării sistemului rezidențial din Moldova, experiența Norvergiei va fi aplicată pentru a consolida relațiile de cooperare între instituțiile psihoneurologice care se află în subordinea ministerului și autoritățile responsabile pentru angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități mentale odată dezinstituționalizate”, a declarat viceministrul Anastasia Oceretnîi. Totodată, viceministrul a subliniat că în perioada următoare în cele 3 zone pilot (c. Brînzeni, r-nul Edineț și mun. Bălți) urmează a fi create locuri de muncă adaptate pentru persoanele cu dizabilități și asigurată reabilitarea lor profesională.

Vizita a fost organizată de compania MAKS în cadrul proiectului finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei ”Entrance project extension – Increase employment of a marginalised group”. Proiectul se implementează în baza Memorandului de înțelegere semnat în 2014 între Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei privind cooperarea în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități.

Imprimare